Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-105 vr a problem wysuwającego się tubusa
Witam
Kupiłem od kogoś obiektyw kitowy 18-105 vr. Dobrze znany, więc nie będę się rozpisywał szczegółowo.
Problem jest taki, że jak go dzisiaj dostałem i wziąłem na testowanie, to okazało się, że gdy skieruję w dół lub w górę, to samoistnie się wysuwa lub wsuwa. Kiedy jest ustawiony na ogniskową 18, to się nie rusza, ale jeśli go tylko poza tą granicę wysunę, to takie mecyje mi robi.
Miałem kiedyś ten obiektyw, ale z pewnych przyczyn musiałem go sprzedać. Teraz kupiłem podobny model, jednak nie przypominam sobie, żebym miał podobny problem z tamtym.
Dodatkowo podczas wysuwania i chowania tubus szumi dość głośno - taki efekt ocierania plastiku o plastik.
Czy ta usterka, to normalne? Czy to jest jego przypadłość, czy może kwestia zużycia? Warto z tym robić?
Zaznaczę, że według gościa, u którego go kupiłem jestem trzecim właścicielem tego obiektywu. Nie testowałem dokładnie jeszcze fotografowania, narazie rzucił mi się w oczy problem z tubusem. Jednak obiektyw wygląda na bardzo zadbany...
Potrzebuję szybkiej porady, bo mogę go jeszcze do faceta odesłać...
Jest to raczej kwestia zużycia lub przypadłość konkretnego egzemplarza, mój trzyletni umiarkowanie używany nie wysuwa się samoczynnie.
Sprawdź sobie luzy boczne, tzn. na ogniskowej 105mm chwyć za koniec obiektywu i delikatnie poruszaj w prawo lewo, góra dół, delikatne luzy są w nowych sztukach, jeśli luz jest bardzo duży to znaczy że trochę niektóre elementy się zużyły.
Studio5s
13-10-2015, 21:37
Tak jak napisał zgera obiektyw jest dość wypracowany. Jezeli masz taką mozliwosc to bym go zwrócił niz reanimował, chyba że cena byla mega promocyjna. Można wymienic tulejki i przesmarowac prowadnice i będzie ok. Tylko pytanie czy nie lepiej oddać i kupić sztukę bez problemową.
Luzy sprawdziłem - wydają się bardzo nikłe. Nie znam się, ale myślę, że tutaj jest ok.
Jeśli chodzi o wysuwanie tubusa. Musi być centralnie prawie pionowo w dół skierowany albo do góry. Natomiast jeśli chodzi o robienia zdjęcia "pod skosem" - tubus siedzi dobrze. Jak tak pokręciłem nim parę razy, to nawet ten "szum" plastiku nie wydaje się jakiś straszny. Myślę, że zostanie u mnie. Kombinowanie, wysyłanie spowrotem, koszty przesyłki i ogólnie zabawa - myślę, że sobie odpuszczę. Jeśli tylko zdjęcia będą ok i tutaj nie będzie przykrych niespodzianek - to nie ma sensu kombinować.
Ale co do kosztów regulacji i naprawy - zawsze mogę sprawdzić... A nuż widelec :)
Jestem z Nowego Targu, czy możecie polecić jakiś serwis zajmujący się takimi sprawami w okolicy - może być też Kraków.
Jeśli nie ma luzów bocznych to tym wysuwaniem bym się za bardzo nie przejmował, obecnie mam drugą sztukę tego obiektywu i ten się samoczynnie nie wysuwa, ale poprzedni po krótkim używaniu czasami się wysuwał.
Nie wszystkie egzemplarze są jednakowo spasowane, ten sam problem dotyczy N18-200 który również się wysuwa, w nowszych wersjach chyba zastosowali jakąś blokadę.
Tak jak pisałem luzy są ledwo wyczuwalne więc chyba jest ok. Co do zdjęć, sprawdzę dzisiaj.
Byłbym jednak wdzięczny za info o jakimś serwisie w okolicy, gdzie mógłbym ewentualnie wymienić te tulejki i naśladować.
Miało być "nasmarować " :)
Tak jak pisałem luzy są ledwo wyczuwalne więc chyba jest ok. Co do zdjęć, sprawdzę dzisiaj.
Byłbym jednak wdzięczny za info o jakimś serwisie w okolicy, gdzie mógłbym ewentualnie wymienić te tulejki i naśladować.
Problem może być w tym że takie tulejki w ogóle nie występują jako część zamienna, jest tu na forum specjalista od obiektywów TOP67 który naprawia obiektywy, napisz do niego prywatną wiadomość i uzyskasz więcej informacji, serwis Studio5s również ma wiedzę na temat wymiany takich tulejek, kwesta jest taka, czy to się w ogóle opłaca.
Nie wiem ile dałeś za obiektyw, plus koszty naprawy to czy przypadkiem nie wyjdzie jak za nową sztukę.
Dałem za niego 500. Nie wiem czy to dużo. Myślę że standard.
piotrekcoleman
16-10-2015, 23:43
Witam kolegę z Nowego Targu;)
Powiem ci że mam ten obiektyw juz jakies 3 lata (uzywalem go dwa) i z roku na rok ten problem sie powiększał. Te obiektywy tak maja. To jest sprzęt przeznaczony raczej dla amatora, który robi kilka tysięcy zdjęć na rok.
I cena, jak za używany w takm stanie dałeś duzo, naprawdę dużo. Jak możesz to oddaj go jak najszybciej ;)
Czy przepłaciłem - może nieco - dostałem do niego dodatkowo filtr UV. Problem wysuwającego tubusa nie jest zbyt denerwujący, a teraz już nie będę go oddawał, obiejtyw sprawdziłem i jest ok. A wracając do ceny - w ostatnich dniach (ok.10 dni wstecz do dwóch tygodni) nie znalazłem na żadnej aukcji tańszego obiektywu niż 500 zeta, więc uznałem, że tak chodzą - problem z tubusem wynikł po przysłaniu obiektywu... Na początku się wkurzyłem, ale potem uznałem, że nie jest to aż tak wkurzające - muszę skierować centralnie w pionie, żeby tubus wyjechał - da się przeżyć... a obiektyw poza tym naprawdę w ładnym stanie