PDA

Zobacz pełną wersję : D700 + 35 f2 D wolny autofocus

marcinkrz
18-10-2015, 22:56
Witajcie, od krótkiego czasu używam obiektywu 35 f2 D podpiętego do D700. Gdy korzystam z centralnego punktu autofocusa wszystko działa bez zarzutu - jest szybko i celnie. Natomiast w trybie automatycznym - zestaw ma duże problemy z ustawieniem ostrości, długo kręci zanim ustawi ostrość, zdjęcia są zupełnie nietrafione w 50%.
Ponieważ jestem użytkownikiem tego sprzętu od niedawna, i oba elementy kupiłem używane nie do końca wiem czy jest to jego cecha czy wada egzemplarza... Proszę o poradę.

GonzoG
18-10-2015, 23:01
Przy 51 możliwych punktach w których może ustawić ostrość, to nic dziwnego że jest powolnie.
Poza tym szybkość ostrzenie przy tym ustawieniu można zależy od tego co masz w kadrze.
Nie wiem czy ktokolwiek używa automatycznego wyboru punktu ostrości, bo wtedy zupełnie nie planujesz nad tym co będzie ostre.

Daimon
19-10-2015, 08:48
Nie wiem czy ktokolwiek używa automatycznego wyboru punktu ostrości, bo wtedy zupełnie nie planujesz nad tym co będzie ostre.

Ja używam.

Jak daję aparat znajomemu który nie ma pojęcia o fotografii ;)

RomanZWrocławia
19-10-2015, 10:52
No proszę, a Ken "the one and only" Rockwell używa i poleca :))
http://www.kenrockwell.com/nikon/d700/af-settings.htm

"The D700 has so many AF sensors and has such intelligent logic that I usually set my D700 to the "dummy" Big White Rectangle mode. In this mode, the D700 magically and automatically identifies the correct AF sensor (or sensors) and just uses them. All I have to do is compose and shoot.

I no longer have to pretend it's the 1990s and choose sensors manually, or pretend that it's the 1980s (or 1950s) and re-compose after focusing. "

GonzoG
20-10-2015, 00:07
Ten to pisze to za co mu płacą...