PDA

Zobacz pełną wersję : Czułość wskaźnika potwierdzającego ostrość - D7100

ecml
18-10-2015, 10:02
Czy precyzja wskazywania przez kropkę poprawnie ustawionej ostrości rzeczywiście jest różna przy ustawieniach AF i MF? Wydaje mi sie, że po przełączeniu na MF tolerancja na odchyłki znacznie się zwiększa. Pytam co prawda o D7100, ale może w innych Nikonach jest podobnie.

GonzoG
18-10-2015, 10:41
Jest taka sama bez znaczenia na ustawienia AF/MF.
Różna może być jedynie przy szklach bez elektroniki.

ecml
18-10-2015, 10:55
Jednak nie jest taka sama, sprawdzilem. Postawiłem aparat na statywie, ustawiłem ostrość w LV, wyłączyłem LV, przy włączonym AF zmieniałem ustawienia mikrokalibracji - kropka zaczynała migać przy -5. Później przełączyłem na MF, kropka zaczyna reagować dopiero przy -8. Nie wiem na jakim sprzęcie sprawdzałeś u siebie, czy w ogóle sprawdzałeś, ale w D7100 + S18-35 różnica w czułości kropki jest i to duża.

nikoniarz
18-10-2015, 11:22
Bo mikrokalibracja niestety "miesza" w ostrzeniu MF. Wyłącz ją, a kropka powinna potwierdzać tak samo dla MF jak i AF.

ecml
18-10-2015, 11:32
Mikrokalibracja nic nie miesza w MF, działa tak samo jak z AF. No ale sprawdziłem tez z wyłączoną. Widać po pierścieniu, że po przestawieniu na MF tolerancja kropki jest większa.

nikoniarz
18-10-2015, 11:45
Mikrokalibracja nic nie miesza w MF

To może u Ciebie... ;)

ecml
18-10-2015, 12:06
Zdradzisz w takim razie, co konkretnie miesza u ciebie mikrokalibracja po przełączeniu na MF?

nikoniarz
18-10-2015, 12:11
Zdradzisz w takim razie, co konkretnie miesza u ciebie mikrokalibracja po przełączeniu na MF?

Manualne ostrzenie na kropkę się nie sprawdza. Było to już kiedyś w jakimś wątku. Oczywiście dla mnie to nie problem bo nie ostrzę manualnie wspomagając się kropką. Ogólnie "raz na ruski rok" ostrzę manualnie :)

ecml
18-10-2015, 12:13
Co konkretnie znaczy nie sprawdza? Jest jakaś stała odchyłka, AF działa losowo, jeszcze coś innego?

nikoniarz
18-10-2015, 12:14
Co konkretnie znaczy nie sprawdza? Jest jakaś stała odchyłka

Dokładnie jest odchyłka zgodna z tą wprowadzoną do korektora.

ecml
19-10-2015, 11:39
A jednak! Sprawdziłem na 3 body Nikona i kilku obiektywach - raczej mało prawdopodobne, aby wszystkie były popsute w ten sam sposób. Tolerancja wskaźnika potwierdzającego ostrość jest różna w zależności od ustawień AF lub MF. Później znalazłem potwierdzenie tego faktu na angielskojęzycznych forach i w artykułach opisujących mikrokalibrację metodą "na kropkę". Szkoda, że po fakcie ;]

Dla dociekliwych:
https://www.youtube.com/watch?v=7zE50jCUPhM

*** Important Update for Nikon Owners ***
After making this video it was discovered that on Nikon bodies the viewfinder focus confirmation range increases dramatically when the body or lens is changed from Autofocus (AF) to Manual Focus (MF). I believe this is becase Nikon wanted to make manual focusing easier and faster by increasing the range of focus that provides a confirmation. However for DotTune this behavior is undesirable because it increases the range of tune values, sometimes beyond the limits of the +20/-20 AF tune scale. Luckily there is an easy workaround, which I strongly advise Nikon owners to use:

For step 3, do not set your NIkon body or lens to MF. Instead, configure your body for "back-button" focusing. Back-button focusing means that the Autofocus will not be engaged by a half-press of the shutter, which will allow you to perform steps 4 and 5 while leaving the body+lens still set to AF. To configure back-button focusing, set the "AF Activation" option to "AF-ON only". For the D4/D800 this is setup option a4, for the D3/D3s/D700 it's option a5, and for D600 it's option f4 and D7000 option f5 (for D600/D7000 the AE-L/AF-L button will serve as the AF-ON button). Once you've configured back-button focusing, use only a half-press of the shutter in steps 4 and 5 - do not use the AF-ON button since that will engage the AF on the lens. After you've completed your DotTune you can return the camera back to normal shutter-button focusing if desired. Again, do not set the body or lens to MF as described in the video; doing so will increase the confirmed focus range and make DotTune potentially inaccurate.

PS.
Smutne się robi to nasze forum :(

Ned Stark
19-10-2015, 12:11
Dlaczego smutne? Smutne to jest jak mi spadło body na ziemię i coś się odgięło w obudowie ;-), ale naprawił się af z 85...

ecml
19-10-2015, 12:48
Smutne, bo prawie wszyscy praktykujący przenieśli się do części forum, w której można podyskutować o zdjęciach. Tutaj co raz trudniej porozmawiać o rzeczach, których przypadkiem nie ma w instrukcjach obsługi. Ja też chyba odpuszczę wątki o sprzęcie, przestanie mi być smutno ;)

maniak666
19-10-2015, 12:54
Widać,że nie znasz forum sprzed kilku lat-jesli twierdzisz ze wszyscy są w wątkach zdjęciowych. Takiej ciszy jak tam nie pamiętam. Onegdaj jak rano wrzuciłes zdjęcie pod ocenę, to po południu-wieczorem najczesciej szukałes go na drugiej-trzeciej stronie. A teraz-marazm, zastój, słów szkoda i brak chęci coby się czymkolwiek dzielić...

ecml
19-10-2015, 13:01
Hmm, może to faktycznie szerszy problem. Nie wiem, jakoś odechciało mi się wnikać.

cz4rnuch
19-10-2015, 13:16
Eee, to tylko problem tych którzy się chcą czegoś dowiedzieć, nauczyć albo czekają na ocenę swoich zdjęć. Cała reszta może się cieszyć forum :)

ecml
19-10-2015, 13:36
To prawda ;)

sztender
20-10-2015, 11:21
A zapytam z ciekawości jak dużą masz tolerancję między AF/MF i czy zakres tolerancji zależy od szkła?

ecml
20-10-2015, 11:55
A zapytam z ciekawości jak dużą masz tolerancję między AF/MF i czy zakres tolerancji zależy od szkła?
Moim zdaniem, nie da się tego ocenić jednoznacznie. Trudno precyzyjnie określić moment, w którym kropka zaczyna zamieniać się w lewy lub prawy znaczek pokazujący konieczność dostrojenia (>O lub O<). Rozbieżności są też prawdopodobnie różne, w zależności od GO, ale tego już nie sprawdzałem. Generalnie, różnice są na poziomie nawet kilku punktów kalibracyjnych (nie wiem jak to inaczej nazwać, chodzi o punkty na skali od -20 do +20). Co do innych obiektywów, różnice są, ale np. w Nikkorze 18-105 minimalne. Dalej nie dręczyłem tematu, zostawiłem AF włączony, wyłączyłem aktywowanie AF spustem migawki i zabrałem się za kalibrację.

GonzoG
20-10-2015, 14:25
Na moich 4 aparatach kropka działa tak samo przy włączonym AF i wyłączonym.
A sprawdzanie kropki na mikrokalibracje jest idiotyczynym pomysłem, bo rozkład GO, a zarazem dokładność wskazania kropki nie jest liniowy.

Sprawdź poprawność wskazania kropki na podstawie ostrości zdjęć.

JK
20-10-2015, 14:30
A nie przyszło wam do głowy, że Nikon celowo i świadomie zmienił zakres działania potwierdzenia ostrości dla trybu manualnego? Myślę, że gdyby ten zakres nie został rozszerzony, mało kto mógłby z tego rozwiązania korzystać. W końcu ręka i oko, to nie automat do ustawiania ostrości i nie działają aż tak precyzyjnie. Byłoby pewnie tak, ze najmniejsze drgnięcie ręki i już potwierdzenia nie ma. Raz jest, raz nie ma, raz do przodu, raz do tyłu i tak w kółko. Być może nigdy byś nie uzyskał tej magicznej kropki w czasie robienia zdjęcia. A tak masz możliwość uzyskania stabilnego potwierdzenia w wizjerze.

ecml
20-10-2015, 15:11
A nie przyszło wam do głowy, że Nikon celowo i świadomie zmienił zakres działania potwierdzenia ostrości dla trybu manualnego? Myślę, że gdyby ten zakres nie został rozszerzony, mało kto mógłby z tego rozwiązania korzystać. W końcu ręka i oko, to nie automat do ustawiania ostrości i nie działają aż tak precyzyjnie. Byłoby pewnie tak, ze najmniejsze drgnięcie ręki i już potwierdzenia nie ma. Raz jest, raz nie ma, raz do przodu, raz do tyłu i tak w kółko. Być może nigdy byś nie uzyskał tej magicznej kropki w czasie robienia zdjęcia. A tak masz możliwość uzyskania stabilnego potwierdzenia w wizjerze.
Całkiem logiczne to co piszesz. Pewnie rzeczywiście to był powód.

ecml
20-10-2015, 23:00
GonzoG, ostatnia próba. Jak nie poradzisz sobie z tak prostym eksperymentem to ja się poddaję.

1. Weź jasny obiektyw - będzie łatwiej obserwować wyniki.
2. Weź body Nikona z możliwością podpięcia AF do innego klawisza niż spust migawki.
3. Umieść zestaw na solidnym statywie.
4. Ustaw body tak, aby autofokus działał tylko po wciśnięciu osobnego klawisza, np. AF-L.
5. Ustaw na obiektywie AF, w body AF-S.
6. Wyceluj w coś kontrastowego w odległości ok. 2 mertow i nie dotykaj już AF-L.
7. Patrząc w wizjer przekręć delikatnie pierścieniem ostrości tak, aby oprócz kropki pokazał się trójkącik.
8. Przestaw na obiektywie z AF na MF... i... BINGO... trójkącik zgasł.
9. Teraz przestaw z powrotem z MF na AF... trójkącik się znowu zapalił.

To jednoznacznie dowodzi, że tolerancja wskaźnika ostrości jest różna dla ustawień MF i AF, prawda?