Zobacz pełną wersję : Nikkor 85/1.8 AF-S - zaparowany w środku
Jak sobie poradzić z obiektywem zaparowanym od środka? Podejrzewam, że po prostu musi pojechać na czyszczenie. Poproszę o namiar na sprawdzony serwis.
Zostawić go przy/nad kaloryferem na jakiś czas. Gorzej jak to nie para wodna a zmatowione powłoki.
Na 100% powłoki nie są zmatowione. No i nie jest to woda, tylko płyn z hamy do czyszczenia optyki...
cezary-k
10-10-2015, 18:28
Kąpałeś w tym płynie, że zaparowało od środka? ;)
Serio nie wiem co jest. Teraz szkła wyglądają idealnie czysto... Temat do zamknięcia w sumie ;-)
Opisz może dokładniej, ten Twój przypadek, może się przyda jako przestroga, albo nowatorski sposób czyszczenia optyki.
No cóż, spieszyłem się nieco podczas czyszczenia szkła i zamiast nasączyć sobie szmatkę płynem do czyszczenia dałem na soczewkę kropelkę, która momentalnie ściekła na brzeg szkła i (chyba) dostała się do środka. Nie wiedzieć czemu do wieczora wszystko zniknęło (odparowało?) i słoik jest czysty jak łza :mrgreen:
To odkryłeś prosty sposób na czyszczenie wewnętrznych soczewek bez rozbierania obiektywu, a na poważnie, to masz szczęście, że w środku nie powstały zacieki. Można więc napisać jako podsumowanie Twojego eksperymentu: pamiętaj fotografiku młody, lej zawsze płyn na szmatkę - jak kwas do wody.
To odkryłeś prosty sposób na czyszczenie wewnętrznych soczewek bez rozbierania obiektywu, a na poważnie, to masz szczęście, że w środku nie powstały zacieki. Można więc napisać jako podsumowanie Twojego eksperymentu: pamiętaj fotografiku młody, lej zawsze płyn na szmatkę - jak kwas do wody.
Pamiętaj chemiku za wczasu, wlewaj zawsze wodę do kwasu ;-)