PDA

Zobacz pełną wersję : Mały i lekki statyw

Badol
20-10-2015, 22:08
Cześć,
szukam małego i lekkiego statywu. Głównie do chodzenia po górach. Najprawdopodobniej do Fuji X-t10 + szkło.
Obecnie mam Benro A550ex + głowicę HD-18. Zestaw bardzo fajny, ale coraz mniej chce mi się ganiać z D810 + 16-35 itd. Szczególnie jak śpię w górach i muszę się spakować do normalnego plecaka turystycznego...

Z tego co udało mi się znaleźć:
1) Slik Sprint mini II - wygląda dość sensownie, waży tylko 0,78kg, powinien udźwignąć D810 + 16-35;
2) Velbon CX mini. Tylko pod Fuji ale za to malutki i lekki.

Może znacie jakieś inne konstrukcje, którymi mogę i powinienem się zainteresować?

nimnull
20-10-2015, 22:40
Teraz na wyjeździe, pomęczyłem manfrotto befree. D800 + 28 1.8g, ogólnie daje radę.
Moim zdaniem udany zakup.
Pozdrawiam Mirek

czapajew24
20-10-2015, 23:12
Manfrotto compact, albo jakoś tak. Może D800 to już dla tego statywu zbyt dużo, ale pod Fuji będzie git.

Badol
21-10-2015, 02:15
Dzięki za odzew. Sprawdziłem i oba proponowane przez Was modele są tylko nieznacznie lżejsze od mojego Benro (0,2kg), więc nie do końca to jest to, o co mi chodziło ;)
Szukam czegoś poniżej 1kg. Niekoniecznie "carbon" i zdecydowanie nie chcę na to wydać fortuny. Benro "robi robotę" od lat, zabieram go praktycznie wszędzie, ale w górach puszka + statyw zaczynają ciążyć....

manfred
21-10-2015, 08:35
Z tego co udało mi się znaleźć:
1) Slik Sprint mini II - wygląda dość sensownie, waży tylko 0,78kg, powinien udźwignąć D810 + 16-35;

W tej cenie 244 PLN to chyba bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Tak się zastanawiam czy w końcu się nie skusić. Choć wydaje mi się że ten jest nie dużo cięższy a za to jest wyższy Statyw SLIK Sprint 150 SBH-150DQ BK

JK
21-10-2015, 11:14
A ja, oprócz normalnego, mam jeszcze taki: http://jabbafoto.pl/product/6877/fotopro-m-5-mini-statyw.html
Tyłka nie urywa, ale lekki i miejsca dużo nie zajmuje. Na wyjazdy turystyczne jak znalazł. Szczególnie, jeśli tych "statywowych" zdjęć nie jest dużo. Wiem, że niski, ale zawsze najdzie się jakiś murek, albo coś podobnego. No i do makro też się czasem przyda.

manfred
21-10-2015, 11:23
No lekki to on nie jest.

JK
21-10-2015, 11:33
Ciężki? Tylko 0.78 kg z głowicą i płytką. Weź nie przesadzaj. Są jeszcze takie małe i lekkie za 15 zł. ;)

manfred
21-10-2015, 11:48
Wiem że są lekkie statywy po 15 zł ale raczej nie nadają się w góry i bez sensu je włączać do dyskusji. Wcześniej wspomniany SLIK Sprint Mini II GMSLIK Sprint Mini II GM jest i lżejszy i tańszy i zdecydowanie wygodniejszy w użytkowaniu niż ten mikrus. Chyba że ktoś lubi się kłasc po ziemi. Ja juz przerobiłem użytkowanie takiego cudaka w górach i nie jest to dobre rozwiązanie.

JK
21-10-2015, 12:04
Ten twój SLIK....cośtam.., w komplecie, waży dokładnie tyle samo co ten "mikrus", ale ma deklarowany udźwig 1kg, czyli w rzeczywistości pewnie mniej. Ten "mikrus" radzi sobie z 2.5 kg (sprawdzone) i na oko jest bardziej stabilny - myślę, ze o to głównie chodzi ze statywami. Zresztą każdy sam wybiera, co mu odpowiada.

manfred
21-10-2015, 12:34
Ja Ciebie nie przekonam ani Ty mnie. W górach jak dla mnie mały odpada bo nie zawsze jest skała na której go postawimy a z drugiej strony aparat jest cały czas blisko ziemi. No ale dobrze powiedziane każdy wybiera pod siebie i swoje preferencje.

- - - - kolejny post - - - - - -

Ten twój SLIK....cośtam.., w komplecie, waży dokładnie tyle samo co ten "mikrus", ale ma deklarowany udźwig 1kg,

Nie wiem gdzie to wyczytałeś ale ja wyczytałem ze ma Maksymalne obciążenie: 1,5-3 kg

JK
21-10-2015, 14:02
W dokumentacji. Głowica tyle ma.

manfred
21-10-2015, 14:11
Dobra nie mam ochoty na przepychanki. Poddaję się niech Ci będzie w góry najlepszy jest mikrus.

JK
21-10-2015, 14:20
Ależ ja tego nie napisałem. Każdy wybiera to, co lubi. Jest tylko problem odpowiedzialności za słowo. Jeśli piszesz o ciężarze, to podsumuj wszystko, co jest potrzebne do robienia zdjęć, czyli statyw, głowicę, płytkę i jeszcze jakiś pokrowiec, czy inne mocowanie - przecież trzeba to jakoś nosić. Jeśli piszesz o udźwigu, to pisz o najsłabszym ogniwie tego zestawu, a nie o byle czym. Inaczej jest to tylko bla, bla, bla. A to, czy ktoś lubi na wycieczkę w góry niski, czy wysoki statyw, to już sprawa indywidualna.

manfred
21-10-2015, 14:35
Jest tylko problem odpowiedzialności za słowo. Jeśli piszesz o ciężarze, to podsumuj wszystko, co jest potrzebne do robienia zdjęć, czyli statyw, głowicę, płytkę i jeszcze jakiś pokrowiec, czy inne mocowanie - przecież trzeba to jakoś nosić. Jeśli piszesz o udźwigu, to pisz o najsłabszym ogniwie tego zestawu, a nie o byle czym. Inaczej jest to tylko bla, bla, bla. A to, czy ktoś lubi na wycieczkę w góry niski, czy wysoki statyw, to już sprawa indywidualna.

Rany skąd się tutaj wziołeś ?

Nazwa:
Statyw SLIK Sprint Mini II GM

Producent:
Slik (http://www.empik.com/szukaj/produkt?producerFacet=Slik)

Kod producenta:
SSPRINT MINI II GM

Kolor:
Czarny

Technika:
Maksymalne obciążenie: 1,5-3 kg
Wysokość maksymalna: 100-120 cm
Wysokość po złożeniu: 30-40 cm

Wyposażenie:
Głowica kulowa SBH-100DQ BK

Wymiary w opakowaniu [mm]:
380 x 82 x 77

Waga w opakowaniu [g]:
740

Indeks:
16110700

Natomiast Twój statyw
Dane techniczne:

Model: M-5 Mini
Materiały: aluminium, magnez
Wysokość robocza maksymalna: 47 cm
Wysokość robocza minimalna: 13 cm
Długość po złożeniu z głowicą: 16,5 cm
Maksymalna średnica nogi: 22 mm
Minimalna średnica nogi: 13 mm
Ilość sekcji: 4
Masa statywu: 0,78 kg
Maksymalny udźwig: 3 kg

Wychodzi na to że mój w opakowaniu jest lżejszy jak Twój i ma taki sam udźwig Dajże chopie już spokój

JK
21-10-2015, 14:55
A to:

Ball Head

Head Type
Ballhead with quick release

Load Capacity
2.2 lb (1 kg)

Badol
21-10-2015, 21:30
Panowie! :)
Slik, przez odp. Wadze ma sensowną wysokość i cenę, dlatego mocno nad nim się zastanawiam. Nikona z uwa powinien utrzymać, ale docelowo i tak myślę o x-t10 + samyang 12mm na takie wyprawy. Pytanie czy może jest jeszcze coś podobnego na rynku, bo jak do tej pory nic nie znalazłem.

manfred
22-10-2015, 13:43
Daj znać co kupiłeś