PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektywy Nikkor na aparacie Canona

MorgothV8
14-10-2015, 22:10
Załóżmy, że mam body Canona 5D III. Czyli pełna klatka Canona, dość nowa.
Mam też adapter Nikon --> Canon.
Teraz chcę montować obiektywy Nikkor na body Canon.
Co nie będzie działać, a co będzie działać dla konkretnych typów obiektywów:
-AI
-AI-s
-AF
-AF-S G

Mam na myśli:
-Autofokus (tam gdzie ma to sens: AF i AF-S)
-Przesłona: automatyczna, manualna (np w G wiadomo tylko elektronika, ale np w AF - ręcznie, czy minimalna na Nikkorze i auto przez przejściówkę)
-Pomiar światła
-Tryby P, S, A, M
-VR
-Odczyt CPU obiektywu, czyli np. ogniskowa, max przesłona oraz itd.
-Video (AF, zmiany przesłony, pomiar światła, migawka)

Czy ten adapter ma jakieś dodatkowe szkło/optykę? Co z ostrzeniem w nieskończoności i/lub jak najbliżej?
Chyba odległość Nikkora od planu filmu jest większa niż w Canonie, więc jest miejsce na adapter w body Canona, co oznacza brak optyki korygującej?

Myślę o body Canona "monochrome" z MaxMax-a, mają tam też Nikona D8x0, ale jest dużo droższy, i ich szef pisze, że poleca kupić body Canon-a i używać szkieł Nikona.

Byłbym bardzo wdzięczy za wszelkie informacje.
Pozdrawiam.

GonzoG
14-10-2015, 22:40
Ze strony obiektywu nic nie będzie działać. Nie ma żadnej komunikacji między Canonem i Nikonem. Nie będzie też poprawnego ustawiania przesłony, albo żadnego (zależy od adaptera) z obiektywami "G" oraz żadnego ustawiania przesłony z obiektywami "E". Normalną kontrolę nad przesłoną będziesz mieć tylko przy obiektywach z pierścieniem przesłony.

Adapter nie potrzebuje soczewki.

Darek72
15-10-2015, 02:32
Na przykładzie C 550D i adaptera z potwierdzeniem ostrości:
-obiektywy Nikona z cpu będą traktowane przez body Canona jak obiektywy manualne (czyli bez elektroniki),
-najlepiej używać obiektywów z pierścieniem przysłon, chociaż są adaptery do obiektywów G ( najnowsze E nie wchodzą w grę ze względu na brak popychacza),
-Nie działa af (ale działa potwierdzenie ostrości do f8 na centralnym punkcie, na pozostałych do f5.6 - oczywiście z odpowiednim adapterem), stabilizacja nie działa, pomiar światła na przysłonie roboczej (brak przysłony automatycznej), działają wszystkie rodzaje pomiaru światła, działają prawidłowo tryby M, A, oczywiście brak odczytu z cpu nikona,
-w LV i w video chyba też (jeszcze tego nie sprawdzałem) ostrość ręcznie, jest pomiar światła, reaguje na zmiany przysłony,
-adapter bez dodatkowych soczewek, ostrzy na nieskończoność (mój jest nawet ciut za cienki bo w obiektywie pierścień ostrości trzeba ustawić ciut przed znakiem nieskończoności przy ostrzeniu na odległe plany). W adapterze bagnet od strony canona spasowany dobrze, od strony obiektywu mocno za ciasny - musiałem nad nim chwile popracować żeby dobrze pasował.
Tutaj możesz poczytać więcej o adapterach na canona: http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/adapter-m42-10534/index12.html - dotyczy wprawdzie M42 ale można to też przełożyć na szkła nikona.

MorgothV8
15-10-2015, 07:35
OK, wiem już nawet więcej niż chciałem, super dzięki.
Czyli z obiektywami AI(-s) OK, bo podobnie jak i na Nikonie.
Z AF tracę AF :P
A G/AF-S/VR tracę wszystko, ale takie mam tylko dwa, z czego jeden sprzedaję....

Mocno dyskusyjny sens tej zabawy, więc chyba sobie odpuszczę.