Zobacz pełną wersję : Problemy z ostrością zdjęć Nikon D7100.
Witajcie,
od pewnego czasu mam Nikona D7100. Dołączyłem do niego mój obiektyw Nikona 17-55 f2.8, którego wcześniej używałem ze starym D70s i muszę z przykrością przyznać, że zdjęcia z tego aparatu wyglądają gorzej niż ze starego. Ponadto mam problem z ostrością, tzn. fotografuję np. żonę z naszym dzieckiem na rękach. Żona jest ostra, natomiast dziecko już nie. Co może być źle ustawione?
Ponadto mam problem z ostrością, tzn. fotografuję np. żonę z naszym dzieckiem na rękach. Żona jest ostra, natomiast dziecko już nie. Co może być źle ustawione?
To jakaś prowokacja? ;) Nie rób na f/2.8, to się więcej osób zmieści w GO.
Jeśli chodzi o pierwszą częśc pytania, to nie jesteś pierwszy - większa matryca, więcej detali, mniej wybacza, ot co ;)
A jeśli kolory Ci nie pasują, to ustaw profil na vivid i będzie lepiej :mrgreen:
Zdjęcie mam robione wewnątrz na f/5.6 i dziecko jest niewyraźne. Reszta jak brzytwa. Możesz mi napisać jak ustawić profil na vivid?
Zdjęcie mam robione wewnątrz na f/5.6 i dziecko jest niewyraźne. Reszta jak brzytwa. Możesz mi napisać jak ustawić profil na vivid?
Ustawienia Picture Control, profil Żywe czyli vivid inaczej.
A z jakiej odległości robiłeś to zdjęcie - jeśli z bliska, to i 5.6 będzie mało. Inna sprawa, to fakt, że dziecko się mogło najnormalniej w świecie poruszyć - te istoty tak mają - ruchliwe są ;)
Najlepiej wrzuć to zdjęcie tutaj, to będzie można powiedzieć coś więcej.
Studio5s
16-10-2015, 19:54
Jaki masz ustawiony system pracy af i ile polowy. Moze centralny i ostrość ustawiles na żonę. Daj foto
Ok, dzięki za info. Powiedzcie mi jeszcze jedno, robię zdjęcia z lampą SB-800 - mam ją ustawioną w sufit. Robiąc zdjęcia na ustawieniach manualnych jakich ustawień lampy użyć, żeby uzyskać najlepszy efekt?
Nie lampę ustawiaj tylko aparat, bo to on decyduje ile światła potrzebne jest do odpowiedniej ekspozycji i komunikuje się z lampą (TTL to Through The Lens exposure). To jest temat rzeka. Chcesz mieć tylko obiekt doświetlony a tło ciemne - krótki czas, przymykasz szkło. Więcej widocznego tła - robisz odwrotnie. Może się okazać, że lampa jest za słaba do ustawień aparatu (za niskie ISO, za krótki czas, za bardzo przymknięty obiektyw) albo przepali (najczęściej tło), bo będziesz miał za długi czas, ISO 3200 i f/1.8. Nie ma gotowego rozwiązania, bo wszystko zależy od warunków, w których focisz i efektu, który chcesz uzyskać.
sztender
17-10-2015, 01:10
Panowie. Ręce opadają. Było D70s i pytanie jak od kogoś kto w życiu nie miał lustra w ręku.
Ok, dzięki za info. Powiedzcie mi jeszcze jedno, robię zdjęcia z lampą SB-800 - mam ją ustawioną w sufit. Robiąc zdjęcia na ustawieniach manualnych jakich ustawień lampy użyć, żeby uzyskać najlepszy efekt?
Ustawić tak, aby uzyskać najlepszy efekt. Kombinacji i efektów są dziesiątki, jak nie setki.
Zacznij używać lampy, to się dowiesz jak się ją ustawia pod określony efekt.
Panowie. Ręce opadają. Było D70s i pytanie jak od kogoś kto w życiu nie miał lustra w ręku.
To, że ktoś miał lustrzankę, nawet przez wiele lat, nie znaczy, że cokolwiek wie o fotografii. Zdecydowana większość użytkowników lustrzanek kupiła je bo ponoć robią lepsze zdjęcia od innych aparatów... albo dlatego, że lepiej się wygląda z lustrzanką, niż z kompaktem...
hostman22
17-10-2015, 11:28
problem to przejście na matrycę CMOS z dużą ilością mpx z CCD, od i całą tajemnica. Chyba że obiektyw dostał z d7100 BF/FF, ale jest mikroregulacja więc problemu być nie powinno... .
Na marginesie co tu doradzać jak brak przykładowego zdjęcia?
Mam pytanie związane z tematem mikro regulacji.
Czy ma jakiś negatywny wpływ to, że obiektyw trzeba ustawić na np- 18? (chodzi mi o to że jest to dość skrajna wartość regulacji).
I druga kwestia. Czy jeżeli mikro regulacja załatwi sprawę to czy mimo wszystko warto oddać sprzęt na gwarancji do serwisu?