PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa do błyskania w blendę, do odbicia itp. Co kupić?

smogg9
18-10-2015, 11:31
Witam,
Kilka lat temu posiadałem lampy. Kupiłem je w czasach kiedy kupowałem co mi wpadło pod rękę jeśli chodzi o sprzęt foto, bo nie miałem pojęcia co i jak chcę fotografować. Później je sprzedałem i przez kilka lat nie dotykałem lamp.
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie kilka pomysłów na zdjęcia i potrzebowałbym lampę, przede wszystkim aby odbić światło od blendy, przez/od parasolki - generalnie do lekkiego doświetlenia obiektu, zabawy światłem.
Co polecicie? Jestem zupełnym laikiem w tej kwestii. Coś co będzie działać dobrze na kablu i może przez wyzwalacz (zakładam, że każda lampa da radę?). Im mniej wydam, tym lepiej :-)

Dziękuję z góry za pomoc.

r_m
18-10-2015, 13:51
YN460 II, YN 560 III (albo IV)

smogg9
19-10-2015, 21:05
Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że nikt nie ma nic do dodania ;-)
Te lampy wyglądają bardzo ciekawie, dobre recenzje zebrały i cena bardzo atrakcyjna.

bogdi64
19-10-2015, 21:14
nie napisałeś, czy to ma być lampa przenośna (zasilana bateryjkami), czy może być zasilana z dziury w ścianie ?

smogg9
19-10-2015, 21:36
nie napisałeś, czy to ma być lampa przenośna (zasilana bateryjkami), czy może być zasilana z dziury w ścianie ?

Rzeczywiście... na razie przenośna. Może w przyszłości zmienię/dokupię stałe światło. Ewentualnie jedno i drugie - do błyskania w plener (łatwiej zabrać), stałe do domu.

GonzoG
19-10-2015, 22:32
bogdi64 nie pytał o światło stałe, a o lampy studyjne zasilane z sieci. Do zdjęć potrzeba potężnej mocy lamp światła stałego.

Ja mam jeszcze jedno pytanie - czy mogą to być lampy manualne, czy bardziej chcesz lampa z TTL.
YN-460 i YN-560 to lampy manualne i wszelkie ustawienia trzeba robić na lampach, wyjątkiem są YN-560III i IV jesli posiada się nadajnik YN-560-TX, który może nimi sterować zdalnie.

smogg9
24-10-2015, 17:28
Czytam i czytam o tych lampach. Wychodzi mi na to, że YN 560 będzie ok, ale żeby wyzwolić z jakiejś odległości potrzebuję RF-603?

ksh
24-10-2015, 18:26
Miałem podobne dylematy i niestety posłuchałem forumowej rady że zakup przenośnych yongnuo jest idealny, a okazało się że dwie to za mało światła, więc wywaliłem na allegro i zakupiłem za połowę ich ceny studyjne chińczyki 200Ws, światła chyba z 3x więcej, oczywiście odpada to jeśli nie mamy zasilania z sieci.

smogg9
24-10-2015, 18:34
Miałem podobne dylematy i niestety posłuchałem forumowej rady że zakup przenośnych yongnuo jest idealny, a okazało się że dwie to za mało światła, więc wywaliłem na allegro i zakupiłem za połowę ich ceny studyjne chińczyki 200Ws, światła chyba z 3x więcej, oczywiście odpada to jeśli nie mamy zasilania z sieci.

No właśnie chcę mieć możliwość używania tego w terenie. Może zmienię zdanie, ale na razie takie jest założenie. Mam trochę akumulatorów AA, więc zasilanie już jest :)

GonzoG
24-10-2015, 19:28
Czytam i czytam o tych lampach. Wychodzi mi na to, że YN 560 będzie ok, ale żeby wyzwolić z jakiejś odległości potrzebuję RF-603?
Nie. Możesz próbować wyzwalać błyskiem lampy wbudowanej, czy założonej na aparat, ale jest to zawodne, a w bardzo jasnym otoczeniu zasięg spada do centymetrów. Wyzwalanie radiowe da znacznie większy zasięg i pewność, że lampy Ci się wyzwolą.

Kolejną sprawą jest to w jakich warunkach będziesz ich używał. RF-603 nie pozwoli na użycie czasów krótszych niż ~1/160s z D610, z resztą same lampy również nie nadają się do używania z krótkimi czasami (dla D610 do 1/200s).
Również chodzi tu o moc - jak pisał koesh - to nie są zbyt mocne lamp (w ogóle lamp) i może brakować Ci mocy.
No i też sprawa ilości tych lamp - jak będziesz chciał używać większej ilości lamp z czasami do ~1/200s, to do wyzwalania zdecydowanie lepiej brać YN-560-TX.

Oczywiście mowa tu o lampach YN-560 III, YN-560 IV czy YN-660.

smogg9
24-10-2015, 19:39
Ok, rozumiem. Ceny lamp YN względem np. SB700 bardzo zachęcają. Myślę, że na jednej lub dwóch lampach się skończy. Jak wcześniej wspomniałem - doświadczenie z lampami mam praktycznie zerowe.
Z tego co wyczytałem dotychczas to YN nie nadają się za bardzo do reportażu, kotleta. Tam gdzie jest czas na ustawianie itd. mogą być. Zgadza się?

ksh
24-10-2015, 20:52
No to kup triopo z TTL master/slave, za jakieś 300zł wyjdzie sztuka jak celnik dopadnie w łapska, mam 1,5 roku i działają bez problemu TR-982II N.

smogg9
29-10-2015, 20:53
Kolejną sprawą jest to w jakich warunkach będziesz ich używał. RF-603 nie pozwoli na użycie czasów krótszych niż ~1/160s z D610, z resztą same lampy również nie nadają się do używania z krótkimi czasami (dla D610 do 1/200s).

Mam już pomysł na zdjęcia, a nawet może zlecenie będzie. Potrzebuję do tego błysków rzędu 1/2000s. Chodzi o zjazdy rowerowe MTB. Z D610 nie da rady błysnąć szybciej niz 1/200s czy czegoś nie rozumiem?
Czytam o tych lampach i wychodzi mi, że lepiej chyba kupić systemową Nikona, bo jak widać chciałbym mieć lampę do wszystkiego po trochę (wiem, wiem nie da rady, ale troszkę ;p)

ksh
29-10-2015, 22:02
Tryb Auto FP ale spada moc lampy wtedy, ta triopo w/w właśnie współpracuje z tym trybem.
Te zjazdy rowerowe będą w nocy ?

r_m
29-10-2015, 22:11
Mam już pomysł na zdjęcia, a nawet może zlecenie będzie. Potrzebuję do tego błysków rzędu 1/2000s. Chodzi o zjazdy rowerowe MTB. Z D610 nie da rady błysnąć szybciej niz 1/200s czy czegoś nie rozumiem?
Czytam o tych lampach i wychodzi mi, że lepiej chyba kupić systemową Nikona, bo jak widać chciałbym mieć lampę do wszystkiego po trochę (wiem, wiem nie da rady, ale troszkę ;p)
Ehh, kiedyś się brało zlecenie, gdy się wiedziało, co się robi i nie groziło "położenie" zlecenia z powodu braku wiedzy i umiejętności, ale teraz mamy inne czasy :/
1) sprawdź w jakiejkolwiek instrukcji lampy jaka jest długość błysku
2) sprawdź w jakimś poradniku dla początkujących na czym polega synchronizacja systemowej lampy z czasami migawki krótszymi od "czasu synchronizacji"
2a) zastanów się, czy to co sprawdzisz w punkcie 2) nie będzie mieć negatywnych konsekwencji dla zdjęć, jakie chcesz zrobić
3) po sprawdzeniu tych punktów wróć, to będzie łatwiej rozmawiać o tym, jakiej lampy potrzebujesz

Ogólnie - tak, najlepsza będzie najmocniejsza lampa Nikona, bo jest "najbardziej zgodna", "najbardziej poprawnie" pracuje z lustrzankami Nikona, ale wszystko zależy od potrzeb. Dla niektórych najlepsza będzie manualna YN560, dla innych np. Phottix Indra360 TTL, wszystko zależy od potrzeb (i środków).

smogg9
29-10-2015, 22:11
Tryb Auto FP ale spada moc lampy wtedy, ta triopo w/w właśnie współpracuje z tym trybem.
Te zjazdy rowerowe będą w nocy ?

Nie, ale w lesie, dosyć ciemnym.

Ehh, kiedyś się brało zlecenie, gdy się wiedziało, co się robi i nie groziło "położenie" zlecenia z powodu braku wiedzy i umiejętności, ale teraz mamy inne czasy :/

Dlatego też najpierw chcę zrobić zdjęcia próbne, wiedzieć co i jak działa i zdecydować czy się do tego nadaję. Nie jestem z tych co się porywają z motyką na księżyc, więc Twoje kiedyś jest dla mnie teraźniejszością.

GonzoG
29-10-2015, 22:18
D610 da radę błyska z dowolnym czasem, ale trzeba odpowiedniej lampy - musi obsługiwać tryb auto FP (HSS).
Niestety zasięg takiej lamp przy 1/2000s spada do paru metrów i nie 8-9, a bliżej 2-3...

Do tego jak chcesz robić MTB, to przydałoby się przymknąć przesłonę, a to dodatkowo skróci zasięg lampy i może się okazać, że będziesz potrzebować 3-4 szt, aby było wystarczająco światła.

Natomiast jak chcesz błyska, gdy będzie już dość ciemnawo i światło lampy będzie głównym światłem, to można zostawić czasy 1/200s, a ruch wtedy mrozi się odpowiednio krótkim błyskiem lampy (czyli odpowiednio słabym). 1/4 mocy powinna wystarczyć.

r_m
30-10-2015, 01:20
w lesie, dosyć ciemnym
No to moje porady jak najbardziej pasują, i nawet kolejność też ;)
Zresztą GonzoG zepsuł Ci zabawę z własnoręcznym wyszukaniem informacji i podał rozwiązanie: nie potrzebujesz synchronizacji z krótkim czasem, bo nie chcesz mieć doświetlenia w słoneczny dzień, tylko (chyba) widoczne tło (łapane w świetle zastanym) plus poprawnie oświetloną osobę (naświetloną krótkim błyskiem). Droga do tego wiedzie przez ustawienie jak najkrótszego czasu błysku lampy, co (najczęściej) osiąga się przez zmniejszenie mocy błysku. Uwaga o kilku lampach jest aktualna - w tym zastosowaniu lepiej może się sprawdzić zestaw 2 manualnych lamp (np. YN560) z ustawioną małą mocą błysku, niż jedna "systemowa" ustawiona na mocniejszy błysk (mocniejszy będzie dłuższy, może się okazać zbyt długi aby zamrozić szybki ruch).

smogg9
30-10-2015, 23:04
Dziękuję za rady. Poleciałem bardzo budżetowo na razie i kupiłem używkę (z lipca tego roku, niby prawie nie używana) YN-560 III z RF-603. Zobaczymy co z tego wyjdzie, może kupię kolejną w niedługim czasie.