Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : SB-700 - Brak zooma

Nienormalny
19-10-2015, 00:57
Witam, ostatnio w końcu zakupiłem w/w lampę i mam z nią mały problem. Lampa nie chce zoomować razem z obiektywem. Problem pojawia się po założeniu do niej dyfuzora, przed jego założeniem mogę zmieniać zoom lecz nadal nie robi się do automatycznie. Ktoś może mi z tym pomóc ? Z góry dziękuję :)

Mój sprzęt to D700 + sigma 24-70 i SB-700

r_m
19-10-2015, 01:41
Nie korzystam z tej lampy, ale dla formalności zapytam: w jakiej pozycji głowicy lampy są te problemy, czy sprawdziłeś w instrukcji obsługi, czy nie napisali czegoś na ten temat?

GonzoG
19-10-2015, 08:57
Przecież to zupełnie normalne. Jak zakładasz dyfuzor, to zoom jest zbędny.
Dyfuzor jest od tego aby jeszcze bardziej rozproszyć światło niż to możliwe z ustawienia samego zoomu palnika.

Nienormalny
19-10-2015, 09:26
Palnik ustawiony jest do góry, lampa ustawiona na TTL. Pytam dlatego gdyż działam również na d7000 z taką samą lampą i przy założeniu dyfuzora nadal zoom działa. W instrukcji jest napisane jak to zmienić lecz przy założeniu dyfuzora jedyne co mogę zrobić to zmienić moc błysku :/

Porównując pracę z zoomem i bez odczuwam dużą różnicę w błyskaniu a jest to dla mnie ważne ponieważ robię zdjęcia w klubach i nie mogę sobie pozwolić na niedoświetlone lub prześwietlone zdjęcia. Mogę coś z tym zrobić ?

TOP67
19-10-2015, 10:40
Po podniesieniu palnika automatyczny zoom przestaje działać. Przecież zmieniając ogniskową, nie zmieniasz odległości od sufitu.

Automatyczny zoom działa tylko przy lampie skierowanej na wprost, bez żadnych dyfuzorów. Bo tylko wtedy ma sens. Lampa oświetla to co widzi obiektyw.

J51
19-10-2015, 11:57
Po podniesieniu palnika automatyczny zoom przestaje działać. Przecież zmieniając ogniskową, nie zmieniasz odległości od sufitu.

Automatyczny zoom działa tylko przy lampie skierowanej na wprost, bez żadnych dyfuzorów. Bo tylko wtedy ma sens. Lampa oświetla to co widzi obiektyw.
Eeee u mnie automatyczny zoom działa po podniesieniu palnika do góry,natomiast jak wyciągnę dyfuzor zoom blokuje się na 17 mm,ale ja mam SB 800 ale to chyba nie ma znaczenia.

JK
19-10-2015, 12:59
To zrób w tej mydelniczce mały otworek, tam gdzie trzeba i zoom nie będzie się blokował na 17mm. Tylko zastanów się czy warto, bo później trudno to zakleić. :wink:

J51
19-10-2015, 13:15
To zrób w tej mydelniczce mały otworek, tam gdzie trzeba i zoom nie będzie się blokował na 17mm. Tylko zastanów się czy warto, bo później trudno to zakleić. :wink:
To nie jest mydelniczka tylko szybka wyciągana z palnika,z mydelniczka zoom blokuje się na 14mm.Nie mam zamiaru tego praktykować ;)

TOP67
19-10-2015, 13:34
Pytanie tylko jaki jest sens używania zooma w takich sytuacjach?

Z dyfuzorem i mydelniczką nie ma żadnego sensu. Światło i tak zostanie rozproszone.
Przy odbijaniu użycie zooma zależy bardziej od wysokości sufitu niż ogniskowej obiektywu. Powinno się go ustawić ręcznie. Jeśli sufit jest bardzo wysoko, to należy go oświetlić wąskim strumieniem, bo będzie silniejszy. Ale jeśli jest bardzo nisko, to wtedy odbite światło będzie nierówne i należy użyć jak najszerszego strumienia.

JK
19-10-2015, 13:48
J51, no to kiszka. Ale gdyby tak tę szybkę wyrwać i dokleić? I jeszcze mydelniczkę założyć. To by dopiero było. :lol:

- - - - kolejny post - - - - - -

Pytanie tylko jaki jest sens używania zooma w takich sytuacjach?

Z dyfuzorem i mydelniczką nie ma żadnego sensu. Światło i tak zostanie rozproszone. .....

No nie wiem, czy tak do końca jest. Oczywiście założenie jest takie jak piszesz, że jak rozprasza, to rozprasza szeroko i blisko, ale pamiętam, że wiele lat temu ktoś sprawdzał (tu, na forum), jak zachowuje się SB800 z założoną mydelniczką (po zrobieniu otworka wyłączającego blokadę zooma) dla różnych wartości zooma lampy i pamiętam, że jakieś różnice jednak były. Po maksymalnym cofnięciu palnika więcej światła szło w centralną część mydelniczki, niż na boki, a i zasięg takiego cuda wydawał się większy. Ale może tylko coś źle pamiętam. :wink:

TOP67
19-10-2015, 13:58
W przypadku mydelniczki pewnie tak, bo jest w pewnej odległości i ma ścianki boczne. Ale przy płaskim dyfuzorze wpływ zooma jest raczej pomijalny (jeśli nie, to znaczy, że dyfuzor jest kiepski).

Nienormalny
19-10-2015, 15:05
W przypadku mydelniczki pewnie tak, bo jest w pewnej odległości i ma ścianki boczne. Ale przy płaskim dyfuzorze wpływ zooma jest raczej pomijalny (jeśli nie, to znaczy, że dyfuzor jest kiepski).

Robiąc zdjęcia z normalnie założoną mydelniczką i założoną na próbę tak by nie blokowała zoom-a moim zdaniem widać różnicę :( Przy blokadzie zoom-a mam problemy z niedoswietloną lub przepaloną fotografowaną osobą. Gdy pstrykałem bez blokady ta loteria była o wiele mniejsza. Dodam że zdjęcia w obu przypadkach robione były takim samym setupem i na takich samych ustawieniach ;)

GonzoG
19-10-2015, 23:20
Palnik ustawiony jest do góry, lampa ustawiona na TTL. Pytam dlatego gdyż działam również na d7000 z taką samą lampą i przy założeniu dyfuzora nadal zoom działa. W instrukcji jest napisane jak to zmienić lecz przy założeniu dyfuzora jedyne co mogę zrobić to zmienić moc błysku :/
To nie możliwe. Lampa działa tak samo na każdym aparacie.
Załóż poprawnie dyfuzor, to zoom się automatycznie przestawi na minimum.

Porównując pracę z zoomem i bez odczuwam dużą różnicę w błyskaniu a jest to dla mnie ważne ponieważ robię zdjęcia w klubach i nie mogę sobie pozwolić na niedoświetlone lub prześwietlone zdjęcia. Mogę coś z tym zrobić ?
Ale różnicę w czym ?? bo "błyskanie" raczej nic nikomu poza tobą nie mówi.