Zobacz pełną wersję : NEF i edycja krzywych/temp itd w real time?
NikoD50em
16-05-2007, 06:23
Znacie jakis soft w ktorym w czasie rzeczywistym mzona bawic sie tymi wszystkimi opcjami? W czasie rzeczywistym czyli zmiany widac na zdjeciu juz podczas przesuwania suwaka, badz krzywiac linie krzywych :)
Wiem, ze da sie w Acdsee, ale tamta linia krzywych jest troszke malo precyzyjna, za mala - porownujac z standardowa (czyli nie ta z camera raw) w PSie.
Sprawdzilem ps cs2, ulead photoimact 12...
Hmm... chyba wszystkie programy tak robią, problem w tym, że ... wolno, więc wydaje Ci się, że robią to po przesunięciu suwaka :D
Capture One, gdyż robi to na zmniejszonym zdjęciu
Gdzie mgę poczytać o pracy na tych krzywych?
W necie po angielsku np. tu: http://www.earthboundlight.com/phototips/photoshop-curves.html. A poza tym niemal w każdej książce o Photoshopie, np. Scotta Kelby'ego czy Real World Adobe Photoshop Blatnera i Frasera.
NikoD50em
16-05-2007, 19:16
Nie chodzi mi o tyle, ze wolno, bo z tym jestem sobie w stanie poradzic. Tylko o to, ze np w Raw Camera dla PS zmiany wyswietlaja sie dopiero po puszczeniu suwaka.
Sprawdze tego Capture... Moze ma ktos jeszcze jakies pomysly? :)
PS
Na krzywe do lekkiej poprawy kontrastu, jasnosci nie potrzeba tutoriala... Ja sie nauczylem tym bawic na fotach BW - od tego bym proponowal zaczac.
Suwaki "w czasie rzeczywistym" działają w PictureProject i CaptureNX.
Suwaki "w czasie rzeczywistym" działają w ... CaptureNX.
szczególnie na procku w okolicy 1 GHz :D
Albo z 512MB RAMu... Ledwie starcza na zmieszczenie Windowsa i samego CNX jednocześnie.
Wydaje mi się że realtime reakcje ma też Raw Therapee ale z powodu moich braków w pamięci mogę się tylko domyślać na podstawie ostrego katowania dysku twardego po lekkim przesunięciu suwaczka. :P
Skazany na Camera RAW... :(
Al Bundy
19-05-2007, 12:47
Camera dla PS zmiany wyswietlaja sie dopiero po puszczeniu suwaka
Nieprawda...