Zobacz pełną wersję : Nikkor 16-35 f/4
Witam. Poszukuję obiektywu na fx za pomocą którego ogarnę urodziny w niezbyt dużym pokoju 4x3m i pomyślałem właśnie o powyższym. Wiem że to głównie to krajobrazu szkiełko lecz 35mm jest która posiadam jest zbyt wąska dlatego pytam czy poniżej ogniskowej 24mm nie będą występować zbyt duże zniekształcenia ludzi. A może inny obiektyw doradzicie.
Pozdrawiam
nikoniarz
10-10-2015, 16:01
No niestety albo chcesz miec szeroko, albo brak znieksztalcen. Ogólnie to jak będziesz kadrowac z odpowiedniej odległości to będzie okej. Tenże Nikkor beędzie okej. Ewentualnie można rozważyć Tokine 16-28 lub tez Tamrona 15-30... Można tez wziac Nikkora 14-24. Wszystko zalezy od budżetu.
Dzięki za odpowiedz.
Wczoraj pojechałem do fotojokera zrobiłem kilka zdjęć w samym sklepie jakością jakoś nie powalają chociaż nie można powiedzieć że są słabe dlatego zastanawiam się jeszcze nad wyborem nikkor 18-35 który wg testu na optycznych wypada lepiej.
Może ma ktoś lub miał obydwa te obiektywy i może coś powodzieć. Nie ukrywam że w góry sporadycznie jeżdżę ale jeżdżę i szeroki obiektyw również do tego mi się przyda. Tylko który z tych dwóch ma lepszy af i odzwierciedlenie barw.
A jak oceniałeś jakość zdjęć? Cały kadr czy oglądałeś mega zbliżenia? Ja nie narzekam na 16-35.
Według testów 18-35 powinien być ostrzejszy ale jednak 2mm węższy a na szerokim końcu to dużo (niekoniecznie do zdjęć w domu ale zakładam że obiektywu się używa do więcej niż jednej rzeczy :) )
Miałem 18-35G i testowałem cztery 16-35. Wszystkie były gorsze od 18-35.
Ostrzejszy jest tyle że tylko w centrum kadru natomiast brzegach jest dokładnie na odwrót no i mam zagwózdke.
ShutterStill
12-10-2015, 14:38
Ja co sobotę robię zdjęcia ludziom D810 + 16-35 i nie narzekam na jakość (klient tym bardziej)
Dziękuję za okazane zainteresowanie.
Pozdrawiam.
16-35 na szerokim końcu jest niesamowicie ostry, w okolicach 30-35 mm jest nieco słabiej.
A 18-35 na szerokim końcu jest jeszcze ostrzejszy niż 16. Ale w temacie urodzin w pomieszczeniu VR może się okazać ważniejszy niż ostrość szkła.
A co da vr nawet na 35mm na urodzinach gdzie będą ludzie?
Witam, dziękuję Wszystkim za okazane zainteresowanie. Kupiłem N24-70 i jest rewelacyjny.