PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd obiektywu coolpix l830- upadek a gwarancja

moniaszka
10-10-2015, 12:30
Cześć,

rozpaczam po wczorajszym upadku mojego nikona. Podczas robienia fotek spadł z ok. 1 metra prosto na obiektyw... No i kaplica. Błąd obiektywu lub wyświetla napis coolpix i na tym się kończy, obiektyw próbuje się schować (rusza się kawałek w przód i tył) i na tym zabawa się kończy. Przypuszczam, że coś mu się wygięło, próbowałam wyrównać pierścień od obiektywu ale nic z tego. Dodam że mam jakiegoś pecha i w marcu też trzasnął o ziemię, ale wtedy był wyłączony i skrzywił się trochę ten aluminiowy pierścień, naprostowałam go i wszystko śmigało. Teraz niestety oberwał obiektyw, ale pociesza mnie fakt że jednak się rusza, tylko raczej mechanicznie go coś blokuje...
W Zielonej Górze po prostu wstyd, ale już nikt cyfrówek nie naprawia. Mam aktualną gwarancję, ale zdaję sobie sprawę, że i tak poniosę koszty serwisu. Chciałam zadzwonić do serwisu nikona, ale albo jestem ślepa, albo głupia, ale nigdzie nie znalazłam numeru, jest tylko formularz zgłoszeniowy na ich stronie. W takim razie- zgłosić jako gwarancję, a napisać że uszkodzenie z mojej winy? Dziwnie zgłaszać jako naprawę pogwarancyjną skoro aparat nawet roku nie ma... Czy po takiej naprawie w serwisie nikona gwarancja pozostanie zachowana? Jak myślicie jakie mogą być koszta?

Pozdrawiam,

Monika

Borat1979
10-10-2015, 13:16
Uszkodzenia mechaniczne w wyniku upadku nie podlegają gwarancji więc naprawa w serwisie Nikona będzie prawdopodobnie nieopłacalna.

Studio5s
10-10-2015, 13:39
Jezeli aparat nosi ślady uszkodzenia mechanicznego to nici z gwarancji a tym bardziej ze juz raz upadł.

moniaszka
10-10-2015, 13:58
Bardziej mi chodziło o to, że jeżeli naprawią mi to w autoryzowanym serwisie za kasę, bo normalne że przyznam się do winy itd, to czy po tej naprawie będę miała gwarancję jak gdyby nigdy nic?

moniaszka
10-10-2015, 14:36
Nie ma opcji edytuj posta? Po prostu zastanawiam się nad czym, czy nie oddać go do innego serwisu czyli np do Was, bo jaki sens w nikonie płacić jak za złoto, skoro gwarancji i tak już nie będzie później...

Obelix
10-10-2015, 14:43
W przypadku naprawy w autoryzowanym serwisie na koszt właściciela sprzętu gwarancja powinna zostać zachowana.

moniaszka
10-10-2015, 15:02
No właśnie o to mi chodziło... Numer wynalazłam, zadzwonię do nich w poniedziałek i zapytam w takim razie

nied0bry
10-10-2015, 17:36
Nikon Polska już nie naprawia aparatów kompaktowych w Warszawie - teraz zlecają to serwisowi zewnętrznemu.
http://services.vspdata.cz/pl/nikon/case-new/?country=pl

Fachowo, szybko i w miarę tanio. Jedyny minus, to logistyka...

Pozdr,
kris

moniaszka
10-10-2015, 18:18
Właśnie widziałam ten formularz na stronie internetowej, ale zabrakło mi tam numeru telefonu i szukając dalej znalazłam kontakt do serwisu nikona w Warszawie, ale rzeczywiście, teraz doczytałam, że wszystko z wyłączeniem coolpixów... Swoją drogą śmieszne że mają formularz zgłoszeniowy a żadnego numeru telefonu, wiadomo że najszybszy kontakt to kontakt telefoniczny... Nie wiedziałam, że sprawa serwisu to aż taki problem hehe

edit// znalazłam do nich numer, tak chowają te kontakty że szkoda gadać...