PDA

Zobacz pełną wersję : profesjonalny monitor do normalnego użytku

machinesjb
09-10-2015, 20:46
Witam. Jestem zainteresowany zakupem monitora HP LP2475w jako jedynego monitora do mojego kompa. Czy taki monitor można używać do zastosowań poza graficznych typu: oglądanie filmów, pogranie sobie w gry etc ?
Może to głupie pytanie, ale nigdy takiego monitora nie dosiadałem, a obróbka zdjęć na TN już mi się przejadła.

mmluty
09-10-2015, 22:12
Dom zastosowań poza graficznych pewnie tak, do profesjonalnych graficznych, to na pewno się nie nadaje.

GonzoG
09-10-2015, 22:14
Profesjonalny monitor oznacza jedynie, że można mu ufać jeśli chodzi o jakość tego co wyświetla i pozwala na odpowiednie jego ustawienie, a nie że nadaje się jedynie do zastosowań profesjonalnych.
To taki sam monitor jak każdy inny - służy do wyświetlania obrazu.

A ten HP to żaden profesjonalny monitor.
Już bardziej "profesjonalny" już będzie któryś z Eizo FlexScan'ów, a na alledrogo używane są w podobnej cenie co ten HP.

mmluty
09-10-2015, 22:59
Niema co wywalać otwartych drzwi. Jest dobra lista referencyjna monitorów do fotografii http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152. Mozna oczywiście kombinować z monitorami z poza tej listy, ale to już na własne ryzyko, a szansa powodzenia jest raczej nikła.

machinesjb
10-10-2015, 09:14
Dzieki za szybkie odpowiedzi. Jestem tylko amatorem i potrzebuje monitor, który wyswietli obraz podobny do tego co otrzymuje na odbitce czego na tn nie umiem uzyskać. Po drugie używki chodzą poniżej 500 zł. Nie wymagam zaś hiper profesjonalnego monitora do użytku (graficznego) 2-3 razy w miesiącu. Chyba że w tej cenie dostane cos lepszego (używanego).
O teraz doczytałem o tym eizo

pioterkow
10-10-2015, 09:44
potrzebuje monitor, który wyswietli obraz podobny do tego co otrzymuje na odbitce czego na tn nie umiem uzyskać. Po drugie używki chodzą poniżej 500 zł.
Akurat wierne wyświetlenie tego co chcesz mieć na odbitce zależy od kilku ważnych czynników które oferują monitory profesjonalne. Ten HP który wymieniłeś nie należy absolutnie do tej kategorii.
Za kilkaset złotych niestety nie kupisz monitora profesjonalnego - nawet używanego.
Jeśli chciałbyś profesjonalny sprzęt do zdjęć, grafiki itp. to zwróć uwagę na firmę EIZO.

machinesjb
10-10-2015, 11:58
Chyba troszkę przesadziłem z tym "profesjonalny". Dla kogos kto robi zdjęcia u cioci na imieninach monitor za ponad 2000 (jako nowy) wydawał się już pro heh. Szukam w takim układzie monitora, który zachowa kolory i jasność bez względu na kąt widzenia, myślę więc, że taki lepszy ips będzie dobry ? A czy ten hp naprawdę jest taki kiepski ?

mmluty
11-10-2015, 11:30
W okolicach 2000 zł są takie propozycje którymi według mnie warto się zainteresować: EIZO FlexScan EV2455, EIZO FlexScan EV2436W, NEC MultiSync EA244WMi, EIZO ColorEdge CS240. Lista oczywiście jest subiektywna, proponowana przez amatora który przed kilkoma miesiącami kupował monitor.
Minimum od którego warto się zastanawiać nad monitorem ktory ma służyć do obróbki zdjęć to NEC EA244WMI za około 1600zł. Najlepszy z wymienionych wcześniej to Eizo CS240, niestety kosztuje około 3000zł. Dwa pozostałe kosztują poniżej 2000zł. Mój wybór ewoluował przez kilka miesięcy od tego EA244WMI, a skończyło się na Eizo CS240, który wtedy wszedł na rynek.
Uwaga ogólna jest taka, że aktualnie do fotografii nie należy wychodzić z wyborem poza Eizo lub NEC. Druga uwaga jest taka, że w czasie żywota monitora wymieniamy średnio 3-4 razy komputer i 2-3 razy korpus aparatu, a jakość naszych fotek możemy oglądać faktycznie tylko na tym monitorze.

machinesjb
11-10-2015, 14:57
Dziękuję za informacje i poświęcony czas