PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsza lampa do D5100.

pająk100
11-10-2015, 15:02
Planuję zakup pierwszej lampy do D5100 , wybór padł na YONGNUO - 565 lub YONGNUO - 568 , rozumiem że obydwa modele są kompatybilne z D5100 , jak jest z jakością tych lamp , zdarzają się częste usterki , pytam ponieważ lampę chce kupić na ebay.
Myślałem także nad manualną YONGNUO - 560 tylko nie wiem czy sobie poradzę , na lampę chcę wydać 300-350zł , a może coś innego jest w tych pieniądzach.

GonzoG
11-10-2015, 15:06
W tej cenie nie dostaniesz nic pewnego.
YN nie należą do lamp bezawaryjnych, więc musisz się liczyć z ewentualnymi kosztami wysyłki na gwarancję do Chin.
Jak również z możliwości naliczenia cła i VATu bo wartość lampy przez przekracza kwotę zwolnioną.

amirez
11-10-2015, 20:32
1. Lampa manualna zacznie szybko wkurzać.
2. W przypadku usterki wysyłka wielce problematyczna. Przy tej cenie bym nie ryzykował.
3. Może poszukać dobrej używki. Generalnie rozsądny amator nie jest w stanie lampiszona zajeździć.
4. Kupić nówkę na miejscu z rodzimą gwarancją. Skredytować braki w zasobach finansowych.

Yoshizaki
12-10-2015, 15:54
kupić za 290 zł na aliexpres i używać do awarii (o ile wogule nastąpi....) To nie są jakieś niewobrażalne pieniądze. Ja katuje już lampę 565 z aliexpres od kilku miesięcy i spisuje się znakomicie. Ewentualnie kupić za 500-600 zł w Polsce i modlić się o awarię, żeby gwarancja mogła się przydać :)

pająk100
13-10-2015, 12:46
Znalazłem jeszcze takie coś na Aliexpress

http://www.aliexpress.com/item/TRIOPO-TR-586EX-Wireless-Flash-TTL-Speedlite-For-Nikon-D800-D600-D700-D610-D7100-D7000-as/2042858957.html

ma może ktoś tą lampę , b widać że z Polski też są kupujący , co do elektroniki od nich kupiłem smartfona ponad dwa lata temu i chodzi do tej pory jedynie dokupiłem baterię za 5$ .

GonzoG
14-10-2015, 01:01
Lampy Triopo nie słyną z dobrej jakości, ale kupuj co chcesz, bo widać, że dla ciebie nie ważne co, byle by było tanie.

pająk100
14-10-2015, 07:34
No wiesz trudno jest wydać 1000zł na lampę , gdy ktoś zarabia trochę więcej niż najniższa krajowa , mógłbym się żywić mirabelkami i szczawiem ale pora już nie ta .
Za to sami polecacie chińszczyznę z alledno , w kwocie dwa razy drożej niż na Ali. - bo jest gwarancja a sprzedawca pośrednik.

GonzoG
14-10-2015, 08:08
Nie chinszczyznę, a konkretne lampy, to raz.
Dwa, to nie 2x drożej, a góra 1.5x (cena w Chinach nie jest cena końcową).
3. nikt ci nie każe kupować lampy za 1000zl.
4. Jak chcesz.tani aparat, to trzeba było kupić kompakt, a nie lustrzankę, która jest najdroższym wyborem.
5. A szyszalec że jest coś takiego jak kredyt czy pożyczka??

pająk100
14-10-2015, 08:32
Widzisz podałem dwa przykłady lamp + ile mogę wydać , dwa razy odpowiedziałeś zaśmiecając wątek po co tu piszesz jak nie masz nic do powiedzenia .
Jak już piszesz to podaj przykład lampy jaka jest godna uwagi _ napisz ten model kosztuje 700 mam taką , miałem lepiej dołożyć i ją kupić .
Podaj modele , a jak nie masz nic do powiedzenia to do widzenia.

ksh
14-10-2015, 10:18
Yongnuo taniej wychodzi u nas zakupić, jeśli w chinach to polecam Triopo TR-982II z TTL HSS, jakość wykonania bardzo dobra, cena z cłem/vat 300zł, kupiliśmy pięć sztuk i po znajomych działają cały czas bez problemu od ponad 1,5 roku.
Ten model Triopo TR-586EX wygląda też na bardzo podobny ale nie znam i wolałbym kupić coś sprawdzonego.

r_m
14-10-2015, 10:27
dwa razy odpowiedziałeś zaśmiecając wątek po co tu piszesz jak nie masz nic do powiedzenia .
(...)
Podaj modele , a jak nie masz nic do powiedzenia to do widzenia.

Nie wydaje mi się, żeby GonzoG nie miał nic do powiedzenia o lampach, regularnie odwiedzam to forum, i widzę, że ma na ich temat bardzo dużo do powiedzenia, i to z sensem.
Jeśli uważasz, że informacja "W tej cenie nie dostaniesz nic pewnego. albo Lampy Triopo nie słyną z dobrej jakości jest dla Ciebie nieprzydatna, podobnie jak "YN nie należą do lamp bezawaryjnych, więc musisz się liczyć z ewentualnymi kosztami wysyłki na gwarancję do Chin." oraz coś, co może wpłynąć na podwyższenie kosztów Twojego zakupu "Jak również z możliwości naliczenia cła i VATu bo wartość lampy przez przekracza kwotę zwolnioną. ", to przykro mi, nie można Ci pomóc. Nie ma pewnej, niezawodnej lampy w kwocie którą możesz wydać. Jeśli będziesz mieć szczęście, nie zapłacisz VATu, jeśli będziesz mieć podwójne szczęście, lampa będzie bezawaryjna, ale jeśli będziesz mieć pecha, zamiast paczki z lampą dostaniesz prośbę od celników o udokumentowanie wartości zakupu (a potem informację, ile musisz zapłacić), a po otwarciu pudełka i włożeniu baterii może się okazać, że lampa jest niesprawna i czeka Cię odsyłanie (na własny koszt) do sprzedawcy albo (płatna) naprawa w kraju, jeśli ktokolwiek będzie chciał ją zrobić.
Jak dla Ciebie są to "śmieci" a nie przydatne informacje, to jeszcze raz - nie da się Ci pomóc, kupuj co chcesz, najlepiej coś najtańszego, na którym ktoś napisze "do d5100", bo nie polecę Ci np. przeszukania tego forum z hasłem "d5100" - przecież dopiero Ty kupiłeś ten najnowszy model Nikona, i dopiero Ty zapytałeś o lampę do niego, i na pewno na forum nikt nie miał podobnych problemów.

pająk100
14-10-2015, 10:42
Widzę że temat schodzi na inny tor , powoduje niepotrzebne napięcia , lanie wody - chciałbym podziękować użytkownikowi " koesh" za pomocą odpowiedz.
Jeżeli jest na sali moderator to proszę o usunięcie tego tematu z forum .

tede2
16-10-2015, 16:53
nie lepiej kupić używkę Nikona? Np. SB-600, którego wyrwiesz za jakieś 450 zł?

JakubR
24-10-2015, 22:10
YONGNUO - 565 lub YONGNUO - 568
Mam 565 i do czasu zakupu sb900 spisywała się i nadal się sprawuje znakomicie.
Czy są awaryjne nie wiem. Używam ponad rok i niemiałem żadnych problemów. Nigdy.
Wiesz, teraz jak mam 900 to 565 używam przeważnie w manualu ale CLS działa jak najbardziej.
565 nie ma w przeciwieństwie do 568 HSS.
Krótko, polecam 565.
Używam z D7000