Zobacz pełną wersję : NIKKOR AF 28-80mm f 3,3-5,6 G
Mam nikona f65 i chciałabym do niego kupić obiektyw generalnie do zdjęć reportażowych amatorskich. Wcześniej podłączałam do niego niego Nikkora AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR, ale drażni mnie winieta, która się tworzy na skutek obiektywu DX, wiec szukam FX w dobrej cenie. Czy NIKKOR AF 28-80mm f 3,3-5,6 G sprawdzi się i nie będzie NA PEWNO winiety i czy będę go mogła tez podłączyć do Nikona d7100?
Mam nikona f65 i chciałabym do niego kupić obiektyw generalnie do zdjęć reportażowych amatorskich. Wcześniej podłączałam do niego niego Nikkora AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR, ale drażni mnie winieta, która się tworzy na skutek obiektywu DX, wiec szukam FX w dobrej cenie. Czy NIKKOR AF 28-80mm f 3,3-5,6 G sprawdzi się i nie będzie NA PEWNO winiety i czy będę go mogła tez podłączyć do Nikona d7100?
8 lat na forum, 8 postów - z czego połowa jest taka sama, ale w różnych działach. W jakim celu zadajesz to samo pytanie w kilku miejscach?
Czemu akurat wybrałaś ten obiektyw?
Winiety takiej dużej nie będzie jak w 18-55mm, będziesz mogła go podłączyć pod D7100.
DO kilku działów pasuje to pytanie, a dopiero Pan podusił mi się na nie odpowiedzieć. Bedzie winieta jeśli podłączy się go do analoga? Dlaczego skoro i tu i tu mamy do czynienia z FX. Kolega mi polecił ten obiektyw.
DO kilku działów pasuje to pytanie, a dopiero Pan podusił mi się na nie odpowiedzieć. Bedzie winieta jeśli podłączy się go do analoga? Dlaczego skoro i tu i tu mamy do czynienia z FX. Kolega mi polecił ten obiektyw.
A jak w tych kilku działach zaczniesz dostawać odpowiedzi to zrobi się bałagan.
18-55mm o ile pamiętam na szerokim końcu nie kryje w ogóle pełnej klatki.
Każdy obiektyw winietuje ;) oczywiście ten zaprojektowany pod FX będzie winietował zdecydowanie mniej.
Obiektyw niby OK. Do D7100 jak najbardziej.
Jestem ciekaw jak sterowałaś przysłoną w szkle bez pierścienia przysłon w body F65, który to nie ma drugiego kółka do przysłon.
madebyzosiek
15-10-2015, 17:09
Proponuję poszukać Tamrona 28-75 2.8, jest tak samo mały i lekki i na 2.8 w całym zakresie, więc może się przydać do D7100 :-)
Winiety nie będzie, bo to obiektyw pod FF. Nie wiem czy wynika to z rozrzutu jakościowego czy każdy użytkownik ma inne pojęcie o ostrości, ale jedni mówią, że jest przeciętny inni, że ostry.
Nie wiem jak sprawdza się z cyfrą, ale o ostrość i obrazek na filmie nie trzeba się martwić. Warto kupić za 100zł, mały, ciemny zoom spacerowy.
Warto kupić za 100zł, mały, ciemny zoom spacerowy.
Nie rozumiem?
Jego cena to mimimum 200zł i podobno nie jest ciemny
- - - - kolejny post - - - - - -
http://allegro.pl/nikon-nikkor-af-28-80mm-f-3-3-5-6-g-jasny-fx-i5725465350.html na tej aukcji napisane jest, że dostępny autofokus,
a tutaj już nie: http://allegro.pl/nikon-af-nikkor-1-3-3-5-6-g-f-28-80mm-nikon-f-i5719226785.html
Wiecie o co chodzi?
Obiektyw posiada AF, ale będzie on działał tylko z body z własnym silnikiem, tzw. śrubokrętem.
Zarówno nikon f65 i d7100, które mam mają silnik, wiec będzie AF :)
Tylko, że jego cena jest znacznie znacznie wyższa...
Mógłbyś mi powiedzieć w czym będzie lepszy od nikkora poza większą jasnością?
Nie rozumiem?
Jego cena to mimimum 200zł i podobno nie jest ciemny
http://allegro.pl/nikon-nikkor-af-28-80mm-f-3-3-5-6-g-jasny-fx-i5725465350.html
To, że ktoś napisał w aukcji Jasny, nic nie znaczy. Może miał na myśli kolor? Ten obiektyw ma przy 80 mm jasność 5.6, czyli jest 4 razy ciemniejszy od Tamrona 28-75/2.8. Ale jest znacznie tańszy.