Zobacz pełną wersję : nikor 50mm 1.8 czy sigma 17-50 2.8
Niebieskooki1984
11-10-2015, 23:54
witam posiadam nikora i myślę nad zamianą na sigmę czy to dobry pomysł czy sigma daje większą ostrość i jakość zdjęcia ? czasami wąsko mi w 50 mm dla tego myślę nad zamianą właśnie na sigmę. do tego planuje też tele tamrona 70-200 2.8 di macro
Ja należeli do leniwych i wolę zoomy, a co Tobie potrzebne - tylko ty wiesz.
schriker
12-10-2015, 06:00
Czemu nie oba? Jeśli masz 50 1.8 dokupiłbym do niego sigmę 17-50 2.8 i sigme masz do "codziennego użytku" a nikona do zadań "specjalnych", posiadam 35 1.8 i zastanawiam się nad kupnem tej sigmy, ale nie zamierzam sprzedać stałki.
sztender
12-10-2015, 10:10
Zależy. Jak używasz "50" głównie przymkniętej do f2,5 + to możesz śmiało wymienić. Jak używasz "otwartej" to zostaw. A jak nie wiesz co zrobić kup Sigmę (i tak potrzebujesz szeroko). A "50" sprzedaż później. Proste prawda :) ?
Niebieskooki1984
12-10-2015, 10:29
A powiedzcie mi który obiektyw daje ostrzejsze zdjęcia i fadniejsze zdjęcia na pełnej dziurze i po przymknieciu?
Dla mnie mimo całej mitycznosci tych stałych stałek to zaróno 35-tka jak i 50-tka na 1.8 jest mydlana. Nawet jeśli ktoś twierdzi że nie to nie można mówić że jest żyletą z pewnością. Nawet po domknięciu do 2.8 sigma jest ostrzejsza a przede wszystkim szybsza. Dlatego sprzedałam obie stałki i zamieniłam je na sigmę czego nie żałuję.
Dobrze to słyszeć, sam właśnie niedawno zakupiłem Sigmę i dziś poleciała do kalibracji. Mam nadzieję że będzie miodzio. Na swoją N35 nigdy nie narzekałem ale może mam małe porównanie. Stałkę warto mieć, w przypadku posiadania Sigmy chyba lepiej 50-tkę albo nawet N85. N35 straciła u mnie teraz rację bytu, dzięki Sigmie, za nieco mniejszą światłosiłę dostałem świetny zakres ogniskowych. Ale stałkę chciałbym mieć do zabawy na spokojnie.
Z tego co wyczytałem lepiej dołożyć do N50 w wersji G, wersję D trzeba nieco przymknąć żeby była ostra