PDA

Zobacz pełną wersję : Format filmu na TV

WALOD
19-10-2015, 10:31
Witam.
Pozwólcie, że zadam pytanie. Jaki jest uniwersalny format pliku filmowego najlepszej jakości, czytany przez większość odbiorników TV z nośnika pendrive?

RobertMiernik
19-10-2015, 10:42
Jeśli wielkość pliku nie gra roli, to AVI

Borat1979
19-10-2015, 11:10
Rozszerzenie pliku nie ma znaczenia bo ważny jest kodek jakigo używa się przy kompresji.

RobertMiernik
19-10-2015, 12:23
W sensie, że jak zmienisz jpg na avi to się ludzie na zdjęciu ruszać nie zaczną?

Równie dobrze można napisać, że nie wystarczy żeby telewizor był płaski bo nie wszystkie mają złącze USB.

WALOD
19-10-2015, 22:00
OK. Skoro - jak przypuszczam- żartobliwie wypowiadają się tutaj osoby dla których interesujące mnie zagadnienie jest oczywistą oczywistością, zapytam inaczej. Jako urodzony dużo, dużo, dużo wcześniej, nie mając odpowiedniej wiedzy ani pojęcia o montażu filmów, chciałbym zaczerpnąć odpowiedniej wiedzy dotyczącej końcowego zapisywania pliku filmowego. Dokonałem w intuicyjnie poznanym programie Corel VideoStudio ProX5 testowo "skromnego" połączenia nagranych plików i całość zapisałem raz jako MP4 i drugi raz jako AVCHD. Odtwarzając oba pliki na komputerze zauważyłem widoczną różnicę w ostrości obrazu na korzyść mniejszego MP4. Ponieważ możliwości konfiguracji przy zapisie było wiele, mam potrzebę zapoznania się z podstawami i teorią w zakresie obrazu i filmu. Zapewne powstało wiele, wielotomowych książek w temacie. Jeśli to możliwe, proszę o wskazanie takiej pozycji po której "prawie emeryt" potrafiłby się poruszać w temacie. Niestety wszystkimi językami obcymi władam w takim samym stopniu (są mi obce). Przeglądając forum nie tylko nasze, natknąłem się na wiele zapewne wartościowych informacji, lecz bez podstawowej wiedzy jestem analfabetą. Panowie, gdzie to znaleźć ? Może jest jakiś link, jakieś opracowanie podstaw w pigułce ?

RobertMiernik
19-10-2015, 22:04
spróbuj tutaj:
http://www.pcworld.pl/news/384786/Kontenery.formaty.wideo.i.standardy.napisow.html

Borat1979
19-10-2015, 22:07
W sensie, że jak zmienisz jpg na avi to się ludzie na zdjęciu ruszać nie zaczną?

Równie dobrze można napisać, że nie wystarczy żeby telewizor był płaski bo nie wszystkie mają złącze USB.
Nie o to chodzi plik AVI, MP4, MKV to tzw. kontener danych audiowizualnych, w których ścieżka wideo i audio może być skompresowana dziesiątkami rożnych kodeków. Jedne TV odtworzy innych nie a oba mogą być filmami z rozszerzeniem AVI.