Zobacz pełną wersję : Dubaj - jakie szkła
Witam,
Wybieram się na kilka dni do Dubaju.
Co byście doradzili, w zakresie szklarni, bo chciałbym ograniczyć wagę plecaka.
Mam N24-70, N70-200, N50, Zenitar16, Samyang 14.
Body D810.
Co doradzacie??
Dobór szkła zależy jakoś od kraju, do którego się jedzie?
Doradziłbym zastanowić się, co chcesz fotografować, i do tego dobrał obiektywy...
Co doradzacie??
Zdecydować się co chcesz fotografować.
Jak bardzo chcesz ograniczyć wagę plecaka? Czym lubisz fotografować? Prosisz trochę o wróżenie z fusów.
Mając to co Ty wziąłbym 24-70 i 50.
Ja bym wziął Zenitara i 70-200.
cezary-k
14-10-2015, 17:56
...
Mając to co Ty wziąłbym 24-70 i 50.
50 mieści się w zakresie 24-70, więc bardzo ograniczając, zrezygnowałbym także z 50, ale za to bym któryś z Twoich szerszych szkieł.
50-tka jest jasne, więc przyda się w ciemnym kościele :mrgreen:
Tak serio to brałbym coś bardzo szerokiego bo jest co tam focić taką ogniskową plus 24-70 jako dodatek.
popatrz jakich szkiel uzywali inni http://www.fluidr.com/search/all/dubai/only-photos
pioterkow
14-10-2015, 22:07
Jeśli zależy Ci na wadze zestawu to najbardziej użyteczny będzie 24-70/2.8
Lepiej byłoby wziąć też 70-200 ale jeśli tylko jeden obiektyw to ja wziąłbym 24-70.
PiciuD300
15-10-2015, 11:14
Na pewno 24-70 oraz, jeśli masz miejsce 14 mm do szerszych perspektyw.
pioterkow
15-10-2015, 19:24
Witam,
Wybieram się na kilka dni do Dubaju. Co doradzacie??
A co planujes fotografować? :)
Bo chyba od tego powinniśmy zacząć...
Do panoramy Dubaju z Burj Khalifa to dasz radę tym 24-70 który CI poleciłem, ale 14mm też fajnie wyjdzie.
Zdjęcia na ulicy - 24-70 też da radę...
Nocne spacery po porcie, Deira, detale złotej biżuterii na Gold Souk - też da radę...
Generalnie ten 24-70 wydaje mi się najlepszym wyborem. Możesz jeszcze wrzucić 14mm jak by 24 było za ciasno :)
Chyba że planujesz detale architektury w zbliżeniach... Wtedy i 70-200 ma sens.
Ale tego nie wiemy... :)
14 + statyw do mariny na wieczorne ujęcia, 24-70 reszta. Mnie jak byłem brakowało za to cichego małego aparatu do fotografowania arabskich kobiet ...
pioterkow
16-10-2015, 19:52
14 + statyw do mariny na wieczorne ujęcia, 24-70 reszta. Mnie jak byłem brakowało za to cichego małego aparatu do fotografowania arabskich kobiet ...
Arabskich kobiet? To jak fotografować skrzynkę na listy - wszystko zasłonięte i wąska szczelina... ;)
A poważnie to w większości krajów arabskich nawet M6 z cichą migawką by Ci nie pomogła - oni są mocno wyczuleni na zdjęcia i bardzo nie lubią jak się robi im foty.
Fisza bym odpuścił, bo za często wpada się w pułapkę robienia wszystkiego rybim okiem. Najlepszy duet wycieczkowy to wg mnie 16-35 + 24-70, więc na Twoim miejscu brałbym S14 + 24-70.
Jak tam w Dubaju?
Będę miał nocny postój w Dubaju, od 22 do 9 czyli mam co najmniej 6h czasu na nocne zwiedzanie, czy warto brać to pod uwagę? Jeśli nie wystawię nosa poza terminal, to nie muszę załatwiać wizy. Jeśli jednak warto nocą zwiedzić troszkę to miasto, to może jednak warto wykupić wizę. Będę w połowie stycznia, ciekawe jaka tam będzie pogoda, no i te słynne fontanny czy codziennie działają?
Wyjaśniło się, nie muszę mieć żadnej wizy, czyli można brać TAXI i trochę pozwiedzać.
Proponuję założyć osobny wątek pt. "Jakie szkła na poszczególne kraje ?".
W dalszej kolejności także "Jakie szkła na poszczególne kontynenty ?"
Dobry wątek to też "Jakie szkła na poszczególne pory roku ?"
Może szanowni forumowicze mają jeszcze inne propozycje ?
:) :) :)
golfplayer
18-12-2015, 02:49
Też tam będe w połowie stycznia przelotem tylko mam calutki dzień i noc na latanie po mieście, więc biorę sigmaki 10-20, 18-35, tele też, zostają w domu tylko portretowe.