PDA

Zobacz pełną wersję : HP LaserJet - czy warto kupić zamiennik tonera

adrian
19-10-2015, 13:17
Jak w temacie - kończy mi się toner w HP LaserJet 1025nw. Zamiennik jest o ponad połowę tańszy - pytanie tylko czy warto?

Mam tu na myśli zarówno wydajność jak i trwałość samej drukarki ;)

madebyzosiek
19-10-2015, 13:57
Od 10 lat używam 1018 tylko z zamiennikami, nie ma żadnego problemu. Wydajność minimalnie niższa, wydruk czasem (zależy od zamiennika) słabszy, ale jak dla mnie bez znaczącej różnicy.

adrian
19-10-2015, 14:45
Od 10 lat używam 1018 tylko z zamiennikami, nie ma żadnego problemu. Wydajność minimalnie niższa, wydruk czasem (zależy od zamiennika) słabszy, ale jak dla mnie bez znaczącej różnicy.

U mnie ta drukarka spełnia funkcje typowo biurowe - drukowanie dokumentów, faktur itd. Więc ciut niższa wydajność i jakość nie mają żadnego znaczenia.

Dzięki za odpowiedź :))

rlat
19-10-2015, 20:37
Z zamiennikami jest loteria, Zależy jak trafisz. Mi ostatnio załatwiły kilka drukarek w firmie. Po dwóch zamiennikach, nowy sprzęt pada.

adrian
19-10-2015, 22:12
Z zamiennikami jest loteria, Zależy jak trafisz. Mi ostatnio załatwiły kilka drukarek w firmie. Po dwóch zamiennikach, nowy sprzęt pada.

Hm, są jakieś firmy godne polecenia?

madebyzosiek
19-10-2015, 22:25
TB Print i ActiveJet i obowiązkowo fabryczne, nie napełniane

Jack80
19-10-2015, 22:36
ActiveJet - sprawdzony, polecem

J_A
20-10-2015, 19:47
ActiveJet próbowałem kiedyś używać z drukarką atramentową Canona i była to totalna porażka, z 10-15% wydajności oryginału. Ale to stare czasy. Z posiadaną obecnie drukarką laserową Samsunga, też dość leciwą, używam od paru lat tonerów firmy FIL, bez jakichkolwiek problemów z jakością, trwałością itd. Tylko nie wiem czy można je kupić wysyłkowo, więc rada pewnie się nie przyda.

M_B
21-10-2015, 14:35
Kiedyś używałem zwykłych tanich zamienników, ale dałem szansę firmie Pryzmat. Działa to dobrze i długo, więc używam teraz ich produktów.

Bielack
21-10-2015, 15:49
Z zamiennikami jest loteria, Zależy jak trafisz.
Z tym zdaniem i ja się zgadzam; Do mojego HP M1522nf zamiennik kupiłem tylko jeden raz, zużyłem 1/3 i, załamany, kupiłem oryginał. Nie byłem w stanie uzyskać przyzwoitego wydruku na tym zamienniku :-/

Korchez
21-10-2015, 18:45
Dla mnie w mojej firmie jadę na oryginałach. Robiłem kilka podejść do zamienników i kończyło się różnie.
Albo reklamacje (smugi) albo okazywało się, że zamiennik połowę tańszy starcza również na połowę mniej wydruków.
Siłą rzeczy zaciskam zęby i kupuję oryginały.

J_A
21-10-2015, 23:20
Twoja drukarka nie jest szczególnie droga, więc i ryzyko straty nie jest jakieś znaczące. Warto przekalkulować, na ile starcza oryginalny toner, spróbować zamiennika i odnieść to do ceny drukarki, po kilku użyciach zamienników oszczędza się w zasadzie na nowy sprzęt.
Mnie HP w dawnych czasach padła 3 miesiące po gwarancji, nie zdążyłem zdaje się nawet użyć nowych tuszy, unikam tej firmy. Co do firmy Pryzmat, używałem wkładów atramentowych, było całkiem ok (+/-70% trwałości oryginału), zwłaszcza w porównaniu z ActiveJet.

pawel.mat33
30-10-2015, 16:09
Z zamiennikami jest bardzo różnie, zależy na kogo trafisz, dlatego należy wybierać sprawdzoną. Ogólnie jakość może być trochę niższa w porównaniu do oryginałów, ale mi to w ogóle nie przeszkadza. Na zamiennikach można dużo zaoszczędzić.