PDA

Zobacz pełną wersję : Brak ostrości - Proszę o pomoc

Vargas
11-10-2015, 14:37
Witam.
Mam dość duży problem z ostrością. Na przedstawionym zdjęciu syn jest chyba nie wyraźny. Z tego co widzę to najbardziej widać brak ostrości na ustach choć podejrzewam, że wy profesjonaliści widzicie to na całej twarzy :D
Światło było super gdyż było duuuużo słońca. Punkt ostrości skierowany na twarz. Proszę o poradę co zrobić aby na przyszłość było ok. Nikon D60 + 18-55

http://s2.ifotos.pl/img/DSC0174JP_shwennx.jpg

2pompony
11-10-2015, 15:04
Ja się nie poczuwam do bycia profesjonalistą (bo ja robię ładne zdjęcia :) ), ale mówiąc poważniej, na twarzy rzeczywiście nie ma ostrości, ponieważ jest na włosach. Albo tam wycelowałeś, albo wycelowałeś dobrze, tylko AF nie trafił z ostrością na twarz. Ale bądźmy szczerzy, nie jest to tak straszny brak ostrości, który by to zdjęcie dyskwalifikował. Więcej powiem, to zdjęcie jest całkiem fajne, i choć technicznie można by mu zarzucić, że czupryna jest delikatnie ostrzejsza niż twarz - ale kadr, cień na twarzy i sam nastrój sprawia, że ja by m tego zdjęcia nie wyrzucał.

GonzoG
11-10-2015, 15:14
Przymknij przesłonę to cała twarz będzie ostra.

Dla mnie wygląda, że ostro jest tam gdzie było celowanie - czyli na policzku i w połowie barku. Usta masz dalej, więc to normalne że przy małej GO będą nieostre.

Vargas
14-10-2015, 11:53
A jest jakiś sposób aby cała głowa ramie było ładne? w jaki sposób mam ustawić ten kwadracik w wizjerze aby było całkowicie dobrze? głowa duża a punkt wyboru ostrości jest mały :D No chyba ze 18-55 nie da się zrobić "ala" portretu.

puciek
14-10-2015, 12:13
Głębia ostrości - mówi to Tobie coś? Jak nie, to poczytaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=38252

zgera
14-10-2015, 14:09
A jest jakiś sposób aby cała głowa ramie było ładne? w jaki sposób mam ustawić ten kwadracik w wizjerze aby było całkowicie dobrze? głowa duża a punkt wyboru ostrości jest mały :D No chyba ze 18-55 nie da się zrobić "ala" portretu.

Jest, jeśli opanujesz pojęcie głębi ostrości i będziesz wiedział od czego zależy głębia ostrości to da się tym obiektywem zrobić aby cała głowa była ostra.
Punkt ostrości pomimo że jest mały ustawia ostrość w określonej płaszczyźnie, za rozkład GO odpowiada ogniskowa, przysłona i odległość od fotografowanego obiektu.
Twoje zdjęcie to ogniskowa 55mm i przysłona f/5,6, aby głębia ostrości była większa możesz przy tej ogniskowej domknąć przysłonę do f/8 lub zmniejszyć ogniskową obiektywu, odległość od obiektu zależy wyłącznie od tego co ma się znaleźć w kadrze, ale również ma wpływ na głębie ostrości.

Vargas
17-10-2015, 19:04
Panowie dziękuję za zainteresowanie tematem :D Ja jako amator lubiący fotografować (po tacie) :) wiem mało wiele co to jest GO tylko gorzej jest z praktyką. Jak domknę przysłonę np. f/8 to czy fotka nie bedzie wtedy przy ciemna? i tło czyli fale będą bardziej wyraziste (brak zamazania) ? Myślę tak na chłopski rozum :D

GonzoG
17-10-2015, 20:19
Parametry ekspozycji są 3 i tak się dobiera aby nie było zbyt ciemno, ani rozmazane.