Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EIZO S2231W 22" VS HP ZR22W 22" Który wybrać

Mat0387
15-10-2015, 12:53
Witam
zastanawiam się nad monitorem wybór pomiędzy:
EIZO S2231W 22" (410 zł) i HP ZR22W 22" (385 zł) są w prawie takiej samej cenie, (nowe)

ale EIZO był wypakowany z pudełka, nigdy nie używany zapytałem sprzedającego o historię tego jak to się stało, odpowiedział:
że były kupione z myślą o otwarciu firmy ale działalność nie została otwarta a monitory zostały (jest 30 dni gwarancji)
HP poprostu nowy, jeden i drugi sprzedający mają pozywytne opinie.

Merde
15-10-2015, 12:58
Bez wahania S2231W. Mam dokładnie ten model od 2008 roku i działa bez zarzutu.
Czasem mnie nachodzi żeby zrobić upgrade do czegoś o większej przekątnej i rozdzielczości, ale się dziad psuć nie chce. BTW: jaka cena?

Kurtz
15-10-2015, 14:37
ale EIZO był wypakowany z pudełka, nigdy nie używany zapytałem sprzedającego o historię tego jak to się stało, odpowiedział:
że były kupione z myślą o otwarciu firmy ale działalność nie została otwarta a monitory zostały
Nie brzmi zbyt przekonująco dla mnie...

mmluty
15-10-2015, 14:41
Bez dyskusji EIZO. Sprawdź tylko na liczniku ile ma faktycznie przepracowanych godzin. "Fachowcy" podobno też potrafią już tego godziny "poprawić", ale zawsze to jakaś informacja. Jednak zalecam dużą ostrożność, ponieważ te monitory już od kilku lat są niedostępne w sprzedaży, a nowe kosztowały z 5x tyle za ile je teraz sprzedają (przynajmniej dotyczy to EIZO). HP nie znam bo to nigdy nie były monitory do fotografii. Zadziwia mnie kto trzymał tyle czasu coś takiego za kilka tysięcy w "komórce" żeby teraz nagle sprzedać to za 1/5 ceny?

Mat0387
15-10-2015, 15:51
Wiem że to brzmi dziwnie z tą firmą.

Co do HP to wzorowałem się listą monitorów w tym wątku:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374

tutaj jest właśnie wymieniony ten jedyny model HP.

również sprawdzę licznik godzin.

mmluty
15-10-2015, 21:52
Zauważ, że lista ktorą pokazałeś była tworzona przed ośmioma laty, a ten HP jest tam zanaczony jako wycofany z produkcji i nieosiągalny w sklepach. Uaktualnioną listę znajdziesz w tym linku:
http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
Jeżeli pomimo wszystko chcesz ryzykować to kupuj Eizo. To jednak oprócz NEC jest najlepsza firma produkująca monitory do fotografii i nie tylko.