Zobacz pełną wersję : INTERNET w domu
ekosystem:
dom jednorodzinny 1 pietrowy
router TP-LINK bez gniazda dla zewnętrznej anteny (dokładnie jaki to model mogę podać ja rusze dupe i przeczytam) zlokalizowany na 1 piętrze
problem:
zasięg po Wi-Fi na 1 piętrze bez zarzutu
na parterze bez zarzutu tylko w pewnych miejscach
w najbardziej mnie interesującym miejscu na parterze zasięg jest na poziomie progu zadziałania raz działa raz nie. Owszem daje się tego używać ale wymaga to ekwilibrystyki takiej że żal dupe ściska. Co chwila trzeba wyłączac sie z sieci i ponownie włączac.
zmiana miejsca routera wykluczona
łączność "po kablu" też wykluczona
mocniejsza antena zewnetrzna dla routera niemożliwa z moim routerem i raczej chciałbym uniknąć kupowania nowego routera tylko dla innej anteny.
nie wykluczam kupna drugiego routera
słyszałem o urządzeniach z łącznością po domowej sieci elektrycznej (u mnie mozliwe bo zarowno miejsce routera i miejsce docelowe mają gniazdka elektryczne na tej samej fazie a to ważne w tym wypadku)
nie mam zielonego pojęcia jakie elementy sprzetow zakupić , ani żadnej wiedzy praktycznej które z rozwiązań wybrac jako optymalne.
czy ktoś może zaproponować rozwiązanie problemu?
Zacznij od tego. http://www.pcworld.pl/ranking/1122-1-Wzmocnij.sygnal.Wi.Fi.html
Trudno wyrokowacc czy wymiana routera spowoduje pokrycie calego domu zasiegiem - nie wiem gdzie stoi obecny. Na pewno cos z zewnetrzna antenna pomoze - ale czy rozwiaze caly problem?
Mam dwa Routery - Cisco EA4500 (obecnie to chyba Linksys sie zowie) I Netgeara R7000. Oba pokrywaja dwu-pietrowy dom prawie w calosci (stoja na drugim pietrze w rogu - problem mam dokladnie po przekatnej: na parterze po drugiej stronie chalupy - sciana kominowa I dwa stropy zelbetowe robia swoje). Co do zabawy z PowerLine - kiedys probowalem, spadek transferow byl olbrzymi, mimo ze oba gniazda na tym samym pietrze I na tym samym obwodzie (bezpieczniku) - teraz uzywam jako przedluzenie kabla sieciowego do drukarki. Duzo zlego robiaa inne urzadzenia wpiete w obwod - siejace zakloceniami zasilacze, zarowki eko-sreko itp. Nie udalo mi sie nigdy polaczyc nadajnika I odbiornika kiedy byly na dwoch roznych obwodach.
Mam pytanie odnośnie urzadzeń typu PowerLine.
Połączenie wygląda tak:
router>kabel>PowerLine1>gniazdko elektryczne>PowerLine2 i teraz
czy PowerLine2 połączyć z komputerem za pomocą kabla (u mnie odpada)?
czy PowerLine2 połaczyć z routerem Wi-Fi (drugim w ogólnej liczbie routerów) i dzięki temu bezprzewodowo z kompem?
czy PowerLine2 może jest wyposażony we wbudowany moduł Wi-Fi do bezprzewodowej łączności z komputerem?
Przede wszystkim, to wymień router na taki, który ma porządne anteny.
Budynki dość mocno tłumią sygnał WiFi - u mnie w mieszkaniu router (bez zewnętrznych anten) mam z jednej strony bloku (blisko ściany zewnętrznej), a z drugiej strony bloku na balkonie (~10-11m dalej) ledwo łapię sygnał, ale za to bez problemów łapię telefonem WiFi do 100m od bloku po stronie gdzie jest router.
Zabawa w 2 routery czy repeatery nie jest dobrym pomysłem - większość urządzeń kiepsko radzi sobie z przełączaniem się między routerami. Do takich celów używa się routerów, które wspomagają roaming, ale taka funkcja zazwyczaj jest tylko w droższych modelach.
Ja polecałbym jakiś router pracujący w trybie "ac", albo chociaż 2 zakresowy pracujący równolegle w "n" i "a" (2.4 i 5 GHz).
>zoom2: tak wyglada polaczenie, ale sa repeater ktore od razu z gniazdka przechodza na WiFi. Kupilem jakiegos TP-linka z czyms takim na probe.
Jakby to powiedziec - mam z nim tylko jeden problem....
... powinienem go zawiezc do punktu utylizacji elektroniki. ;)
MZ. Kup router z zewnetrznymi antenami, jesli nie masz chalupy budowanej na wypadek III Wojny Swiatowej to powinien dac rade ogarnac wszystko. Pamietaj ze mimo nizszej przepustowosci pasmo 2.4 GHz lepiej sie sprawdza jesli chodzi o zasieg - niestety wszystkie obecne AC klada nacisk na AC a nie stare dobre 2.4 GHz, wiec mz gdyby Ci sie udalo kupic prostsze pudelko tylko na 2.4 GHz I z zewnetrznymi antenami to moglbys przyciac koszty, tracac troche na przepustowosci w malych odleglosciach od routera (gdzie AC pokazuje co potrafi).
A w takim razie jak czytac parametry routerów ba ja nie mam kompletnego pojecia które wartości maja być jakie. Proste porównanie parametrów mojego obecnego routera które łatwo sobie odczytam nic mi nie da , bo przecież to nie kuchnia i nie wystarczy podwoic cyferki z mojego. Ja mam jakiś TP-Link dawany standardowo do umowy internetowej, więc jak mniemam jest to jakiś badziew z najniższej półki cenowej.
Może zarekomendujecie jakieś konkretne modele .
Po pierwsze - musisz podac jak dostarczany jest net - od tego zalezy czy nowy router ma byc z ADSL czy bez.
Tak czy inaczej - Linksys, Asus, Netgear z zewnetrznymi antenami powinny sie sprawdzic jako firmy.
Jedyne co potrafie podac o dostarczaniu interetu to Orange po kablu telefonicznym.
Czyli szukaj routera z ADSL.
Jednym routeram domku nie pokryjesz. Przerabiałem to u znajomego. Router z trzema porządnymi zewnętrznymi antenami, a po przekątnej problem. Nawet jak pokazywał z 80% zasięgu to realnie transfer bardzo pływał. AC zupełnie poległ, takie transfery jak obiecują to tylko w pokoju z routerem lub obok, w pokoju po przekątnej pomimo kresek zasięgu, internet był lub go nie było.
Kup extender http://www.tp-link.com.pl/products/details/cat-10_TL-WA854RE.html
Kupując router patrz na to aby anteny były odkrecane oraz ich wzmocnienie.
@witus - jednym routem i cały dom nie za duży dom pokryje. Wystarcza odpowiednie anteny.
Repeatery/wzmacniacze to porażenie się o problemy. W miejscach z wystarczającym zasięgiem routera i wzmacniacza będą spore problemy ze stabilnością połączenia.
ja mam router TP Link z jedną anteną i cały dom ogarnia...zero problemów....
latem nawet na tarasie łapię net
Jedyne co potrafie podac o dostarczaniu interetu to Orange po kablu telefonicznym.
Miałem podobną sytuację - Neostrada z Liveboxem, dom jednorodzinny, tyle że dwupiętrowy, Livebox na strychu.
Nigdy nie było kłopotów z zasięgiem na żadnym z poziomów, więcej, był także w piwnicy, w ogrodzie, na ulicy przed
domem. Obecnie mam jakiegoś D-Linka z LTE Play (podziękowałem Orange). Stoi na I piętrze i obejmuje także cały dom.
Podejrzewam więc, że coś nie tak jest z Twoim routerem.
Nic nie jest nie tak, są skrajne położenia w domu gdzie prędkość drastycznie spada. Nawet w moim 64 mieszkaniu po przekątnej speedest pokazuje 1Mb/s. W pokoju z routerem 50Mb/s. Drukarka z wifi nonstop mi się rozłączała, musiałem ją przesunąć. Tak zawiedziony jestem najnowszym hypersuper tplinkiem z 3 antenami. Stary router bez anten miał ten sam zasięg tylko przepustowości mniejsze.
Nic nie jest nie tak, są skrajne położenia w domu gdzie prędkość drastycznie spada. Nawet w moim 64 mieszkaniu po przekątnej speedest pokazuje 1Mb/s. W pokoju z routerem 50Mb/s. Drukarka z wifi nonstop mi się rozłączała, musiałem ją przesunąć. Tak zawiedziony jestem najnowszym hypersuper tplinkiem z 3 antenami. Stary router bez anten miał ten sam zasięg tylko przepustowości mniejsze.
Jak mieszkasz w żelbecie, to nie dziw się że są problemy z zasięgiem. Każda ściana to ekran. W przypadku domków sprawa ma się zupełnie inaczej, bo tam mniej ścian i mniej ekranujących.
Jak mieszkasz w żelbecie, to nie dziw się że są problemy z zasięgiem. Każda ściana to ekran. W przypadku domków sprawa ma się zupełnie inaczej, bo tam mniej ścian i mniej ekranujących.
W domku to samo poleciłem koledze drogiego tplinka z 3 antenami i dwoma radiami i nawet folia aluminiowa jest dla niego przeszkodą. Też jestem zwolennikiem jednego radia, ale światłowód na strychu to był zły pomysł. Router musi stać na podłodze pierwszego piętra żeby zasięg był jako taki na parterze w rogu. Im nowocześniejsze technologie i prędkości tym gorzej.
Te nowe Archery tplinka mają jeszcze jedną wredną cechę, po wybudzeniu komputer nie ma internetu natychmiast, muszę z dwa razy odświeżyć przeglądarkę. Tak jakby router przy bezczynności usypiał, albo komputer gubił DNS ?!
A jak się sprawdza coś co się zowie "zewnetrzny punkt dostępowy"?
I jeszcze jedno pytanie
Jeśli kupię router z kilkoma antenami i możliwością podpięcia innej anteny to:
dodatkowa podpięta antena zastępuje wszystkie anteny routera czyli anteny własne routera należy zdemontowac lub wyłączyć?
podpieta antena jest dodatkową anteną np. 4 w przypadku 3 antenowego routera?
podpięta antena zastępuje tylko jedną z własnych anten routera i pracuje razem z tymi które pozostały?
Z tymi antenami to nie szalej, WiFi zbyt zdrowe nie jest :) Ogarniesz to wbudowanymi - te zewnętrzne to zwykle kupuje się po to żeby WiFi wynieść do kolejnego domku lub odebrać od operatora. Przemyśl dobrze lokalizację routera, pochodź z nim wybierając optymalne położenie. To co możesz i ma przewalać duże wolumeny ruchu wepnij kablem (konsola, dyski sieciowe, jakieś urządzenia stramujące wideo, komp stacjonarny itd.).
Akurat (niestety) ze względu na fizyczne przyłącze nie mam alternatywy dla stanowiska routera. Musi pozostać tam gdzie jest.
Wszystko to kwestia dluzszego przewodu od gniazdka do routera.....
ja to wszystko wiem, tylko to jest dom a nie warsztat komputerowy
ja to wszystko wiem, tylko to jest dom a nie warsztat komputerowy
To pozostaje extender, który zalinkowałem.
Kup lepszy router (a nie najtańszy badziew), możesz też postawić WDS na kilka urządzeń. Najlepiej byłoby - jak już tu wspomniano - postawić switch i zamontować gniazda RJ45 w kilku miejscach. To ostatnie byłoby najzdrowsze a tam gdzie koniecznie musi być sieciownia bez kabla, ustawić router, który ma możliwość zmiany mocy/zasięgu. Jeśli zaś nie ma, to podmienić soft na taki, który ową opcję oferuje.