Zobacz pełną wersję : Lampa do błyskania w blendę, do odbicia itp. Co kupić?
Witam,
Kilka lat temu posiadałem lampy. Kupiłem je w czasach kiedy kupowałem co mi wpadło pod rękę jeśli chodzi o sprzęt foto, bo nie miałem pojęcia co i jak chcę fotografować. Później je sprzedałem i przez kilka lat nie dotykałem lamp.
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie kilka pomysłów na zdjęcia i potrzebowałbym lampę, przede wszystkim aby odbić światło od blendy, przez/od parasolki - generalnie do lekkiego doświetlenia obiektu, zabawy światłem.
Co polecicie? Jestem zupełnym laikiem w tej kwestii. Coś co będzie działać dobrze na kablu i może przez wyzwalacz (zakładam, że każda lampa da radę?). Im mniej wydam, tym lepiej :-)
Dziękuję z góry za pomoc.
YN460 II, YN 560 III (albo IV)
Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że nikt nie ma nic do dodania ;-)
Te lampy wyglądają bardzo ciekawie, dobre recenzje zebrały i cena bardzo atrakcyjna.
nie napisałeś, czy to ma być lampa przenośna (zasilana bateryjkami), czy może być zasilana z dziury w ścianie ?
nie napisałeś, czy to ma być lampa przenośna (zasilana bateryjkami), czy może być zasilana z dziury w ścianie ?
Rzeczywiście... na razie przenośna. Może w przyszłości zmienię/dokupię stałe światło. Ewentualnie jedno i drugie - do błyskania w plener (łatwiej zabrać), stałe do domu.
bogdi64 nie pytał o światło stałe, a o lampy studyjne zasilane z sieci. Do zdjęć potrzeba potężnej mocy lamp światła stałego.
Ja mam jeszcze jedno pytanie - czy mogą to być lampy manualne, czy bardziej chcesz lampa z TTL.
YN-460 i YN-560 to lampy manualne i wszelkie ustawienia trzeba robić na lampach, wyjątkiem są YN-560III i IV jesli posiada się nadajnik YN-560-TX, który może nimi sterować zdalnie.
Czytam i czytam o tych lampach. Wychodzi mi na to, że YN 560 będzie ok, ale żeby wyzwolić z jakiejś odległości potrzebuję RF-603?
Miałem podobne dylematy i niestety posłuchałem forumowej rady że zakup przenośnych yongnuo jest idealny, a okazało się że dwie to za mało światła, więc wywaliłem na allegro i zakupiłem za połowę ich ceny studyjne chińczyki 200Ws, światła chyba z 3x więcej, oczywiście odpada to jeśli nie mamy zasilania z sieci.
Miałem podobne dylematy i niestety posłuchałem forumowej rady że zakup przenośnych yongnuo jest idealny, a okazało się że dwie to za mało światła, więc wywaliłem na allegro i zakupiłem za połowę ich ceny studyjne chińczyki 200Ws, światła chyba z 3x więcej, oczywiście odpada to jeśli nie mamy zasilania z sieci.
No właśnie chcę mieć możliwość używania tego w terenie. Może zmienię zdanie, ale na razie takie jest założenie. Mam trochę akumulatorów AA, więc zasilanie już jest :)
Czytam i czytam o tych lampach. Wychodzi mi na to, że YN 560 będzie ok, ale żeby wyzwolić z jakiejś odległości potrzebuję RF-603?
Nie. Możesz próbować wyzwalać błyskiem lampy wbudowanej, czy założonej na aparat, ale jest to zawodne, a w bardzo jasnym otoczeniu zasięg spada do centymetrów. Wyzwalanie radiowe da znacznie większy zasięg i pewność, że lampy Ci się wyzwolą.
Kolejną sprawą jest to w jakich warunkach będziesz ich używał. RF-603 nie pozwoli na użycie czasów krótszych niż ~1/160s z D610, z resztą same lampy również nie nadają się do używania z krótkimi czasami (dla D610 do 1/200s).
Również chodzi tu o moc - jak pisał koesh - to nie są zbyt mocne lamp (w ogóle lamp) i może brakować Ci mocy.
No i też sprawa ilości tych lamp - jak będziesz chciał używać większej ilości lamp z czasami do ~1/200s, to do wyzwalania zdecydowanie lepiej brać YN-560-TX.
Oczywiście mowa tu o lampach YN-560 III, YN-560 IV czy YN-660.
Ok, rozumiem. Ceny lamp YN względem np. SB700 bardzo zachęcają. Myślę, że na jednej lub dwóch lampach się skończy. Jak wcześniej wspomniałem - doświadczenie z lampami mam praktycznie zerowe.
Z tego co wyczytałem dotychczas to YN nie nadają się za bardzo do reportażu, kotleta. Tam gdzie jest czas na ustawianie itd. mogą być. Zgadza się?
No to kup triopo z TTL master/slave, za jakieś 300zł wyjdzie sztuka jak celnik dopadnie w łapska, mam 1,5 roku i działają bez problemu TR-982II N.
Kolejną sprawą jest to w jakich warunkach będziesz ich używał. RF-603 nie pozwoli na użycie czasów krótszych niż ~1/160s z D610, z resztą same lampy również nie nadają się do używania z krótkimi czasami (dla D610 do 1/200s).
Mam już pomysł na zdjęcia, a nawet może zlecenie będzie. Potrzebuję do tego błysków rzędu 1/2000s. Chodzi o zjazdy rowerowe MTB. Z D610 nie da rady błysnąć szybciej niz 1/200s czy czegoś nie rozumiem?
Czytam o tych lampach i wychodzi mi, że lepiej chyba kupić systemową Nikona, bo jak widać chciałbym mieć lampę do wszystkiego po trochę (wiem, wiem nie da rady, ale troszkę ;p)
Tryb Auto FP ale spada moc lampy wtedy, ta triopo w/w właśnie współpracuje z tym trybem.
Te zjazdy rowerowe będą w nocy ?
Mam już pomysł na zdjęcia, a nawet może zlecenie będzie. Potrzebuję do tego błysków rzędu 1/2000s. Chodzi o zjazdy rowerowe MTB. Z D610 nie da rady błysnąć szybciej niz 1/200s czy czegoś nie rozumiem?
Czytam o tych lampach i wychodzi mi, że lepiej chyba kupić systemową Nikona, bo jak widać chciałbym mieć lampę do wszystkiego po trochę (wiem, wiem nie da rady, ale troszkę ;p)
Ehh, kiedyś się brało zlecenie, gdy się wiedziało, co się robi i nie groziło "położenie" zlecenia z powodu braku wiedzy i umiejętności, ale teraz mamy inne czasy :/
1) sprawdź w jakiejkolwiek instrukcji lampy jaka jest długość błysku
2) sprawdź w jakimś poradniku dla początkujących na czym polega synchronizacja systemowej lampy z czasami migawki krótszymi od "czasu synchronizacji"
2a) zastanów się, czy to co sprawdzisz w punkcie 2) nie będzie mieć negatywnych konsekwencji dla zdjęć, jakie chcesz zrobić
3) po sprawdzeniu tych punktów wróć, to będzie łatwiej rozmawiać o tym, jakiej lampy potrzebujesz
Ogólnie - tak, najlepsza będzie najmocniejsza lampa Nikona, bo jest "najbardziej zgodna", "najbardziej poprawnie" pracuje z lustrzankami Nikona, ale wszystko zależy od potrzeb. Dla niektórych najlepsza będzie manualna YN560, dla innych np. Phottix Indra360 TTL, wszystko zależy od potrzeb (i środków).
Tryb Auto FP ale spada moc lampy wtedy, ta triopo w/w właśnie współpracuje z tym trybem.
Te zjazdy rowerowe będą w nocy ?
Nie, ale w lesie, dosyć ciemnym.
Ehh, kiedyś się brało zlecenie, gdy się wiedziało, co się robi i nie groziło "położenie" zlecenia z powodu braku wiedzy i umiejętności, ale teraz mamy inne czasy :/
Dlatego też najpierw chcę zrobić zdjęcia próbne, wiedzieć co i jak działa i zdecydować czy się do tego nadaję. Nie jestem z tych co się porywają z motyką na księżyc, więc Twoje kiedyś jest dla mnie teraźniejszością.
D610 da radę błyska z dowolnym czasem, ale trzeba odpowiedniej lampy - musi obsługiwać tryb auto FP (HSS).
Niestety zasięg takiej lamp przy 1/2000s spada do paru metrów i nie 8-9, a bliżej 2-3...
Do tego jak chcesz robić MTB, to przydałoby się przymknąć przesłonę, a to dodatkowo skróci zasięg lampy i może się okazać, że będziesz potrzebować 3-4 szt, aby było wystarczająco światła.
Natomiast jak chcesz błyska, gdy będzie już dość ciemnawo i światło lampy będzie głównym światłem, to można zostawić czasy 1/200s, a ruch wtedy mrozi się odpowiednio krótkim błyskiem lampy (czyli odpowiednio słabym). 1/4 mocy powinna wystarczyć.
w lesie, dosyć ciemnym
No to moje porady jak najbardziej pasują, i nawet kolejność też ;)
Zresztą GonzoG zepsuł Ci zabawę z własnoręcznym wyszukaniem informacji i podał rozwiązanie: nie potrzebujesz synchronizacji z krótkim czasem, bo nie chcesz mieć doświetlenia w słoneczny dzień, tylko (chyba) widoczne tło (łapane w świetle zastanym) plus poprawnie oświetloną osobę (naświetloną krótkim błyskiem). Droga do tego wiedzie przez ustawienie jak najkrótszego czasu błysku lampy, co (najczęściej) osiąga się przez zmniejszenie mocy błysku. Uwaga o kilku lampach jest aktualna - w tym zastosowaniu lepiej może się sprawdzić zestaw 2 manualnych lamp (np. YN560) z ustawioną małą mocą błysku, niż jedna "systemowa" ustawiona na mocniejszy błysk (mocniejszy będzie dłuższy, może się okazać zbyt długi aby zamrozić szybki ruch).
Dziękuję za rady. Poleciałem bardzo budżetowo na razie i kupiłem używkę (z lipca tego roku, niby prawie nie używana) YN-560 III z RF-603. Zobaczymy co z tego wyjdzie, może kupię kolejną w niedługim czasie.