PDA

Zobacz pełną wersję : Pomiar światła w FM3A

bowie
16-05-2007, 09:29
Witam,
Kupiłem na ebay FM3A i wczoraj w końcu do mnie dotarł :-D
Jako że w F80 korzystałem jedynie z pomiaru matrycowego i spotowego, nie mam zupełnie doświadczeń z pomiarem centralnie-ważonym. Podobno sprawdza się dobrze, ale byłbym wdzięczny za jakieś pomocne uwagi oparte na Waszych doświadczeniach...

Aha, przy okazji wspomnę, że potrzebuję soczewkę korekcyjną -2 dioptrie, bo choć wizjer jasny, to mam problemy ze śledzeniem drabinki czasów, a i ostrość ustawiałoby sie lepiej... Ma ktoś na zbyciu, albo wie gdzie kupić?

slaw74
16-05-2007, 21:10
Primo!!! Gratuluje zakupu!!!!!!!!!! Piekny aparat prawda? To moim zdaniem arcydzielo! No ale do rzeczy.

Pomiar CW sprawdza sie idealnie w kazdych warunkach. Co tu gadac.... na matowce masz zaznaczony obszar ktoremu przypisana jest wieksza waga pomiaru - to wieksze kolo na matowce.
Przy portrecie jest bardzo latwo.... twarz wsadzasz w kolo pomiaru, jak robisz na A to z tylu pod kciukiem masz blokade expozycji AE-L, blokujesz pomiar i potem przekadrowujesz... jak robisz na M to jeszcze latwiej.
Mierzysz twarz modela srodkiem, ustawiasz czas i przyslone wg wskazan swiatlomierza, przekadrowujesz i masz fotke!
Co do wskazan swiatlomierza, pewnie wiesz, jednak gdybys nie wiedzial to napisze: w trybie M by otrzymac prawidlowo naswietlona klatke trzeba zgrac ze soba dwie kreski po lewej stronie wizjera. Niebieska wskazuje prawidlowy czas do ustawionej przeslony, ktora widac u gory nad kadrem. Czarna kreska wychyla sie w gore lub w dol mierzac swiatlo na bierzaco. Nalezy tak ustawic czas i przyslone by obie kteski sie pokrywaly.
W trybie A oczywiscie mysli za nas automat.

Inne sytuacje z pomiarem CW wygladaja analogicznie! Mierzysz expozycje srodkiem biorac pod uwage to co jest najwazniejsze dla Ciebie w ujeciu. Swiatla? Mierzysz swiatla, cienie.. badasz cienie!
Dla slajdow pamietaj ze najgrozniejsze jest ich przepalenie! Lepiej ciut niedoswietlic niz zjarac.
Dla negatywow w zasadzie wszystko jedno, +/- 1 EV nie bedzie widac.

Uffff.... soczewki korekcyjne. Kupisz tylko tam gdzie zyskales body. W Polsce raczej nieosiagalne.
Mozesz takze poczytac sobie tu:
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfmseries/fm3a/htmls/index.htm

No jeszcze na koniec pochwal sie ile dales za swe cudo!

bowie
16-05-2007, 22:06
Primo!!! Gratuluje zakupu!!!!!!!!!! Piekny aparat prawda? To moim zdaniem arcydzielo! No ale do rzeczy.

Nie pamiętam już żeby jakaś materialna rzecz cieszyła mnie tak bardzo jak FM3A. Czuję się jak szczeniak, który dostał wymarzony samochodzik strażacki :)
Obsługa jest intuicyjna, a forma to dzieło sztuki! Jedyna rzecz, która mnie mimo wszystko zaskoczyła, choć wcześniej o tym czytałem, to kłapiące lustro. O dziwo, w moim egzemplarzu mam matówkę E3 z kratką, może poprzedni właściciel ją wymienił? Bo z tego co wiem, to w standardzie była matówka K3 z klinem i mikrorastrem. Tym bardziej przydałaby mi się soczewka korekcyjna, bo wydaje mi się, że w przypadku K3 byłoby mi łatwiej ustawiać ostrość. No cóż, chyba pozostaje mi ebay...

Pomiar CW sprawdza sie idealnie w kazdych warunkach. Co tu gadac.... na matowce masz zaznaczony obszar ktoremu przypisana jest wieksza waga pomiaru - to wieksze kolo na matowce.

dzięki! o takie właśnie uwagi mi chodziło :)

Co do wskazan swiatlomierza, pewnie wiesz.

wiem, wiem. Z przyzwyczajenie będę pewnie korzystał z trybu A, zawsze tak robiłem w F80

Mozesz takze poczytac sobie tu:
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfmseries/fm3a/htmls/index.htm.

czytałem. Mam to nawet skopiowane do pliku :)

No jeszcze na koniec pochwal sie ile dales za swe cudo!

W przeliczeniu na zlotówki wszystkie koszty, to dokładnie 2060 zeta. Patrząc na to, co się ostatnio działo na allegro, jest to dobra cena. Tym bardziej, że jest to wersja BLACK i nawet z lupą nie widzę śladów użytkowania, jednym słowem NÓWKA SZTUKA!
Ile czasu zajęło mi znalezienie dobrego egzemplarza i wygranie aukcji, to już nie wspomnę...
Ale warto było!!!

slaw74
17-05-2007, 08:25
W przeliczeniu na zlotówki wszystkie koszty, to dokładnie 2060 zeta. Patrząc na to, co się ostatnio działo na allegro, jest to dobra cena. Tym bardziej, że jest to wersja BLACK i nawet z lupą nie widzę śladów użytkowania, jednym słowem NÓWKA SZTUKA!

Kurcze! nIenajtaniej, tzn cena dobra, nawet bardzo dobra na dzis.
Jednak mozesz sobie wyobrazic jak BAAAARDZOOO zaluje ze w zeszlym roku nie kupilem na ebay USA tego aparatu! Wtedy chodzily kolo 350 - 500 dolcow, czyli byloby taniej.
Nie mialem wowczas kasy, dzis ogarnia mnie czarna rozpacz!

Tym bardziej Ci gratuluje!
Mam jednak nadzieje ze i mi sie kiedys poszczesci, mlodszy FM3a dolaczylby wowczas do moich FM oraz FM2.

Pozdrawiam!

artful
17-05-2007, 13:57
W FM3A można się zakochać, bez kitu. Miałem tych analogów sporo (F5, F100, F80, F70, FE2), został mi tylko FM3A i to był świadomy wybór. Nigdy go nie oddam, za żadne pieniądze:-)

bowie
17-05-2007, 14:15
Kurcze! nIenajtaniej, tzn cena dobra, nawet bardzo dobra na dzis.
Jednak mozesz sobie wyobrazic jak BAAAARDZOOO zaluje ze w zeszlym roku nie kupilem na ebay USA tego aparatu! Wtedy chodzily kolo 350 - 500 dolcow, czyli byloby taniej. Nie mialem wowczas kasy, dzis ogarnia mnie czarna rozpacz!

Teraz także można ustrzelić egzemplarz w okolicach 500 USD, ale raczej srebrny. Ewenualnie od użytkownika, który nie ma w ogóle opinii lub tylko kilka. Zauważyłem, że ludzie wolą wybulić więcej, ale mieć większą pewność, że nie będzie wtopy. Warto też mieć paypal, bo jest gwarancja zwrotu kasy do kwoty 2000 USD. W cenie są sztuki bez żadnych znaków używania. Jak sprzedawca pisze, że wystrzelał 30 rolek, albo że korpus ma drobne 2 ryski, lub nie daj boże choć 1 odprysk, to cena od razu spada o 200USD, a nawet zdarza sie, ze nie ma chętnych. Czarny model z jakimiś znakami używania kupić można teraz za 600USD. Mam świadomość, że w stosunku do cen z poprzedniego roku, to przepłaciłem, ale z kolei nie wiadomo jak będzie w przyszłości. Z pewnością będzie coraz mniej sztuk jak nówki...

Mam jednak nadzieje ze i mi sie kiedys poszczesci, mlodszy FM3a dolaczylby wowczas do moich FM oraz FM2.

trzymam kciuki, abyś niebawem nabył FM3A w dobrej cenie i w nienagannym stanie, howgh! :)
również pozdrawiam!

slaw74
17-05-2007, 19:53
trzymam kciuki, abyś niebawem nabył FM3A w dobrej cenie i w nienagannym stanie, howgh! :)
również pozdrawiam!

Wielkie dzieki!!!! Ja tez w to wierze, niestety moje inwestycje musze dzielic pomiedzy analoga i cyfre a straznikiem tych wydatkow jest zona! ;)

O ebayu i paypalu conieco juz wiem, kupowalem tam kilka szkiel.
Pozdrawiam!

szelas
17-05-2007, 21:43
Witam,
Kupiłem na ebay FM3A i wczoraj w końcu do mnie dotarł :-D
Jako że w F80 korzystałem jedynie z pomiaru matrycowego i spotowego, nie mam zupełnie doświadczeń z pomiarem centralnie-ważonym. Podobno sprawdza się dobrze, ale byłbym wdzięczny za jakieś pomocne uwagi oparte na Waszych doświadczeniach...

Aha, przy okazji wspomnę, że potrzebuję soczewkę korekcyjną -2 dioptrie, bo choć wizjer jasny, to mam problemy ze śledzeniem drabinki czasów, a i ostrość ustawiałoby sie lepiej... Ma ktoś na zbyciu, albo wie gdzie kupić?

gratuluję zakupu.

Nie chcę Ci robić nadziei, ale z moją F4 kupiłem korekcję (+2 albo -2 odszukam to powiem dokładnie), tylko nie wiem czy jest ten sam gwint co w fm3a. Jeżeli tak to za symboliczny browarek ci odstąpię

bowie
17-05-2007, 21:58
Nie chcę Ci robić nadziei, ale z moją F4 kupiłem korekcję (+2 albo -2 odszukam to powiem dokładnie), tylko nie wiem czy jest ten sam gwint co w fm3a. Jeżeli tak to za symboliczny browarek ci odstąpię
byłbym wdzięczny...

Jacek_Z
17-05-2007, 23:08
maniacy, powinno sie wam inne forum założyć :-D
ale ja to rozumiem. Ręczny naciąg filmu. To jest to. Co można czuć mając D40?

bukowy dziad
17-05-2007, 23:52
maniacy, powinno sie wam inne forum założyć :-D
ale ja to rozumiem. Ręczny naciąg filmu. To jest to. Co można czuć mając D40?

jak pojawilo sie dzis w innym watku: majac d40 jako tylny dekielek 70-200/2.8 czulbym sie nie najgorzej;)

rety - tez kiedys chcialem sie szarpnac na fm3a - z czystej checi posiadania go. stalby sobie na poleczce - czasem bralbym go do lapy posluchac brzmienia frunacej migawki...ech. na szczescie poszedlem po rozum do glowy i wiedzac, ze zdiec bym nim juz pewnie nie robil kupilem obiektyw;) z drugiej strony parzac - to by byla niemal inwestycja:)

Czornyj
18-05-2007, 00:01
Za FM3a trzeba teraz dać DWIE BOMBY? I to jeszcze jest taniooo? FM2n można teraz kupić na Alledrogo za 6 stów, FE2 trafiają się jeszcze taniej... Ja czegoś nie rozumiem... Za co się tyle płaci - za TTL?

slaw74
18-05-2007, 08:41
Za FM3a trzeba teraz dać DWIE BOMBY? I to jeszcze jest taniooo? FM2n można teraz kupić na Alledrogo za 6 stów, FE2 trafiają się jeszcze taniej... Ja czegoś nie rozumiem... Za co się tyle płaci - za TTL?

Chyba za to ze to OSTATNI!!!!!

Ostatni wielki, zamykajacy pewien rozdzial w fotografii. Za klasyke i to calkiem nowa, prawie nieuzywana.
Mysle, ze ludzie kupuja ten korpus nie tylko do robienia zdjec, poprostu by go miec!
ja to rozumiem, sam jestem jednym z nich, tych co chca go miec!

bowie
18-05-2007, 09:13
Chyba za to ze to OSTATNI!!!!!
Ostatni wielki, zamykajacy pewien rozdzial w fotografii. Za klasyke i to calkiem nowa, prawie nieuzywana.
Mysle, ze ludzie kupuja ten korpus nie tylko do robienia zdjec, poprostu by go miec!
ja to rozumiem, sam jestem jednym z nich, tych co chca go miec!

W 100% zgadzam się z Slawem, choć moja żona ma inne zdanie, ale przymyka oczy na moje nieszkodliwe dziwactwa... W moim przypadku powód był taki, że potrzebowałem drugie body. Oczywiście mogłem kupić FM2, ale nie potrafiłem się oprzeć urokowi FM3A :) Aha, nie bez znaczenia był fakt, że jest to sprzęt NOWY.
Co do cyfry, to się nie spieszę. Ten sprzęt się szybko starzeje, a poza tym ceny będą spadać wraz z nasyceniem rynku

Vadim
18-05-2007, 09:22
Manualny analog? To ktoś*jeszcze tego używa? ;-)

Pozdrawiam

szelas
18-05-2007, 09:59
byłbym wdzięczny...

no więc na "pierścionku" jest napisane: Nikon JAPAN -2.0D HP, wiec chyba masz farta :)
jeżeli ci pasuje to dodatkowo możesz odebrać osobiście ;)

pozdrawiam

slaw74
18-05-2007, 10:08
Manualny analog? To ktoś*jeszcze tego używa? ;-)

Pozdrawiam

Nooooo kolego, ja jeszcze zostalem!!! Ostatnio tak sie wyglupilem ze w torbie dzwigalem cyfre i dwa analogi: FM2 i FM, a do kazdego z body podpiete szklo! Niechcialbys tego dzwigac! ;)

no więc na "pierścionku" jest napisane: Nikon JAPAN...
Woooowww , teraz efem-trujka kolegi bedzie: LORD OF THE RINGS ;)

kiemlo
18-05-2007, 10:14
Obawiam się jednak, że soczewka od F4 nie będzie ani trochę pasować do FM3.

Vadim
18-05-2007, 10:24
slaw74, wiem, że Ty konserwatysta jesteś... Tylko po co tyle dzwigać? Ja, żeby nie dzwigać, sprzedałem wszystkie cyfry...:-D

Pozdrawiam

bowie
18-05-2007, 10:49
no więc na "pierścionku" jest napisane: Nikon JAPAN -2.0D HP, wiec chyba masz farta :)
jeżeli ci pasuje to dodatkowo możesz odebrać osobiście ;)

Dzięki! Rezerwuję zatem, ale mam jednak obawy, czy soczewka z F4 pasuje do FM3A. Na stronie B&H jest napisane, że soczewka jest przeznaczona dla: FM3A, FM2, FM, FE2, FE & FA Wygląda ona tak:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/05/37334-4.jpg
źródło (http://www.bhphotovideo.com/images/items/37334.jpg)
i jeszcze:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.sentosaphoto.com/ebay/NikonFADiopter_2.JPG)

szelas
18-05-2007, 11:06
Dzięki! Rezerwuję zatem, ale mam jednak obawy, czy soczewka z F4 pasuje do FM3A. Na stronie B&H jest napisane, że soczewka jest przeznaczona dla: FM3A, FM2, FM, FE2, FE & FA Wygląda ona tak:

Wygląda podobnie, ale trudno porównać czy trzymana przeze mnie w ręku soczewka i ta ze zdjęcia ma ten sam gwint/średnicę. Na oko ta od f4 jest jakby mniejsza, ale nie zaszkodzi sprawdzić.

bowie
18-05-2007, 11:47
Wygląda podobnie, ale trudno porównać czy trzymana przeze mnie w ręku soczewka i ta ze zdjęcia ma ten sam gwint/średnicę. Na oko ta od f4 jest jakby mniejsza, ale nie zaszkodzi sprawdzić.

Rozmawiałem właśnie z ludźmi z Nikona. Najpierw zadzowniłem na wsparcie techniczne, no i babka chyba spadła z krzesła słysząc moje pytanie, bo teraz ludzie pytają o różne coolpixy i takie tam... Nie była w stanie mi odpowiedzieć czy soczewka z F4 pasuje do FM3A, ale oddzwoni.
Drugi tel wykonałem do działu sprzedaży by sie podpytać czy może mają jeszcze gdzieś te soczewki. Babka przełączyła mnie do serwisu. Mają sprawdzić to dla mnie, ale rozmawiając z serwisantem dowiedziałem się ciekawej rzeczy. Otóż, aby skorygować błąd wizjera +0,5 D, jako soczewkę dodawano -0,5D oznaczoną jako 0D. Przy mojej wadzie wzroku -0,75D potrzebna jest mi soczewka -1D, która kompensuje od razu wadę wzroku i błąd wzjera (w rzeczywistości jest to zatem -1,5D). A ja cały czas myślałem, że potrzeba mi -2D... Podsumowując, jeśli ma się wadę -2 potrzeba soczewki -2, jeśli masz +1 potrzebna soczweka +1.

bowie
18-05-2007, 12:19

Dzwonił do mnie serwis, soczewka do F4 to ta sama co do F5, czy F6, ma większą średnicę niż soczewka do FM3A.
Dzięki jednak za chęć pomocy!
Jednocześnie facet powiedział mi, że jednak potrzebuję -2dioptrie. Zgłupiałem...

Valwit
18-05-2007, 12:41
http://nikoneurope-de.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_de.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=953&p_created=1045176432

bowie
18-05-2007, 12:48
http://nikoneurope-de.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_de.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=953&p_created=1045176432

chyba gdzieś kiedyś to widziałem...
Czyli jeśli dla normalnie widzących montuje się w standardzie soczewkę -1D, to dla wady wzroku -1D potrzebna jest soczewka -2D. Czyli tak, jak mi powiedział gość z Nikona.
I wszystko jasne, dzięki!!