PDA

Zobacz pełną wersję : Nissin 866 Mark II - duże koszty naprawy.?

malyd77
14-10-2015, 09:50
Witam

Półtora roku temu kupiłem lampę Nissin 866 Mark II. Używałem jej sporadycznie żadnej pracy zarobkowej, dużego błyskania. W ubiegłym tygodniu przestał świecić górny palnik, spoglądam do gwarancji skończyła sie 29.09.2015 czyli dosłownie tydzień przed awarią. Wysłałem ja do serwisu firma Purenergy z Kędzierzyna Koźla. Dziś dzwoni pani z informacja - koszt naprawy 550 zł. Usiadłem z wrażenia. Przecież to jest 75% wartości nowej lampy. I teraz pytanie co robić wysłać do innego serwisu może będzie taniej - jak tak do jakiego. Ewentualnie jaka inna lampę kupić w cenie do 550 zł tak żeby mieć dwa lata gwarancji.? Co możecie doradzić. Może jest tu ktoś kto zajmuje sie serwisem lamp i może ponoć radą.

r_m
14-10-2015, 10:37
Jeśli wystarczyłaby Ci rękojmia (odpowiedzialność sprzedawcy), to ona trwa dwa lata od zakupu, i jest niezależna od dobrowolnej gwarancji udzielonej przez producenta (importera).

Czy serwis podał Ci szczegółową wycenę naprawy? Jestem ciekaw, co jest uszkodzone - czasem bywa to tylko sam palnik (są zamienniki za kilkadziesiąt zł), ale jako oryginalna część zamienna w niektórych lampach występuje tylko jako "zespół palnika", razem z reflektorem i sąsiednimi częściami (bywa, że za kilkaset zł). Jednak jeśli uszkodzona jest jeszcze jakaś "własna elektronika", cena mnie wcale nie dziwi, taka jest obecna polityka, żeby "zachęcić" klienta do zakupu nowego sprzętu, niż naprawy starego.

malyd77
14-10-2015, 10:46
Wysłałem prośbę o podanie uszkodzonych elementów. Lampa była kupiona 29.09.2013 w firmie Fotojoker kartę gwarancyjna wystawiła firma Migomex z Tych do której nie można się dodzwonić. W Internecie znalazłem dystrybutora tych lamp oni wycenili naprawę na 550 zł. Zobaczymy czy podadzą co jest uszkodzone. Z tego co widzę to za około 80$ można na aliexpres kupić lampę yn- 565 ex

malyd77
13-11-2015, 17:52
Lampę już naprawione. Serwis importera 550 zl wymiana palnika i elektroniki. Potem wysłałem lampę do serwisu foto w Rybniku wymiana samego palnika wraz z przesyłką 250 zl.
Tak ze koszt naprawy to 250 zł

Borat1979
13-11-2015, 19:52
Nie bardzo rozumiem zdziwienie, że koszt naprawy lampy w autoryzowanym serwisie jest wyższy niż byle jakiego YongNuo?