Zobacz pełną wersję : Obiektyw makro do Nikona D7100
Cześć,
Jaki obiektyw makro polecacie ? Zastanawiam się nad tymi dwoma:
Nikkor AF-S Micro 60 mm f/2.8G ED
Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD
madebyzosiek
16-10-2015, 16:30
Oba :-) Zależy która ogniskowa Ci bardziej leży i czy chcesz mieć stabilizację czy nie. Oba są świetne. Pozdrawiam
wiem, że zaraz mi się oberwie, że prawdziwe makro to tylko ze statywu :grin:
Chciałabym jednak robić kwiatki na spacerze z ręki i zastanawiam się czy jednak nie tami ze względu na stabilizację.
pioterkow
16-10-2015, 19:55
Ten: Nikkor 105mm f/2.8 VR G
lub ten: Nikkor AF-S Micro 60 mm f/2.8G ED
Mam pierwszego i polecam. Żadnych problemów. Jakość OK.
cz4rnuch
16-10-2015, 20:33
wiem, że zaraz mi się oberwie, że prawdziwe makro to tylko ze statywu... Nie przejmuj się i rób makro nieprawdziwe.
Chciałabym jednak robić kwiatki na spacerze z ręki i zastanawiam się czy jednak nie tami ze względu na stabilizację. Do kwiatków w zasadzie nie potrzebujesz obiektywu makro. Tami 90VC ma bardzo wydajną stabilizację ale mi osobiście zdjęcia z ręki najlepiej robiło się Tamronem 60/2. Popełniłem też kiedyś małe porównanie obu Tamronów więc się podzielę: <<klik>> (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214875&page=7&p=3140983&viewfull=1#post3140983)
trochę się naczytałam o kapryśnym AF 60/2, różnica w cenie 350 PLN, z drugiej strony mniejszy, lżejszy i bardzo ostry
adrianek32
16-10-2015, 21:11
trochę się naczytałam o kapryśnym AF 60/2, różnica w cenie 350 PLN, z drugiej strony mniejszy, lżejszy i bardzo ostry
a Tamron to jest ciezki i nieostroy?
a Tamron to jest ciezki i nieostroy?
Miałam na myśli Tamrona 60/2 vs tamron 90
adrianek32
16-10-2015, 21:51
oba są ostre ;) AF ponoc ma wolny no ale do makro to wiesz...
cz4rnuch
16-10-2015, 22:30
W makro AF nie jest potrzebny, ale skoro różnica w cenie wynosi tylko 3 stówki to może warto się zastanowić nad 90VC. Miałem oba tamrony, wygodniej mi się fociło krótszym ale jako, że dłuższy bardziej perspektywiczny (i dłuższy :)) to zostawiłem sobie tego drugiego. Nieśmiało tylko dodam, że na rynku wtórnych nierzadko dostaniemy obiektywy w bardzo dobrym stanie i nawet z gwarancją w sporo lepszej cenie niż rynkowa. Poniżej tysiaka można znaleźć starszą wersję T90 czy Tokinę 100 a T60 chodzą jeszcze taniej.
tak z ciekawości jak działa AF z tamronach 60 i 90ce VC? W sensie szybkości oczywiście..
Miałem Nikkora 105 2.8D micro, gdzie AF rzeczywiście był powolny (analogicznie tamron 180'ka macro); Z Nikonem 105VR bawiłem się tylko 3 dni i AF działał bardzo przyzwoicie (analogicznie mam na 60ce 'G' Nikkora, gdzi na szybkość działania AF na prawdę nie można narzekać).
Pozdro!
A jak jest z jakością Tamronów ( mydlany ) ? Trzeba wybierać szkło w sklepie czy mogę śmiało brać przez internet ?
W przypadku szkieł makro, a miałem ich duuuuuuużo w rękach, spotkałem się tylko raz z mydlaną sztuką starego, manualnego Nikkora 55. W zasadzie można brać w ciemno.
O AF w makro raczej należy zapomnieć. Jak trafisz w punkt, to i tak zaraz przesuniesz się ciałem lub poruszy się obiekt i z trafienia, przy płyciutkiej GO, nici. AF może się sprawdzać w statycznych scenach lub na pewnych dystansach (np. ważki i motylki w locie), w innych wypadkach powodował u mnie tylko straty kadrów.
Miałem, używałem, lubiłem Tamrona 60mm. Bardzo fajne szkło do makro i do portretów. AF taki sobie (zwłaszcza, że używałem z D5000), ale do portretu wystarczał. W makro też się przydawał. Ze względu na wadę wzroku prawie zawsze używałem AF. Przez ostatnie 3 lata robiłem tym obiektywem 95-99% zdjęć.
Decyzja podjęta, jutro do mnie przyjeżdża Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD :)
Pierwsze wrażenia, wcale nie jest taki plastikowy jak piszą i jest niesamowicie ostry, w sobotę plener :)
Nikt o sigmie 105/2.8 os hsm nie wspomina? Tam można np. TC podpiąć co chętnie robiłem. :-)
Ned Stark
27-10-2015, 09:56
A ja własnie kupiłem tokinę 100 za 900 zeta i nie mogę się doczekać kontaktu z mniej marudzącymi modelami niż dzieci, żony i inne homo sapiensy...
irass makro fotografie
30-10-2015, 17:12
Decyzja podjęta, jutro do mnie przyjeżdża Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD :)
Bardzo dobry wybór :).
Tokina 100 mm rządzi. Wszystko co jest krótsze, jest mniej wygodne w używaniu, zwłaszcza jeśli potrzeba ustawić jakieś oświetlenie itp. Wszystko co jest dłuższe jest sporo droższe.
Ned Stark
31-10-2015, 19:24
Do mnie właśnie tokina doszła i jestem bardzo zadowolony. Szkiełko wymiata.
Ned Stark trochę się przymierzam do tego szkła. Makro tym obiektywem to wiadomo.., ale gdybyś przypadkiem tym szkiełkiem zrobił jakiś portret, to chętnie zobaczę rezultaty. Było by to świetne porównanie do Twoich portretów z N85.
Ned Stark
03-11-2015, 22:33
Postaram się zrobić portret porównawczy, ale nie obiecuję, że będzie to szybko.... Wracam do domu kiedy jest już ciemno...
cz4rnuch
03-11-2015, 22:49
Postaram się zrobić portret porównawczy, ale nie obiecuję, że będzie to szybko.... Wracam do domu kiedy jest już ciemno...
Złożymy Ci się na żarówkę, Poznaniaku :)
Ned Stark
04-11-2015, 00:29
Złożymy Ci się na żarówkę, Poznaniaku :)
Prędzej szmatkę do wycierania plam z matrycy ;-)
Zaczekam, jestem cierpliwy.
Z tą szmatką to aluzja do tego, że Tokina chlapie olejem, czy Twój D7100 tak cię nim zalewa?
Ned Stark
04-11-2015, 10:59
Zaczekam, jestem cierpliwy.
Z tą szmatką to aluzja do tego, że Tokina chlapie olejem, czy Twój D7100 tak cię nim zalewa?
To nie szkło, a body. Nie ma u mnie dramatu, plamy na matrycy widać przy f22.
Czyli w normie, bo już się zacząłem obawiać o jakieś poważne wylewy tego oleju, a przypadłości D7100 mnie również jak najbardziej dotyczą.