Zobacz pełną wersję : Uniwersalny jasny zoom do D7200
Witam,
planuję zakup Nikona D7200, w związku z tym mam prośbę o pomoc w wyborze obiektywu, który byłby lepszą alternatywą Nikonowskiego kita czy to 18-140 czy też 18-105. Mój budżet to max 2500 PLN za nowy obiektyw. Zakres ogniskowych może być mniejszy, dodam że zależy mi bardziej na szerokim kadrze. Z góry dziękuję za rady opinie i sugestie.
Pozdrawiam
Wojtek
madebyzosiek
18-10-2015, 21:08
Oj leniwy jesteś, zaraz Ci się oberwie, że szukać nie potrafisz...
Jak chcesz nowy do max 2500, to kup Sigmę 17-50 2.8 i zostanie Ci jeszcze na lampę :-)
Jak powiększysz budżet lub chciałbyś używki, to Sigma 18-35 1.8 lub Nikkor 17-55 2.8. Poszukaj, jest o tym milion wątków na forum. Powodzenia
Dzięki za odpowiedź. Właśnie tego się obawiałem, że spadną na mnie gromy za lenistwo, ale jak wpisałem zapytania w wyszukiwarce o uniwersalny zoom to wyniki, które uzyskałem w żaden sposób nie odzwierciedlały tego czego się spodziewałem. Stąd moje pytanie.
z tych przystępnych cenowo poza Sigmą 17-50 2.8 jest jeszcze Tamron. Ja jako zoom i alternatywę dla 18-105 wykorzystuję Sigmę 17-70 2.8 - 4.0, natomiast jeżeli Tobie na zoomie specjalnie nie zależy to 17-50 jest bardo fajną propozycją.
Dzięki za odpowiedź. Właśnie tego się obawiałem, że spadną na mnie gromy za lenistwo, ale jak wpisałem zapytania w wyszukiwarce o uniwersalny zoom to wyniki, które uzyskałem w żaden sposób nie odzwierciedlały tego czego się spodziewałem. Stąd moje pytanie.
Uważasz, że do D7100 będzie inny jasny zoom? http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=266063