PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry na lampę

kml_brnski
13-10-2015, 22:02
Witajcie.

Ostatnio zetknąłem się z problemem filtrowania światła błyskowego w kościołach i na salach podczas wesel. W tych miejscach coraz częściej pojawiają się żarówki ledowe. Niestety są to często żółte ledy co daje żółty zafarb na zdjęciach. Czy polecicie jakieś dobre filtry, które zabarwią światło lampy błyskowej na tyle, że będzie ono podobne do tych ledowych żarówek tak, żeby można było ustawić prawidłowo balans bieli i uzyskać w miarę realne kolory? Starałem się znaleźć wątki i informacje na ten temat, ale niestety nic przydatnego nie znalazłem.

Będę wdzięczny.

r_m
14-10-2015, 00:19
Jeśli podasz temperaturę barwową tych "żółtych ledów", to można będzie dobrać odpowiednie filtry korekcyjne :)
A tak praktycznie kup zestaw od 1/4 do 1 i dobieraj na miejscu (im większa gęstość filtrów tym więcej światła tłumią).

kml_brnski
14-10-2015, 00:36
Ha... Miernik temperatury barwowej dość słono kosztuje. Gdybym go miał, to problemu by nie było. Mam filtry żelowe (3 sztuki CTO). Ostatnio robiłem zdjęcia z filtrem 1/2 CTO. Przy tym filtrze błysk lampy był nieco za niebieski. A z kolei jak kiedyś założyłem filtr FULL CTO, to wydawało mi się, że błysk był zbyt czerwony. Myślałem, że może dokupię jeszcze większy zestaw, który zawiera filtr żółty i dodam go do FULL CTO. Może się wyrówna? Przy ostatnim fotografowaniu, jak używałem filtra 1/2 ustawiłem balans bieli tak, aby pierwszy plan (ludzie), miał odpowiedni balans bieli (użyłem też ColorCheckera X-rite). Ale za to drugi plan, który był oświetlany światłem zastanym miał zbyt dużo żółci. Czy ktoś rozwiązał już ten problem?

GonzoG
14-10-2015, 01:06
Filtry: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-strobist-kit---zestaw-55-filtrow-.html

manfred
14-10-2015, 10:59
Ostatnio robiłem zdjęcia z filtrem 1/2 CTO. Przy tym filtrze błysk lampy był nieco za niebieski. A z kolei jak kiedyś założyłem filtr FULL CTO, to wydawało mi się, że błysk był zbyt czerwony.

jakim cudem błysk raz był niebieski a raz czerwony?

GonzoG
14-10-2015, 11:39
Problem z temperaturą rozwiązuje się dopbierajc odpowiedni filtr, ale nie wszystkie światła mają pełne spektrum i tego problemu nie rozwiążesz filtrem korekcyjnym (CTO/CTB).
Trzeba się z tym pogodzić i poprawiać najwyżej przy obróbce.

kml_brnski
14-10-2015, 14:13
jakim cudem błysk raz był niebieski a raz czerwony?

Jak to jakim cudem? 1/2 CTO był zbyt słaby i temperatura błysku była za wysoka względem światła zastanego, a przy filtrze FULL CTO temperatura błysku była zbyt niska. Potrzebny mi był filtr pomiędzy nimi.

r_m
14-10-2015, 15:03
Jak to jakim cudem? 1/2 CTO był zbyt słaby i temperatura błysku była za wysoka względem światła zastanego, a przy filtrze FULL CTO temperatura błysku była zbyt niska. Potrzebny mi był filtr pomiędzy nimi.

Sam sobie odpowiedziałeś, potrzebujesz np. 3/4 CTO, jeśli nie masz takiego jednego, musisz złożyć 1/2 i 1/4.