MorgothV8
14-10-2015, 22:10
Załóżmy, że mam body Canona 5D III. Czyli pełna klatka Canona, dość nowa.
Mam też adapter Nikon --> Canon.
Teraz chcę montować obiektywy Nikkor na body Canon.
Co nie będzie działać, a co będzie działać dla konkretnych typów obiektywów:
-AI
-AI-s
-AF
-AF-S G
Mam na myśli:
-Autofokus (tam gdzie ma to sens: AF i AF-S)
-Przesłona: automatyczna, manualna (np w G wiadomo tylko elektronika, ale np w AF - ręcznie, czy minimalna na Nikkorze i auto przez przejściówkę)
-Pomiar światła
-Tryby P, S, A, M
-VR
-Odczyt CPU obiektywu, czyli np. ogniskowa, max przesłona oraz itd.
-Video (AF, zmiany przesłony, pomiar światła, migawka)
Czy ten adapter ma jakieś dodatkowe szkło/optykę? Co z ostrzeniem w nieskończoności i/lub jak najbliżej?
Chyba odległość Nikkora od planu filmu jest większa niż w Canonie, więc jest miejsce na adapter w body Canona, co oznacza brak optyki korygującej?
Myślę o body Canona "monochrome" z MaxMax-a, mają tam też Nikona D8x0, ale jest dużo droższy, i ich szef pisze, że poleca kupić body Canon-a i używać szkieł Nikona.
Byłbym bardzo wdzięczy za wszelkie informacje.
Pozdrawiam.
Mam też adapter Nikon --> Canon.
Teraz chcę montować obiektywy Nikkor na body Canon.
Co nie będzie działać, a co będzie działać dla konkretnych typów obiektywów:
-AI
-AI-s
-AF
-AF-S G
Mam na myśli:
-Autofokus (tam gdzie ma to sens: AF i AF-S)
-Przesłona: automatyczna, manualna (np w G wiadomo tylko elektronika, ale np w AF - ręcznie, czy minimalna na Nikkorze i auto przez przejściówkę)
-Pomiar światła
-Tryby P, S, A, M
-VR
-Odczyt CPU obiektywu, czyli np. ogniskowa, max przesłona oraz itd.
-Video (AF, zmiany przesłony, pomiar światła, migawka)
Czy ten adapter ma jakieś dodatkowe szkło/optykę? Co z ostrzeniem w nieskończoności i/lub jak najbliżej?
Chyba odległość Nikkora od planu filmu jest większa niż w Canonie, więc jest miejsce na adapter w body Canona, co oznacza brak optyki korygującej?
Myślę o body Canona "monochrome" z MaxMax-a, mają tam też Nikona D8x0, ale jest dużo droższy, i ich szef pisze, że poleca kupić body Canon-a i używać szkieł Nikona.
Byłbym bardzo wdzięczy za wszelkie informacje.
Pozdrawiam.