Zobacz pełną wersję : Obiektyw do D3200
Witam
noszę się z zamiarem kupna aparatu Nikon D3200.
Przeglądałem trochę forum przed napisaniem tego posta i zauważyłem, że większość z Was nie ma dobrego zdania o standardowym obiektywnie dołączanym do D3200 ( 18-55 VR)
Zastanawiam się więc nad kupnem samego body i dokupieniem odpowiedniego dla mnie obiektywu. Czy to dobre rozwiązanie?
Zależy mi głównie na fotografiach portretowych (dziecko) i w pomieszczeniach. Rozumiem, że ze względu na pomieszczenia (ciemne i niekiedy wąskie) powinienem wybrać obiektyw szerokokątny. No i na pewno z AS-F. Tylko jaki?
Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam.
Zależy mi głównie na fotografiach portretowych (dziecko) i w pomieszczeniach. Rozumiem, że ze względu na pomieszczenia (ciemne i niekiedy wąskie) powinienem wybrać obiektyw szerokokątny. No i na pewno z AS-F. Tylko jaki?
Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam.
Do portretów potrzebujesz przede wszystkim jasnego obiektywu, i nie może to być obiektyw szerokokątny.
Typowa portretówka pod format DX to minimum 50 mm lub 85 mm, niektórzy twierdzą że 35-tką można również robić portrety ale nie jest to typowe szkło do portretów.
Obiektyw 18-55 VR szczególnie ostatnia wersja tego szkła ma dobry stosunek jakości do ceny, jest bardzo ostry, mały i lekki, na dworze sprawdza się bardzo dobrze.
Biorąc pod uwagę cenę (ok. 300zł w kicie), 18-55vrII prezentuje się dobrze. Jeśli znasz angielski, przejrzyj sobie test (http://slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1681/cat/13).
Ewentualnie możesz zastanowić się nad obiektywem kitowym 18-105. Do portretu mile widziane są ogniskowe powyżej 50mm, więc 18-55 będzie już na granicy możliwości, a z 18-105 możesz swobodnie działać. Tylko słynne "rozmycie tła" może być niezadowalające, choć moim zdaniem nie jest tak źle, jak piszą niektórzy.
Do portretu teoretycznie najlepsze są stałki, ze względu na bardziej wyrazisty bokeh. Stałki takie, jakie wymienił zgera. Jeżeli nie wiesz jaką ogniskową wybrać, obiektyw kitowy może Ci w tym pomóc. Ewentualnie możesz postawić na Sigmę 17-50 f/2,8 OS HSM i mieć od razu "prawie" wszystko w jednym...
Czyli reasumując: Szerokokątny do portretów nie specjalnie się nadaje. Z drugiej strony byłby najlepszy do zdjęć w niewielkich pomieszczeniach. Czy wobec tego istnieje jakiś złoty środek - obiektyw, który będzie stanowił rozsądny kompromis (także cenowy) pomiędzy tymi dwoma zadaniami?
Nie ma - nawet za duże pieniądze. No chyba, że Nikkor 24-120 f/4 - to takie optimum, bo przynajmniej ostry i w miarę jasny. Ale dołu i tak Ci może zabraknąć w pomieszczeniach.
Także jak już, to jakiś spacerowy obiektyw (np 18-105 lub 18-55 lub z jaśniejszych sigma 17-50 f/2.8 ), a do portretów stałki do wyboru: 50, 85, 105, 135, 180, 200 lub jasny zoom 70-200f/2.8 Tamron, Sigma, Nikkor. Możesz też pomyśleć o jakimś szkle makro, ale wielu uważa, że są za ostre i bokeh też nie jest jakiś specjalnie powalający.
Krystiang
13-10-2015, 15:02
Hmm uważam ze 18-105 na początek wystarczy. Ja sam uczyłem sie na tym obiektywie i uważam ze do nauki jest Ok. Potem sam zdecydujesz ktory obiektyw kupisz;) mysle se najlepszym rozwiązaniem jest 50 1.8. 85 bedzie troche za wąska.
Witam czy stałka do D3200 do robienia zdjęć nocnego nieba to dobry pomysł czy lepszy będzie zoom ?? mysle nad nikon 35mm/1.8f lub 50mm/1.8f z racji tego ze są jasne
Witam czy stałka do D3200 do robienia zdjęć nocnego nieba to dobry pomysł czy lepszy będzie zoom ?? mysle nad nikon 35mm/1.8f lub 50mm/1.8f z racji tego ze są jasne
To zależy, jaką część nieba chcesz złapać:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/focallengthcomparisonmilkyway-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-q8Zsl25-kko/UkhhSm28x-I/AAAAAAAAOkM/9MJKRn-rkRk/w506-h750-k/focal-length-comparison-milky-way.jpg)
35mm f1.8 DX ma kiepski pierścień i ciężko go ustawić na nieskończoność. 50mm może być za wąska, ale wszystkie pięćdziesiątki mają skalę ostrości.
Na DX do zdjęć nieba, optymalne stałki to jakieś 20mm f2.8 / f1.8 (moim zdaniem).