PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5500 vs Canon Eos 70D?

ania195
17-10-2015, 01:11
Witam. Planuję kupić lustrzankę, body nad którymi się zastanawiam to Nikon D5500 i Canon EOS 70D. Chciałabym żeby aparat poza fotografowaniem służył również do filmowania, dlatego też zależy mi na dobrej jakości video i ruchomym ekranie. Przeglądałam różne opisy i porównania tych modeli, jednak same dane wiele nie pomagają, czy mieliście może styczność z nimi, jak się sprawują w praktyce?

Wiem, że porównywanie Canonów i Nikonów to temat rzeka, dlatego też sama od dłuższego czasu waham się przy wyborze. Wcześniej fotografowałam aparatem Fuji finepix s200 exr, ale chcąc dalej rozwijać pasję i umiejętności postanowiłam zakupić lustrzankę. Przy Nikonie jedną z zalet, które górują nad resztą jest ostrzejszy, bardziej wyrazisty bokeh przy obiektywie Nikkor 50 mm f/1.8 niż przy obiektywie Canona o podobnych parametrach. Brałam również pod uwagę zakup przejściówki z Canona obiektywów Nikona (słyszałam, że czasami się takich używa). Jako, że jest to forum Nikoniarzy, to byłabym bardzo wdzięczna za opinie na temat body D5500 bądź też D5300. :)

GonzoG
17-10-2015, 03:06
Ogólne porównanie tych aparatów nie bardzo ma sens. To 2 różne klasy i chyba tylko pod względem jakości materiału D5500 wygrywa z 70D, bo:
70D jest szybszy, ma czulszy AF, znacznie większą baterię, dużo lepszą ergonomię, lepszy wizjer, dużo więcej funkcji i opcji personalizacji aparatu.

Jeśli chodzi o samą jakość zdjęć i wideo, to Canon jest w tyle za Nikonem i to nawet daleko.
Natomiast 70D ma dużą przewagę pod względem wygody filmowania - ma w pełni użyteczny autofocus. W Nikonie nadaje się on tylko i wyłącznie to statycznych scen, a w przypadku gdy jest wymagana zmiana ostrości, to najlepiej ostawiać ostrość ręcznie.

Co do adapterów, aby używać obiektywów Nikona na Canonie - da się, ale tylko i wyłącznie ze starymi szkłami, które mają pierścień przesłony. Poza tym w takim połączeniu nie będzie ani AF, ani części trybów półautomatycznych i automatycznych.
A jeśli zechcesz podpiąć obiektyw typu "G" (bez pierścienia przesłony), to nawet nie będzie sterowania przesłoną i będziesz zdana na robienie zdjęć tylko i wyłącznie przy maksymalnie otwartej.

Wracając jeszcze do filmowania - tu lustrzanki sprawdzają się głównie w zastosowaniach profesjonalnych, gdzie używa się do nich masy osprzętu - jak np. systemów follow-focus, stabilizatorów (np. flycam, stabilizowane rigi 3D), bo duża część obiektywów nie posiada stabilizacji, a nawet jak ona jest, to średnio nadaje się do filmowania.
Bezlusterkowce od Olympusa czy Panasonica mają za to świetną stabilizację w aparacie i świetnie działający AF, Sony ILCE mają w miarę dobrze stabilizowane obiektywy i sprawny AF z bezgłośnymi obiektywami.

Tak więc jako aparat, który ma również służyć do nagrywania filmików, to Nikon zdecydowanie przegrywa ze wszystkimi na rynku, mimo najlepszej jakości materiału.

sv
17-10-2015, 18:58
Brałam również pod uwagę zakup przejściówki z Canona obiektywów Nikona :)

To bardzo zły pomysł.

Wracając do pytania: 70d ma znakomity autofokus w trakcie filmowania i z tych dwóch zdecydowanie lepiej się do tego celu (filmowania) nadaje. I nie przejmuj się tym co pisze kolega powyżej, na temat follow focusów, systemów stabilizacji itd. Kolega pewnie nigdy nie słyszał o statywie lub monopodzie. W sieci jest całe mnóstwo filmów z lustrzanek robionych głównie przez amatorów, którym folow focusy nie są do niczego potrzebne. Jako przykład filmu zrobionego lustrzanką z ręki możesz zobaczyć ten film (co prawda zrobiony przez profesjonalistę, ale bez tych wszystkich cudów o których pisał kolega powyżej):
https://vimeo.com/105113459

boeing
17-10-2015, 21:58
@sven

Twój filmik pokazuje sceny bardzo statyczne.. Pokaż jakiś dobry film (gdzie autor musi się przemieszczać i nie będzie to sklejka stu kilku-sekundowych ujęć) od nawet suuper profesjonalisty z 70d (czy innej lustrzanki) bez riga etc...

@ania
filmowanie lustrzaką jest oczywiście możliwe ale nie oczekuj że uzyskasz efekt (jak np. z filmiku wrzuconego przez svena) bez włożenia ogromnej ilości pracy..

sv
17-10-2015, 22:16
@sven

Twój filmik pokazuje sceny bardzo statyczne....

a dlaczego z góry zakładasz, że Ania chce biegać z aparatem? Czy bieganie z kamerą na rigu jest wg Ciebie bardziej płynne :-)

Nie rozumiem dlaczego piszesz, że film z lustrzanki wymaga większej ilości pracy niż z bezlusterkowca czy kamery?

boeing
17-10-2015, 22:33
Dlaczego wymaga więcej pracy? To chyba jasne że jeśli stabilizacja jest kiepska (lustrzanka bez riga etc) to trzeba później nadrobić w post-procesie.. Oczywiście tego riga to Ty odradzasz.. ;)
Rozumiem że koleżanka pisze jako amator - więc też filmików 'przy okazji' zapewne nie zamierza ciąć na fragmenty kilkusekundowe i następnie to mielić..

sv
17-10-2015, 22:41
Dlaczego wymaga więcej pracy? To chyba jasne że jeśli stabilizacja jest kiepska (lustrzanka bez riga etc) to trzeba później nadrobić w post-procesie.. Oczywiście tego riga to Ty odradzasz.. ;)
Rozumiem że koleżanka pisze jako amator - więc też filmików 'przy okazji' zapewne nie zamierza ciąć na fragmenty kilkusekundowe i następnie to mielić..

Przeczytaj pierwsze zdanie z pierwszego posta. Ania nie pytała jaki system stabilizacji ma wybrać, pytała o to w którą lustrzankę zainwestować. Co do riga: filmuję lustrzanką od 7 lat i nigdy nie użyłem. W zamian polecam statyw lub monopod. Tańszy i skuteczniejszy. Podobnie z follow focusem: zbędny wydatek.

PiKa
17-10-2015, 22:59
Na stronie Canona jest fajny film nakrecony 70d "tips of our fingers" i film pokazujący jak był kręcony (rigi były), polecam obejrzeć jeśli ktoś nie widział: http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/standard_display/daf_videos

Ten film sprzed kilku postów to rzeczywiście kiepski przykład możliwości aparatu - albo anty przykład, pokazujący że jedyne co można kręcić to statyczne obrazki.

boeing
17-10-2015, 23:03
Przeczytałem dokładnie post. Oznacza on nie mniej nie więcej że raczej Ania ma blade pojęcie o filmowaniu lustrzanką. Stąd warto ją poinformować że wcale nie będzie tak wesoło - chociażby pod względem stabilizacji. O tym napisał GonzoG a Ty zaprzeczyłeś..

Oczywiście można robić ujęcia statyczne - po przeczytaniu propozycji może koleżanka zdecyduje się na taką opcję właśnie..

Statyw na pewno będzie skuteczny przy ujęciach statycznych ale przy dynamice będzie kicha. Oczywiście możesz podważyć moje słowa - najlepiej jakimś filmikiem (może być nawet Twój -z 7miu lat powinna znaleźć się jakaś dynamiczna perełka)..

Pozdrawiam!

sv
17-10-2015, 23:23
Przeczytałem dokładnie post. Oznacza on nie mniej nie więcej że raczej Ania ma blade pojęcie o filmowaniu lustrzanką.
O filmowaniu kamerą pewnie też niezbyt wiele wie, ale to nie znaczy, że to jest jakaś wiedza tajemna zastrzeżona dla wybrańców. A już na pewno nie oznacza to, że do rozpoczęcia przygody z filmowaniem konieczne jest zaopatrzenie się w follow focus, staedy, czy jazdę kamerową. Film, który zamieściłem pokazuje, że można zrobić coś ładnego nie dysponując żadnym z tych gadżetów.

Oczywiście możesz podważyć moje słowa - najlepiej jakimś filmikiem (może być nawet Twój -z 7miu lat powinna znaleźć się jakaś dynamiczna perełka)..

Pozdrawiam!

Nie wiem po co ta ironia. Nigdzie nie napisałem, że robię dynamiczne filmy filmując z ręki. Czy nasze filmy są dla Ciebie wystarczająco dynamiczne, musisz sam ocenić:
https://vimeo.com/140166464

GonzoG
17-10-2015, 23:30
Nie rozumiem dlaczego piszesz, że film z lustrzanki wymaga większej ilości pracy niż z bezlusterkowca czy kamery?
To zrozum, że stabilizacja w obiektywach do lustrzanek jest do robienia zdjęć, a nie filmowania, a w takim Olympusie czy Panasonicu jest również do filmowania... a różnica między tymi dwoma nie jest mała, bo to jedna płaszczyzna vs. stabilizacja w wielu płaszczyznach.

Kolejną sprawą jest działania AWB, pomiarów światła, płynności zmiany ekspozycji, itp... jest cała masa rzeczy, w których automatyka i mechanika lustrzanek jest daleko z tyłu za kamerami czy aparatami robionymi również pod kątem łatwego filmowania.

sv
17-10-2015, 23:37
To zrozum, że stabilizacja w obiektywach do lustrzanek jest do robienia zdjęć, a nie filmowania, a w takim Olympusie czy Panasonicu jest również do filmowania... a różnica między tymi dwoma nie jest mała, bo to jedna płaszczyzna vs. stabilizacja w wielu płaszczyznach.

Przecież dałem Ci przykład filmu, który Camille Marotte nakręcił lustrzanką i obiektywami bez stabilizacji. Da się? Da się, tylko trzeba umieć. Możesz się obkupić w sprzęt i wszystkie gadżety filmowe, ale dobrego oka i wyczucia nic nie zastąpi. Jeżeli lustrzanka Cię przerasta, to zacznij filmować telefonem. Tam będziesz miał automat i "łatwe filmowanie".

PiKa
18-10-2015, 00:56
Da się, tylko trzeba umieć.

Rowerem szosowym też się da:

https://youtu.be/5z1fSpZNXhU

GonzoG
18-10-2015, 01:31
Przecież dałem Ci przykład filmu, który Camille Marotte nakręcił lustrzanką i obiektywami bez stabilizacji. Da się? Da się, tylko trzeba umieć. Możesz się obkupić w sprzęt i wszystkie gadżety filmowe, ale dobrego oka i wyczucia nic nie zastąpi. Jeżeli lustrzanka Cię przerasta, to zacznij filmować telefonem. Tam będziesz miał automat i "łatwe filmowanie".
Dałeś przykład profesjonalnie zmontowanego filmu, a nie tego, że lustrzanką da się tak samo łatwo nakręcić stabilny materiał, poza tym nie ma tam ani słowa, że było to kręcone z ręki. Jest tam podaje jedynie jakich obiektywów użyto i jestem przekonany, że nie było to kręcone z ręki.

A film z wesela nie ma żadnej zmiennej sceny, a ujęcia mają zaledwie kilka sekund.

ania195
18-10-2015, 02:14
Dziękuję bardzo za opinie. To prawda, jestem amatorką, ale jednak chciałabym poszerzać wiedzę w tym kierunku, bo, jak to mówią, trening czyni mistrza, dlatego też inwestując w wyższej klasy aparat niż mój poprzedni, staram się znaleźć jak najlepsze rozwiązanie również do filmowania (bo jednak kamera to kolejny spory wydatek..).

Akurat mam w planach zrealizowanie pomysłów, które będą wymagały takich cięć kilkusekundowych, ale jestem świadoma, że początkowe efekty będą dalekie od wymarzonej wizji. Będę nagrywać, ciąć i praktykować na tyle, ile cierpliwość pozwoli, a oglądanie filmów profesjonalistów nagrywanych podobnym sprzętem jest motywacją do dalszego działania. :roll:

Co do riga: filmuję lustrzanką od 7 lat i nigdy nie użyłem. W zamian polecam statyw lub monopod. Tańszy i skuteczniejszy. Podobnie z follow focusem: zbędny wydatek.

Właśnie jak na razie zainwestowałam jedynie w statyw. :) Gdy opanuję sprzęt, a nadal będzie mnie ciągnęło do filmowania to zbiorę oszczędności i wtedy pomyślę o dodatkowym sprzęcie do dynamicznych ujęć.

boeing
18-10-2015, 18:11
@sven

to nie była ironia. Szczerze miałem nadzieję że coś wygrzebiesz z kolekcji - 7 lat w profesji na pewno pozwala na uzyskanie perełki i wyłożenie fajnego przykładu że się da.
Filmik świetny ( gratuluję! ) i prawie cały mógł być rzeczywiście zrobiony z ręki/statywu, co niemniej nadal pokazuje że da się kilkuminutowy filmik z całego dnia właśnie szatkując materiał;
Filmik (szczególnie na początku) fajnie pokazuje że gdy akcja jest dynamiczna to i kamera/lustrzanka może działać statycznie - a efekt jest jak najbardziej bardzo zadowalający i na pewno nie monotonny. Gorzej gdy akcja jest statyczna i trzeba by nadrobić dynamiką lustrzanki (z ręki oczywiście; no chyba że statyw się przewróci :) )
Nie wiem też ile czasu zajął Ci montaż, ale podejrzewam że jako że siedzisz już w interesie chwilkę to i tu nie ma dla Ciebie problemu. Gorzej z amatorem który ma zasiąść do takiej zabawy w szatkowanie i klejenie.

@ania
jeśli dopiero zaczynasz i mierzysz w takie filmiki jakie zostały tu zaprezentowane to życzę po prostu dużo samozaparcia w dążeniu do celu. Święci garnków nie lepią , więc jak najbardziej wszystko jest możliwe.
Po prostu musisz się przygotować na dużo pracy w post-procesie o czym już pisałem :)