PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5200 - Bateria EN-EL14 , czy należy formatować (formować) baterie ?

EuropeanToby
10-10-2015, 14:31
Witam Wszystkich.

Posiadam Nikon-a D5200 oczywiście wraz z baterią EN-EL14 w zestawie , z tego co mi wiadomo jest to bateria litowo-jonowa .
Niedawno temu zakupiłem cały sprzęt i chciałbym się dowiedzieć czy taką baterie powinno się formatować ( formować ) i jak należy z nią postępować żeby miała jak najdłuszą żywotność ?
Czy poprostu postępować z nią tak jak pisze w instrukcji ? czyli ładować ją ( w instrukcji piszę półtorej godziny ) aż do tego momentu jak się zaświeci ciągła zielona lampka na ładowarce ?
Z góry dziękuję ślicznie za odpowiedź .

zgera
10-10-2015, 16:18
Nie trzeba baterii formować, ładować do momentu gdy dioda ładowarki będzie świecić światłem ciągłym.
W czasie ładowania dioda miga, kolor diody po naładowaniu nie będzie zielony, będzie taki sam jak w trakcie ładowania tylko dioda będzie świecić światłem ciągłym.
Czas ładowania będzie zależny od stopnia rozładowania akumulatora, nie zawsze będzie to półtorej godziny, jeśli nie będzie całkowicie rozładowany naładuje się szybciej.
Obecne akumulatory posiadają elektronikę która która kontroluje proces ładowania i rozładowania, nie ma ryzyka przeładowania jak zapomnimy go na czas wyciągnąć z ładowarki.

EuropeanToby
10-10-2015, 18:40
Dziękuję ślicznie za odpowiedź , wszystko rozumiem , a jeśli chodzi o taką baterie to mniej więcej ile średnio powinna wytrzymywać , jeśli się ją dobrze będzie użytkować ? i czy powinno się ją całkiem rozładować za pierwszym razem ?

zgera
10-10-2015, 19:03
Wytrzyma kilka lat, zależnie od użytkowania, 1000 cykli ładowania powinna wytrzymać, dlatego nie należy zbyt często doładowywać jeśli nie ma takiej potrzeby.
Pierwsze ładowanie możesz wykonać jak ikona baterii na wyświetlaczu aparatu zacznie migać na czerwono.

EuropeanToby
10-10-2015, 19:13
I rozumiem , że potem już tylko naładować baterie do tego momentu aż się zacznie świecić na akumulatorze ciągłą diodą bez mrugania ?