Zobacz pełną wersję : Którą 50'tkę wybrać ze światłem 1.4?
Jakie są Wasze doświadczenia z 50'tkami do DX/a? Chcę kupić do D7200 obiektyw o świetle 1.4 i zastanawiam się, w którym kierunku iść. Do wyboru mam 3 obiektywy:
1) Sigma 50 1.4 EX
2) Nikkor AF 50 1.4
3) Nikkor AF-S 50 1.4
Ceny są podobne, parametry różnie... na f. od 1.4 do 2.0 wg. testów i rankingów najlepiej sobie radzi Sigma, ale już od 2.0 do 4.0 Nikkor w wersji AF, z kolei na brzegach kadru najrówniejsza jest wersja AF-S...
Zależy mi na przyzwoitej pracy przy "dużej dziurze", więc teoretycznie tutaj sigma na 1.4 najlepiej sobie radzi, albo Nikkor AF przy 2.0. O gwarancji nie ma co rozmawiać - Sigma z PL dystrybucji kosztuje chore pieniądze... więc warunki gwarancji są dla mnie jednakowe wszędzie ;)
Winietowanie - Sigma wypada najlepiej
Dystorsja - Sigma ma najmniejszą
Aberracja chromatyczna - Nikkor AF wypada najlepiej
Astygmatyzm - Nikkor AF-s najlepiej
Celność i szybkość AF - szybkość SIGMA / celność nikkor AF
Czy ktoś z Was miał te trzy szkła i może je porównać? Według parametrów skłaniam się w stronę Sigmy, ale parametry i testy to nie jest wszystko....
Wiem, że pytasz o f1.4... jednak ja polecę Nikkora 50/1.8G
- zupełnie używalny od f1.8
- mały, tani, lekki
- przy większych przysłonach różnice względem wymienionych przez Ciebie pięćdziesiątek są wg mnie pomijalne
Miałem 50/1.4G, Sigme 50/1.4 EX - pierwszy na 1.4 był dla mnie zbyt miękki i mydlany, jedna z Sigm miała potężny BF/FF (w zależności od odległości do obiektu), druga Sigma była ok, ale jak dla mnie różnica między 50/1.8G była znikoma, biorąc pod uwagę wyższą cenę i znacznie większe gabaryty.
Jeśli już koniecznie musi być 50/1.4 to Sigma Art jest warta zainteresowania.
Sigma Art to ponad 3000 zł - nie ten budżet. Mam 35 1.8 i chcę "coś" innego :) inna ogniskowa i jaśniejsze szkło. Chcę przeznaczyć na to max 1400 zł, dlatego zastanawiam się nad trzema wyżej wymienionymi modelami.
A co do 50'tki 1.8 to niestety ale użyteczny ten obiektyw jest od f 2.2
madebyzosiek
21-10-2015, 13:25
A ta teoria wynika z doświadczenia, czy tylko z internetowych czytanek? Ja swojej używam od 1.8 i nie mogę tego potwierdzić, fakt że przy 2.2 jest ostra aż oczy krwawią, ale od pełnej dziury jest ok. Tym tokiem myślenia, 1.4 też nie będzie użyteczne...
Jest jeszcze jedno pytanie... Co chcesz focić ta 50-tką? Pozdrawiam
Bawiłem się tą 50'tką 1.8 - może trafiłem "taką" sztukę. A co do 1.4 to głównie portrety swojego Brzdąca.
madebyzosiek
21-10-2015, 14:05
Dokładnie, trafiłeś taką sztukę i z każdą inną też tak może być... Masz regulację w aparacie, powinieneś dać radę sprawić, żeby użyteczność zaczynała się od 1.8. Moim zdaniem dokładnie 700 zł do 1.4 jest bez sensu. Sigmę, jeśli nie mówimy o Art, bym odpuścił, 50 D, tylko używka. Może pomyśl o 85 1.8 G, zdjęcia fantastyczne, do portretu the best :-)
85'tka to już nie ta kasa (okolice 1800) poza tym to już robi się dla mnie za długie, pomimo tego że jest to obiektyw chwalony i ceniony :)
Czemu piszesz, że 50 d tylko używka? http://www.redcoon.pl/B122335-Nikon-AF-50-14D_Sta%C5%82oogniskowe?refId=skapiec&utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral
Pomysł 35mm + 85mm na DX jest idealny :) przy okazji pozbędziesz się dylematów którą "50" wybrać ;)
Ja mam 1.4D, AF działa bardzo sprawie jedyne zastrzeżenie to ostrość akceptowalna od f2.
Pod wpływem forumowych komentarzy potestowałem obiektyw pod kątem ff/bf i wprowadziłem korektę +6. Zobaczymy jak teraz będzie się sprawował.
N AF-S 50/1.8G też brałem pod uwagę ale zniechęciły mnie aberracje , w rękach nie miałem więc nie wiem.....
madebyzosiek
21-10-2015, 16:32
Nawet nie wiedziałem, że jeszcze ją sprzedają :-)
Niby inna kasa, ale to 400 zł różnicy i na pewno warto doinwestować :-)
Jeśli tak twierdzisz to trafiłeś na złą sztukę. Od f2.2 jest żyleta. Nikkor 50/1.4G czy D na f1.4 jest znacznie bardziej miękki 50/1.8G na f1.8... Naprawdę polecam spróbować dobrej szutki 50/1.8G.
Wspomniałeś o fotografowaniu brzdąca - 50 1.8G ma szybszy AF, a na f1.4 głębia ostrości będzie tak mała, że dziecko powinno być związane żeby trafić ;-)
Jeśli chodzi o aberracje to jaki bardzo jasny obiektyw w niesprzyjających warunkach na pełnej dziurze ich nie ma? Zazwyczaj i tak jest to kwestia kilku klików/suwaków w Lightroom czy PS.
Zobacz sobie to https://photographylife.com/nikon-50mm-f1-8g-vs-f1-4g i to http://neilvn.com/tangents/lens-review-nikon-50mm-f1-4g-vs-nikon-50mm-f1-8g/ :-)
nikoniarz
21-10-2015, 19:58
A ja jestem zdania, ze wszystko jest uzależnione od indywidualnego postrzegania ostrości. Subiektywna sprawa i tyle. Podobnie jak z szumem.
A ja jestem zdania, ze wszystko jest uzależnione od indywidualnego postrzegania ostrości. Subiektywna sprawa i tyle. Podobnie jak z szumem.
No proszę Cię... to chyba trzeba do okulisty iść ;-)
Pierwsze z brzegu w guglach:
http://www.dwatak.pl/?page_id=537
http://www.imafoto.net/blog/featured-articles/nikon-50mm-1-4g-vs-50mm-1-8g/
namieszaliście mi w głowie tym 50 1.8... cena kusi, testy które podrzuciliście i zdjęcia porównawcze także
Mam 50 1.8 g i jest w pełni użyteczna od pełnej. Można ja porównac do 35 1.8, która miałem na dx.
50 1.8 D dała sie uzywac od 2,5 - 2,8
leighadams
21-10-2015, 21:06
Kup używane 50/1.4D za ~700-800zł. Poużywasz sam, zobaczysz czy Ci pasuje ogniskowa, ostrość, bokeh itp. Jak będzie oki to zostawisz, jak nie to sprzedaż dalej i kupisz 85/1.8d.
Używka nie wchodzi w grę ;) Chyba po prostu pojadę do sklepu gdzie mają Nikkora 50 1.8 / 1.4 i Sigmę 50 1.4 i popstrykam kilka fot - zobaczymy co mi najbardziej podejdzie
Z mojego doświadczenia 1.8G vs 1.4G ta pierwsza jest ostrzejsza przy f1.8, ma sprawniej pracujący AF i brak focus-shifta. Na plus jaśniejszej wersji bokeh.
Subiektywna sprawa? Przecież to cechy mierzalne wyrażone w konkretnych wartościach, zarówno MTF jak i SNR.
cz4rnuch
22-10-2015, 06:13
...Subiektywna sprawa? Przecież to cechy mierzalne wyrażone w konkretnych wartościach, zarówno MTF jak i SNR. Jedno drugiego chyba nie wyklucza. Ostrość papryczki też można zmierzyć. Mamy skalę Scoville'a i niby wszystko jest czarno na białym ale jednemu taka Jalapeno wypali kuper a drugiemu będzie mało. Tak samo jest z ostrością obiektywów. Bez problemu można porównać poszczególne obiektywy i ustalić który jest ostrzejszy, ale to czy obiektyw jest dla nas ostry to sprawa indywidualna. Wystarczy sprawdzić opinie o takim N50/1.4G. Jedni się zarzekają, że jest żyleta od pełnej dziury a drudzy narzekają na mydło. I jedni i drudzy mają rację :)
nikoniarz
22-10-2015, 07:03
Subiektywna sprawa? Przecież to cechy mierzalne wyrażone w konkretnych wartościach, zarówno MTF jak i SNR.
Czym mierzysz? Póki nie przeczytasz testów to polegasz na swoim własnym odczuciu. Poza tym szklo szkle nierówne pod względem ostrości. To, jak wypadnie w jakimś teście nie oznacza ze inny egzemplarz bedzie identyczny. Jeden ma mydlna sztuka na pelnej dziurze w porównaniu do największej ostrości, inna sztuka jest bardziej rowna. Dla jednej osoby spadek ostrości przy pełnej dziurze jest akceptowalny, inny powie ze nieużyteczny. Przykłady można mnożyć.
Moja N50/1.4G jest ostra.
Od 1,4.
cz4rnuch
22-10-2015, 09:04
Moja N50/1.4G jest ostra.
Od 1,4. O tym właśnie pisałem. D90 twierdzi, że jest ostro od 1,4 a inny powie, że dla niego ten obiektyw na pełnej dziurze nie istnieje. Mówimy tu o subiektywnych ocenach.
O tym właśnie pisałem. D90 twierdzi, że jest ostro od 1,4 a inny powie, że dla niego ten obiektyw na pełnej dziurze nie istnieje. Mówimy tu o subiektywnych ocenach.
Nie że nie istnieje, ale w kategoriach ostrości w obiektywach Nikkor 50/1.4 jest miękki przy pełnym otworze i tyle. Dla kogoś on może być wystarczający dobry w tej kwestii, ale ciężko tu mówić o ostrym obrazie na f1.4, inna sprawa że obraz nie zawsze musi być całkowicie ostry, aby mieć dobre zdjęcie :-) Wersja 1.8G jest moim (i nie tylko) zdaniem lepsza niemal pod każdym względem, także cenowym.
cz4rnuch
22-10-2015, 09:44
No to teraz przeczytaj to co napisał D90. Napisał, że jego obiektyw jest ostry od f/1.4 i tyle ;)
No bo jest :)
Tak to widze.
Nie jest tez na pewno "wolny" choc wszyscy niemal tak piszą.
Repo spokojnie nim robiłem. Nie raz. W słabym świetle tez.
I polecam.
Mz ostrosc to taka maniera osob niezdecydowanych. Bo ostro i fajnie to maluje N50/1,8 E. Ale to juz inna bajka...
:)
Tak czy siak to jak z "magią".
Jedni ją widzą. Inni nie. Bo to subiektywne wszystko bardzo.
Też niedawno stanęłam przed podobnym wyborem: 1.4 i 1.8G
Ostatecznie w wyborze pomógł mi ten wpis: http://www.imafoto.net/blog/featured-articles/nikon-50mm-1-4g-vs-50mm-1-8g/
No i generalnie opinie i testy, które wykazywały lepsze właściwości optyczne 1.8 (co też pokazują sample pod tym linkiem)
Są ludzie na świecie, którzy mówią, że jeśli robisz zdjęcia w totalnej ciemności to to 1.4 ratuje tyłek. Moim skromnym zdaniem, jako totalnego amatora, taka sytuacja zdarza się niezwykle rzadko i zazwyczaj się już chyba o tym wie przedtem (np. ślub) - pod tym względem pożyczenie od kogoś szkła z wyprzedzeniem na tą jedną sytuację powinno wystarczyć a i tak nie wiem, czy to ma sens - przy dzisiejszych matrycach i możliwościach wyciągania szczegółów z cieni... No ale jak głoszę herezje to proszę mnie walnąć w główkę.
A które ostrzejsze - wszystko zależy od sztuki, jak koledzy mówią. Tego trzeba doświadczyć empirycznie (zmaśliłam masło?).
Ja bym celowała 1.8 G bo strata światła jest niewielka i przemawia stosunek cena/jakość.
A jak już porównywać z obiektywami za trzykrotność ceny 1.8 G... to już chyba jest rozważanie na poziomie "czy jestem w stanie dać więcej za ewentualnie lepszą ergonomię i plastykę". Tego wyboru można dokonać oglądając nieskończoną ilość sampli (co do plastyki oczywiście).
Czyli Nikon 1.4/50 na pełnym otwarciu nie jest do robienia ostrych fotek tylko po to by je zrobić w złych warunkach ale czy lepiej utracić ostrość czy mieć więcej szumu, to już kwestia późniejszej obróbki ?
N50/1,4G jest ostry. Na F1,4 :)
Byc moze roznica ocen wynika z faktu, ze trzeba "trafic" w punkt.
Inaczej nie bedzie ostro. Tzn bedzie, ale w innym miejscu. Najcześciej "w powietrzu".
I tu juz wkraczamy w mikrokalibracje oraz moduły af.
I tak : na d90, d5100 - szkło to, to była loteria. Ostrząc ręcznie było oki. Jednak af jest jaki jest w tych puszkach. Do w/w serii, światełko f2,8 polecam. Albo manualnie ostrzymy...
I tyle.
:)
Czyli Nikon 1.4/50 na pełnym otwarciu nie jest do robienia ostrych fotek tylko po to by je zrobić w złych warunkach ale czy lepiej utracić ostrość czy mieć więcej szumu, to już kwestia późniejszej obróbki ?
Wydaje mi się, że nie istnieje jednoznaczna odpowiedź na to pytanie, bo każdy ma inne potrzeby - innych zalewa frustracja na myśl o szumach, inni (np. ja) wolą domknąć i mieć pewność, że głębia będzie wystarczająco duża. Ten dylemat już musisz rozwiązać sam - na czym zależy Ci bardziej.
Dlatego używam manualnego obiektywu 1.4/50mm i jestem zadowolony, przekonaliście mnie że nie warto dokładać do af, a mój mikro 60mm na f/2.8 tnie ostrością 99% trafień ;)
Myszowor
22-10-2015, 14:39
1) Sigma 50 1.4 EX
Mam i polecam, nie wiem jak inne, ale moja Sigma jest ostra na 1,4, na f2,8 brzytwa.
właśnie cały czas zastanawiam się czemu nikt nie podnosi dyskusji o Sigmie.
Swoją drogą co do testów - w różnych miejscach są bardzo różne wyniki :/ na optycznych Sigma wypada najlepiej, a na zagranicznych Nikkor 1.8 ...
hostman22
22-10-2015, 16:32
pytanie jak dużą chcesz mieć tą pięćdziesiątkę?
gabaryt jest mi kompletnie obojętny
Drogi autorze :)
Jako, że "ostrość brzytwy" jest mi akurat zupełnie obojętna (dla niektórych osób to jedyne, choć niekoniecznie złe, kryterium) proponowałbym żebyś porównał bokeh w wymienionych przez Ciebie szkłach (nie tylko na pełnych dziurach ale również na domkniętych przysłonach) oraz pracę pod światło.
Jeśli nie zauważysz żadnej różnicy, proponuję najtańszy obiektyw.
Pzdr.
adrianek32
24-10-2015, 02:04
a na photozone najslabsza jest Sigma :) co potwierdza ze trzeba trafic w dobry egzemplarz, mam N 50 1.8G i jest ok, bez szału ale nie narzekam nie mialem innych 50-tek wiec nie porownam, najostrzejsze to są szkła makro (mam N 60 wersja D i Tamrona 90 USD VC) N 70-200 f/4 jest mega ostry, podobnie Sigma 85, Nikkor 85 1.8G, Sigma 17-50 i mozna tak wymieniac ale ostrosc to nie wszystko jak juz koledzy napisali ;)
Dla mnie żaden z tych obiektywów nie ociera się na pełnej dziurze nawet o granicę przyzwoitości. Według kilku portali testujących trzeba domknąc minimum do 2.0 i to tez nie będzie żyleta. Po co kupowac coś 1.4 ktore i tak trzeba domknać tym bardziej że chcesz ostrości a tej na 1.4 nie uświadczysz na żadnym z nich. Tak jak mowili przedmowcy inne aspekty porównaj typu bokeh i af, pod swiatło bo wszystkie trzy na niskich przyslonach to mydło. W róznych testach rózne miejsca zajmuja ale nadal wszystkie nie dochodza w MTF do granicy akceptowalnosci.
hostman22
25-10-2015, 13:50
gabaryt jest mi kompletnie obojętny
sigma 50ką przed art, jest całkiem ok. Użyteczna od 1.4, daje kremowy bokeh dla jednych do zaleta dla innych nie.. .
Finalnie kupiony Nikkor 50 1.8 G - za 715 zł nie ma co wybrzydzać ;) porobiłem testy między Nikkorami (Sigmy tam gdzie byłem nie mieli) i przyznam szczerze, że nie widzę sensu płacić 2x za obiektyw 1.4 patrząc na zdjęcia z 1.8...
Nikkor 50 1.4 - na 1.4 mydło jest aż miło... później zrobiłem porównanie na 1.8 i tutaj wersja ze światłem 1.8 jest sporo ostrzejsza od 1.4...
dziękuję wszystkim za rady!
sztender
26-10-2015, 00:44
Pewnie jak wszystko i zawsze. Nie udało mi się kupić używanego 50 f1,4 w dobrej cenie. Kupiłem f1,8. Miałem pożyczonego 50 f1,8g i wygląda, że był słabszy niż nabyty drogą kupna.
Bundzgwa
28-02-2016, 10:47
Witam.
Przymierzam się do zakupu nikkora 50 1.4g. Spotkałam się ostatnio z oznaczeniem SWM i tak się zastanawiam czy wszystkie obiektywy posiadają już ten silnik i czy poprawia on sprawę ostrości przy pełnej dziurze (z oznaczeniem spotkałam się tylko w fotojokerze i na stronie nikona)
madebyzosiek
28-02-2016, 11:15
Wszystkie obiektywy G mają silnik SWM, ale ten fakt ma się nijak do ostrości. Raczej tyczy się prędkości AF i dźwięku jaki wydaje obiektyw podczas ustawiania ostrości... No i oczywiście jak nie masz śrubokręta w body, to tylko z obiektywem G będziesz miała autofocusa. Pozdrawiam
Jest tylko jeden rodzaj: AF-S 50 mm f/1.4G
SWM, czyli Silent Wave Motor oznacza tylko typ silnika do AF.
Mam 50 1,8 G i jak dla mnie ostra od 1,8 , inna rzeczą ktora mnie drażni to jak przymykam przysłonę to ostrość ucieka mi za obiekt czy ktoś też tak ma z tym szklem ?
Bundzgwa
28-02-2016, 12:15
Mam D7100 i podobnie jak większość przed kupnem stałki zastanawiam się 1.4 czy 1.8 G oczywiście. Zależy mi na jasności, tylko jako amator czy poznam różnicę między 1.4 i 1.8??
Mam 50 1,8 G i jak dla mnie ostra od 1,8 , inna rzeczą ktora mnie drażni to jak przymykam przysłonę to ostrość ucieka mi za obiekt czy ktoś też tak ma z tym szklem ?
Tak. Założyłem nawet o tym wątek (ogólnie o pracy AF mojej puszki i tego szkła): http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=269621
To tzw. focus shift i jest chyba częsty w tym szkle.
Ja nie jestem zadowolony z ostrości. Może mam kiepski egzemplarz. Możesz wrzucić jakieś swoje zdjęcia w pełnej rozdzielczości, bez dodatkowego wyostrzania? Moje znajdziesz w w.w. wątku (miedzy innymi, bo mam też inny wątek porównując ostrość tego szkła z sigmą 17-50).
hostman22
28-02-2016, 13:03
Co znaczy jako amator? ;) Jeżeli szkło ma być celne, szybie i ostre na f/1.8, przy czym dawać miłe rozmycie, to spokojnie można brać 1.8g. Przykładów w internecie jest mnóstwo, oceń sama czy chcesz dopłacać do bokeh z 1.4, czy nie. Przy nowych matrycach różnicę 2/3 przysłony raczej nie zauważysz, a w portfelu fundusze na kolejne szkło już tak.
Tak. Założyłem nawet o tym wątek (ogólnie o pracy AF mojej puszki i tego szkła): http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=269621
To tzw. focus shift i jest chyba częsty w tym szkle.
Ja nie jestem zadowolony z ostrości. Może mam kiepski egzemplarz. Możesz wrzucić jakieś swoje zdjęcia w pełnej rozdzielczości, bez dodatkowego wyostrzania? Moje znajdziesz w w.w. wątku (miedzy innymi, bo mam też inny wątek porównując ostrość tego szkła z sigmą 17-50).
Jutro postaram sie cos podslac
SWM, USD, HSM, USM, to tylko technologia.Wszystkie Nikkor AF-S posiadają napęd wykonany w tej technologii, ale sama konstrukcja silnika już bywa różna.
A czy przyspiesza - nie, bo nie ma 2 takich samych obiektywów z różnymi wersjami napędu.
Obiektywy z napędem ultradźwiękowym mogą, ale nie muszą być szybsze. Wszystko zależy od tego jakie obiektywy porównujesz i na jakim aparacie.
Wszystkie obiektywy G mają silnik SWM, ale ten fakt ma się nijak do ostrości. Raczej tyczy się prędkości AF i dźwięku jaki wydaje (...)
Nieprawda.
Oznaczenie "G" nie ma nic wspólnego z silnikiem. Poza tym masz takie obiektywy jak 70-300/4.5-5.6 G na śrubokręt....
Prędkości też się nie tyczy, bo body z silnym silnikiem (np. D300) będzie szybciej ostrzyć szkołami na śrubokręt niż z SWM.
madebyzosiek
28-02-2016, 20:05
SWM, USD, HSM, USM, to tylko technologia.Wszystkie Nikkor AF-S posiadają napęd wykonany w tej technologii, ale sama konstrukcja silnika już bywa różna.
A czy przyspiesza - nie, bo nie ma 2 takich samych obiektywów z różnymi wersjami napędu.
Obiektywy z napędem ultradźwiękowym mogą, ale nie muszą być szybsze. Wszystko zależy od tego jakie obiektywy porównujesz i na jakim aparacie.
Nieprawda.
Oznaczenie "G" nie ma nic wspólnego z silnikiem. Poza tym masz takie obiektywy jak 70-300/4.5-5.6 G na śrubokręt....
Prędkości też się nie tyczy, bo body z silnym silnikiem (np. D300) będzie szybciej ostrzyć szkołami na śrubokręt niż z SWM.
Rozumiem, że piszesz o tym obiektywie?
http://radojuva.com.ua/wp-content/uploads/2015/07/nikon-ed-af-nikkor-70-300-mm-4-5-6-d-lens-review-2.jpg
http://www.optyczne.pl/28-Nikon_Nikkor_AF_70-300_mm_f_4-5.6D_ED-specyfikacja_obiektywu.html
Nie widzę tam G w nazwie...
Bundzgwa
28-02-2016, 21:48
Koniec rozważań :) zamówiłam 50mm 1.8g
madebyzosiek
28-02-2016, 21:58
Koniec rozważań :) zamówiłam 50mm 1.8g
Dobry wybór, bardzo dobra relacja ceny do możliwości i jakości zdjęć :)
Osobiście sprawdziłem mit dotyczący 50 1.8G i odpuściłem ten obiektyw, rzekomego pogromcę 50 1.4G... Wnioski tutaj -> http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=269106
Rozumiem, że piszesz o tym obiektywie?
http://radojuva.com.ua/wp-content/uploads/2015/07/nikon-ed-af-nikkor-70-300-mm-4-5-6-d-lens-review-2.jpg
http://www.optyczne.pl/28-Nikon_Nikkor_AF_70-300_mm_f_4-5.6D_ED-specyfikacja_obiektywu.html
Nie widzę tam G w nazwie...
To patrz na ten co ma "G" w nazwie.
G oznacza tylko brak pierścienia przesłony.
____
Edyta:
http://digitalphotographylive.com/wp-content/uploads/2012/01/Nikon-AF-Zoom-Nikkor-70-300mm-f4-5.6G-Lens-a-e1353482961804.jpg
Tak samo jak są szkła "G" bez silnika, tak samo są szkła "D" z silnikiem i to całkiem nowe - np. 500/4D AF-S II (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/discontinued/nikkor-lenses/2013/500mm-f-4d-ed-if-af-s-ii-nikkor)
madebyzosiek
28-02-2016, 22:20
To patrz na ten co ma "G" w nazwie.
G oznacza tylko brak pierścienia przesłony.
Masz rację, zwracam honor :)
Jutro postaram sie cos podslac
To jakbyś wrzucał coś na temat ostrości to lepiej w tym wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=267641