PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kajakarz

creep
12-10-2015, 23:17
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/owOR2p-1.jpg
źródło (http://imageshack.com/a/img912/3530/owOR2p.jpg)

moshica
13-10-2015, 08:44
Przemyślany kadr, biorę w "jasno" jak jest. Fakt mało dołu ale o to chodzi, całość dopracowana, no i pastelowa kolorystyka idealnie pasuje do pracy.

PiciuD300
13-10-2015, 09:44
Kajakarz nieostry, ale to raczej ze względu na czas 1/10s. Ładnie światło zachodu zagrało. Podoba się,

sufenta
13-10-2015, 11:03
Ladnie. Dlaczego nie HDR? Z ostrym kajakarzem, "dopracowanymi" chmurami i jasniejszym (nieco) "elementem ladowym" byloby bardzo ladnie.

tede2
16-10-2015, 17:13
Dla mnie ten tytuł foty nie jest adekwatny do treści. Chmury całkowicie dominują

creep
16-10-2015, 18:55
Tytuł był w założeniu trochę przewrotny, oczywiście że najważniejsze były te chmury. Chociaż wydaje mi się, że prowadzą wzrok do kajakarza.
Dziękuję wszystkim za komentarze.

smogg9
16-10-2015, 19:25
Podoba się, lubię taki minimalizm :-)

Greg77
17-10-2015, 11:27
Ladnie. Dlaczego nie HDR? Z ostrym kajakarzem, "dopracowanymi" chmurami i jasniejszym (nieco) "elementem ladowym" byloby bardzo ladnie.

Ojej...HDR z pedzacym kajakarzem...to by bylo ciekawe :D
Chyba, ze autorze posta sadzisz, ze HDR sie robi z jednej fotografii...ogolnie jest dobrze, choc na niebie troche malo sie dzieje a sam temat jest moim zdaniem taki sobie.
Za duzo na minimal a za malo na krajobraz.
Kolorki ladne a chmury "dobracowane" idealnie...

sufenta
17-10-2015, 11:46
@greg77 "hdr moving objects" w okienku google wpisac i natychmiast prawie 300 tysiecy odpowiedzi- ekstraordynary ynteresting, yzynyt? chyba ze twoja praca w limerick, kolego autorze posta, nie wymaga znajomosci jezyka angielskiego.

sufenta
17-10-2015, 12:23
EDIT: https://www.flickr.com/photos/davidgn/4118478310/

Pyzik
17-10-2015, 13:33
Tytuł był w założeniu trochę przewrotny, oczywiście że najważniejsze były te chmury. Chociaż wydaje mi się, że prowadzą wzrok do kajakarza.
Dziękuję wszystkim za komentarze.

:-) Tak współczesna wersja "Upadku Ikara" Bruegla...

Tylko, że u Bruegla ciut więcej się działo... Był większy kontrast, sugestywna przeciwwaga tragedii z "świat toczy się dalej". Tutaj i chmury płyną i kajakarz płynie, no płyną... i co dalej...?

sufenta
17-10-2015, 17:56
@Pyzik kolegi creep nie musze bronic, bo robi dobre zdjecia i nie lacza mnie z nim zadne wiezi- pokazane przez niego zdjecie z "pedzacym" kajakarzem nalezy do kategorii landscape/Landschaft i na takich zdjeciach rzadko sie cos dzieje. Nie jestem tez pewien, czy polaczenie jego zdjecia z obrazem Breugla jest dobre- nawet gdyby to nie byl creep lecz Cartier-Bresson lub Gursky to takze wtedy nie dosc, ze inna polka, ale wrecz inny sklep by to byl, pzdr. P.S. w przeciwienstwie do Ikara "pedzacy" kajakarz ma sie dobrze.

Pyzik
17-10-2015, 20:20
zdjecie z "pedzacym" kajakarzem nalezy do kategorii landscape/Landschaft i na takich zdjeciach rzadko sie cos dzieje.

A tutaj bym się ośmielił lekko zapolemizować...

Nie jestem tez pewien, czy polaczenie jego zdjecia z obrazem Breugla jest dobre- nawet gdyby to nie byl creep lecz Cartier-Bresson lub Gursky to takze wtedy nie dosc, ze inna polka, ale wrecz inny sklep by to byl, pzdr. P.S. w przeciwienstwie do Ikara "pedzacy" kajakarz ma sie dobrze.

Próba zbudowania przekazu była podobna, świadczy o tym tytuł.

IMHO zarówno warstwa wskazująca jak i znaczeniowa tego zdjęcia nie jest z górnej półki. Z perspektywy zdjęć, które mam okazję oglądać w tym wątku zaryzykuję nawet stwierdzenie, że akurat ta fotografia to: "zwyklak" i nie warto za niego umierać. :-) ;-)

Ale oczywiście to moja, prywatna i to bardzo subiektywna opinia.