Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Mglisto, lodkowo...
Dzis rano...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://greg77.net/z/DSC_9954-copy.jpg)
świetne zdjęcie. Gdzie było robione?
Irlandia, Co Kerry, park narodowy.
Im dalej w dół kadru tym gorzej.
Góra jest przepiękna, malarska pastelowa, tchnąca nostalgią i spokojem.
Dół - czyli wszystko od około 1 cm poniżej cienia łódki to zupełnie inne zdjęcie, nie mające nic wspólnego z przekazem góry.
Szaro-bure błocko i jeszcze ten nieszczęsny łańcuch.
Podsumowując odbieram tę fotografię jako zlepek dwóch niepasujących do siebie zdjęć. Zdecydowanie byłbym za ich rozdzieleniem.
Zapewniam, ze nic tutaj nie jest przypadkiem, a osobne jak mowisz to jeszcze beda, mam piekna panorame zmontowana, musze sie z tym zdjeciem "przespac" co by babola nie wypuscic;)
Niemal w pełni zgadzam się z pyzikiem. Tylko, że ja bym przyciął zdjęcie w miejscu w którym zaczyna być widoczny łańcuch.
Wyjątkowo nie jestem w stanie się przekonać do tego zdjęcia.
Tylko, że ja bym przyciął zdjęcie w miejscu w którym zaczyna być widoczny łańcuch.
Bo ty to wszedzie te kwadraty widzisz... :mrgreen:
Bo ty to wszedzie te kwadraty widzisz... :mrgreen:
:mrgreen:
Bez przesady :P
Problem byl w tym, ze poziom wody byl bardzo niski, brzeg bagnisty, gdyby dalo sie podejsc blizej to bym to zrobil, dluzsza ogniskowa nie zalatwiala do konca problemu a obrazek razem z odbiciem byl ciekawy.
_13_jacek
17-10-2015, 22:16
Wszystko bez łódki ale, ja mam inaczej:oops:
rawkik30
17-10-2015, 22:52
Im dalej w dół kadru tym gorzej.
Dal mnie poodbnie. Dół kadru bardzo mocno przyciąga wzrok, a gdy ten wzrok już tam trafi, to nie znajduje nic ciekawego i próbuje uciec, ale nie za bardzo ma gdzie.
nie znajduje nic ciekawego i próbuje uciec, ale nie za bardzo ma gdzie.
Do gory?! Taki byl zamysl ;)
_13_jacek
17-10-2015, 23:04
Bez łódki. Jak dla mnie trzyma się ściany(mocno):)
rawkik30
18-10-2015, 00:15
Do gory?! Taki byl zamysl ;)
Oczywiście, że się tego domyślam. Ale to co widzę na zdjęciu, podświadomie? mi na to nie pozwala. Centrum góry i łódka w punkcie trójpodziału, ale dół zdecydowanie mocniejszy w odbiorze, a środek wysokości po lewej i prawej z mocnym akcentami. Wzrok nie chce ku górze iść. No może przez chwilę próbuje, ale... wraca. A może nieco inna obróbka? Sugerowane przez innych usunięcie łódki rozważyłbym jedynie jako ostateczność. W końcu łódka była dla Ciebie bardzo istotnym elementem kadru i nawet w tytule się znalazła.
Ale przy, powiedzmy nieco kontrowersyjnych kadrach, wszystko może być kwestią gustu. A już tym bardziej zamysły autora.
rawkik30
18-10-2015, 01:01
Edycja postu.
Administrator określił, że możesz edytować swoje wiadomości tylko w ciągu 30 minut od ich utworzenia.
Nie zdążyłem. Różne rzeczy mimo późnej pory robiłem, w tym ściągnąłem zdjęcie i się nim trochę bawiłem obróbkowo, zwracając głównie uwagę na łódkę. Pomijając, że mogę i pewnie mam dziwny gust, wyszło mi, że w Twojej wersji wersji kolorystyki łódka jest jak dla mnie jedynie za ciemna, a jej lokalne rozjaśnienie (zaakcentowanie w kadrze) powoduje całkiem inny odbiór całości i moim zdaniem zdecydowanie lepszy oraz zgodny z Twoim założeniem, czyli... wzrok ku górze ;-).
Zmieniałem też z ciekawości kolorystykę całości, ale chyba jednak bardziej przekonuje mnie Twój kierunek, lecz z tą dość zdecydowanie zaakcentowaną i jaśniejszą łódką.
_13_jacek
18-10-2015, 01:39
Mz bez łódki byłoby innym obrazem, poza schematem:oops:
Fota generalnie się podoba , aczkolwiek koledzy z tym dołem trochę racji mają.