Zobacz pełną wersję : Pokaz slajdów, wykorzystane komercyjne utwory muzyczne.
kurczeblade
13-10-2015, 11:30
Mam pytanko, Para Młoda prosiła mnie o stworzenie pokazu slajdów ze zdjęć, zostawiając w mailu listę tytułów które chciała żeby zostały użyte podczas takiej prezentacji. Para Młoda twierdzi że prezentacja zostanie użyta tylko do celów prywatnych, ja niestety nie posiadam ani jednego utworu muzycznego z tej listy, ani licencji na prace z tą muzyką. Chciałbym się dowiedzieć czy mogę wykorzystać nadesłane przez Parę Młodą utwory komercyjnej muzyki do mojej prezentacji którą później im oddam, oczywiście Para Młoda twierdzi, że muzyka zostanie ściągnięta z internetu. Jak to się prawnie Wam widzi ?
RobertMiernik
13-10-2015, 11:58
Na własny użytek możesz, sprzedać tego ani prezentować już nie, więc dodaj im to poza umową. Jeśli masz w umowie taką usługę zapisaną, to nie powinieneś jej robić z utworów, których licencji nie masz.
Swoją drogą jak się zgłosisz do zaiksu to Ci wyliczą jednorazową opłatę, może tak warto (jeśli masz to w umowie).
"Do prywatnego użytku"... a skończy się na przykład tak że rozanielona parka wrzuci to dzieło na portal jakiś żeby znajomym i innym pokazać jak to cudownie było. Nie przyjdzie im do głowy że właśnie skończyli "prywatne" użytkowanie.... Lepiej dmuchać na zimne
Robert dobrze prawi
kurczeblade
13-10-2015, 12:45
Ehh bo się jakiejś prezentacji zachciało :) Generalnie oni twierdzą, że tylko dla siebie to zostawią, bez publikowania. Ja tego nie mam w umowie, lecz gdzieś na boku zapisane że chcieli prezentacje, żeby nie zapomnieć :)
Teraz w sumie piszę im że nie mam licencji na używanie tych utworów, a oni przesłali mi mailem mp3 i powiedzieli że będzie dla własnego użytku...
RobertMiernik
13-10-2015, 13:20
Jak nie masz w umowie i nie chcesz tam żadnych swoich logotypów czy reklam umieszczać, tylko składankę im zrobić, to w sumie rybka w razie czego 'znajomym zrobiłeś' do użytku własnego i koniec.
Tylko czy jest sens się narobić i nawet loga nie pyknąć w napisach? ;)
Nie ma sensu żeby się spinać. Ile taka prezentacja będzie miała? 10min? 15? To 3-4 piosenki. Kup je na itunsie za dolara od sztuki, zapłać zaiks i po problemie. Nie tworzysz tego na publikację w sieci więc zaiks wyniesie Cię 8% wartości wykonania prezentacji, min chyba 40zł czy coś koło tego. Wszystko masz legalnie i w porządku. A czy oni to potem gdzieś opublikują to nie Twój problem tylko ich, bo oni publikują, nie ty, więc oni odpowiadają za licencję do publikacji.
RobertMiernik
13-10-2015, 15:48
to akuratnie zadziała, kupione w itunes raczej nie są z licencją do wykorzystania publicznego
Bez względu czy zrobisz to legalnie czy nie , jest mało prawdopodobne by właściciel praw autorskich poważnego czyli globalnego utworu cię ścigał. Z jego punktu widzenia jesteś po prostu za małym kurczakiem.
I to daje ci pewną przewagę.
RobertMiernik
13-10-2015, 16:15
tylko, że u nas nie właściciel międzynarodowy ściga tylko zaiks i urząd skarbowy...
to akuratnie zadziała, kupione w itunes raczej nie są z licencją do wykorzystania publicznego
Kupuje w itunsie żeby mieć legalną kopię tej muzyki na kompie (nie po to żeby mieć licencję na używanie muzyki gdziekolwiek), a że używa komercyjnie do odpłatnego wykonania pokazu slajdów to opłcaca dodatkowo zaiks.
RobertMiernik
13-10-2015, 17:49
Jak już opłaca w zaiksie to już kupować w itunsie czy gdziekolwiek indziej nie musi.
Babcie, które w muzeum pilnują dzieci biletów codziennie kupować nie muszą ;)