PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa dla początkującego (mało-wymagającego) amatora.

witux
09-10-2015, 16:24
Witam.

Proszę mi doradzić jaką lampę mam sobie kupić do D5300?
Nie jestem wymagający, a potrzebuję lampy do robienia fotek w domu i na zewnątrz.
Dużo zdjęć nie robię i nie lubię się zagłębiać w zaawansowane funkcje. Oby miała pełny TTL, była mocna, nie droga i bezawaryjnie współpracująca z Nikonem.

Czy z tych modeli coś byście polecili?

1. TRIOPO TR-586EX
2. Meike MK-910
3. YONGNUO YN560 IV
4. Yongnuo YN565EX

Jak się wyuczę dobrze fotografii to pomyślę nad czymś lepszym :)

tbogdanowicz
09-10-2015, 18:52
Nie znam wymienionych przez Ciebie lamp, ale napisze Ci że dla mnie jedną z najważniejszych funkcji jest możliwość odchylania palnika do góry i obrotu go na boki by móc odbić światło od sufitu/ściany.
Jeśli twoja lampa będzie świecić tylko do przodu, będzie to nieomal trochę odsunięta od osi obiektywu i mocniejsza lampa wbudowana. Pewnie wykluczy to najtańsze modele, ale robiąc zdjęcia w pomieszczeniach nie raz będziesz chciał odbić światło od czegoś, by nie świecić prosto w oczy (szczególnie dzieci bardzo tego nie lubią) lub by zmiękczyć światło.

magicwojtek
09-10-2015, 18:59
genesis stroboss 58n

GonzoG
09-10-2015, 19:10
Nie ma lampy spełniającej te wymagania...
Albo niedroga albo bez awaryjnie działająca z Nikonem.

Jak niedroga (i dobra), to masz YN-565EX, jak bez problemowa i w miarę mocna to Metz 52 AF-1.

bogumilolszynski
09-10-2015, 19:25
nr 1 lampa dedykowana do canon
Nr 2. Nikon ala brak opisu producenta na temat zoom. I-ttl czy ttl czy CLS
Nr 3. Lampa manualna czyli ustawiasz i robisz zdjecia brak automat
To samo nr 4.
Warunek gdzie mieszkasz bo podejrzewam zakup ne w polsce. Wiec gwarancja czy bedziesz chcial czy nie.
Polecane lampy nikon sb 300 prosta automatyczna wiele mzliwosci
Sb 500 jescze lepsza w rozsadnych cenach i dioda led ktora sie przyda podczas filmowania bedzie pod reka
Dobre tez sa nissin dedykowane pod nikon. Metz na przyklad 36
A takrze nowosc na rynku voeloon nie ktore modele wspolpracuja z CLS nikon swietna sprawa wejdz sobie na rtv agd poczytaj sobie o lampach i wybier z menu ktore spolpracuja z nikon a puzniej allegro. Masz gwarancje w razie czego i mozesz z kims pogadac na temat reklamacji.i najwarzniejsze instrukcja obslugi o obsludze aparatu czy TTL. I-TTL. CLS czy ma

r_m
09-10-2015, 20:36
nr 1 (ciach wprowadzanie w błąd)

Jeśli nie jesteś czegoś pewien w 200%, nie staraj się pomagać, bo możesz (mam nadzieję, że tylko nieświadomie) zaszkodzić.
1 - wpisz w google nazwę tej lampy i dodaj "Nikon", sprawdź, czy pojawią się jakieś wyniki
2 - wpisz w google nazwę tej lampy, sprawdź linki na pierwszej stronie, u mnie pojawił się odsyłacz do sklepu amazon (z opisem lampy), do tematu poświęconego tej lampie na tym forum, i do tematu na innym forum, zatytułowanego "Quick review"
3 - tu trafiłeś :D
4 - znowu błąd, wpisz nazwę lampy w google, sprawdź opis i nie wprowadzaj ludzi w błąd

Na 4 odpowiedzi 3 błędy to nie jest dobry wynik.
Obecnie chyba nie ma nowej lampy, która nie pracowałaby z iTTL?
Czy możesz wyjaśnić, o co Ci chodziło z tym CLS (tzn. do czego to się może przydać przy pracy z d5300)?

off topic
Mam jeszcze osobistą prośbę, czy możesz postarać się o jakiś dodatek do przeglądarki sprawdzający pisownię? I trudno się czyta, i oczy bolą przy tej ilości błędów :/

witux
09-10-2015, 21:06
Hmmm, patrzyłem na aliexpress i na allegro. Oczywiście to chińskie lampy. A jeśli bym się zdecydował na coś lepszego? Metz 52 AF-1 czy Nikon SB-700? Bo na SB-910 to nie za bardzo mnie stać i nie wiem czy jej możliwości wykorzystam.

GonzoG
09-10-2015, 21:28
(...)
Na 4 odpowiedzi 3 błędy to nie jest dobry wynik.
Tych błędów w poscie tam jest znacznie więcej... Jak np. o Metzu 36... który jest tanią chińską zabawką (to samo co 2x tańszy Tumax DSL88xAFZ)...
Czy SB-300 jako mocnej ...

Czy możesz wyjaśnić, o co Ci chodziło z tym CLS (tzn. do czego to się może przydać przy pracy z d5300)?
CLS może się przydać do tego samego co przy każdym innym aktualnym body Nikona, bo wszystkie obsługują CLS. Jedynie nie wszystkie mają wbudowany tryb sterownika.

bogumilolszynski
09-10-2015, 21:32
Jak bym mial w tel. Polskie znaki to by bylo dobrze z pisownia drugie licza sie informacje zawarte

bogumilolszynski
09-10-2015, 21:35
A moze powiecie za model lampy ktore napisal yn 560IV ma funkcje automatyczne do nikona i ze bedzie pasowala tak takie informacje dostalem nt tym forum ze pasuje do nikona d 7200 i co kupilem i nie dziala bo jest manual a ni i-ttl i sobie ja moge chetnie bym teraz sprzedal temu co mi ja pilecil

bogumilolszynski
09-10-2015, 21:36
A CLS to zapraszam do instrukcji aparatu nowego nikona seria 5300 5500 czy 7200. 610

bogumilolszynski
09-10-2015, 21:38
Drugie to szuka lampy na taniej sprawdzajac te modele co wyslal pierwsze max do 500 zl to tylko chinskie zostaja

GonzoG
09-10-2015, 21:53
Jak bym mial w tel. Polskie znaki to by bylo dobrze z pisownia drugie licza sie informacje zawarte
1. Nie wiem co to za "tel" co nie może mieć polskich znaków, a ma możliwość przeglądania for internetowych...
2. Poprawna pisownia, to nie znaki dialektyczne, bo te nie stanowią problemu. Problemem są błędy ortograficzne, gramatyczne i interpunkcyjne, przez które nie tylko nie ciężko się czyta, ale nie da się zrozumieć co żeś chciał naskrobać.
3. Jeśli liczą się informacje zawarte, to wypadałoby najpierw takowe posiadać... Ty w swoich wypowiedziach nie zawarłeś ani jednej poprawnej informacji (o przepraszam, jedną zawarłeś - o tym, że YN-560 jest manualna) wartej tego tematu.

A moze powiecie za model lampy ktore napisal yn 560IV ma funkcje automatyczne do nikona i ze bedzie pasowala tak takie informacje dostalem nt tym forum ze pasuje do nikona d 7200 i co kupilem i nie dziala bo jest manual a ni i-ttl i sobie ja moge chetnie bym teraz sprzedal temu co mi ja pilecil
4. Jak żeś pytał, czy YN-560 pasuje do Nikona, to Ci napisali prawdę, bo pasuje i to idealnie... (nic więcej z tego bełkotu zrozumieć się nie da).

A CLS to zapraszam do instrukcji aparatu nowego nikona seria 5300 5500 czy 7200. 610
5. Nie znam Nikonów z serii 5300 ani 5500, czy żadnej innej wymienionej...
6. Instrukcja to nie wszystko, trzeba jeszcze ją zrozumieć - wiedziałbyś wtedy, że CLS w lampie występuje w 2 postaciach - sam slave i master+slave... Sam slave przy serii D5x00 to tak samo jak posiadanie Cessny w środku lasu...

Drugie to szuka lampy na taniej sprawdzajac te modele co wyslal pierwsze max do 500 zl to tylko chinskie zostaja
7. A po co szukać ich cen, skoro najpierw podał jakie ma wymagania od szukanej lampy...

8. Nie wiem czy słyszałeś, ale jest coś takiego jak opcja edycja postów, czy multi cytat... nie trzeba walić ich 10 jeden pod drugim...

bogumilolszynski
09-10-2015, 23:03
To po co czytasz jak ci sie zle czyta potrafisz tylko krytykowac a zadnych informacji nie podasz i pytanie yn 560 czy posiada ittl ze bedzie dzialal automatycznie do nikona d 5300 bo ja wiem ze jest to lampa manualna a ty co powiesz ze automatyczna to instrukcja lapy i usowam konto bo sa tu osoby ktore maja jakies nie normalne ego ani pomocy tylko krytyka glupie teksty

r_m
10-10-2015, 01:21

No właśnie chodzi o informacje, a nie dezinformacje. Napisałeś o czterech lampach, i trzy razy napisałeś nieprawdę.

Ta lampa jak najbardziej pasuje do d7200.
Nie przypominam sobie, żeby ktoś napisał, że ta lampa pracuje w iTTL, więc na wszelki wypadek przeglądnąłem Twoje posty, i znalazłem tylko informację, że jesteś zadowolonym użytkownikiem d5500, nic o d7200, żadnego pytania o lampy.

usowam konto
Biorąc pod uwagę to co pisałeś, i w jaki sposób pisałeś, mogłoby to wyjść wielu osobom na dobre, ale może nie obrażaj się jak dziecko, tylko (1) spróbuj sprawdzać informacje które podajesz, bo zbyt często się mylisz i (2) zapytaj na jakimś forum poświęconym telefonom, czy na pewno do Twojego nie da się dodać polskich znaków i jakiegoś sprawdzania pisowni.

witux
10-10-2015, 10:45
Panowie, przestańcie się przepychać. Czekam na odpowiedź na pytanie, które zadałem kilka postów wcześniej.

r_m
10-10-2015, 11:48
Metz 52 AF-1 czy Nikon SB-700? Bo na SB-910 to nie za bardzo mnie stać i nie wiem czy jej możliwości wykorzystam.

"Będziesz Pan zadowolony" :D z każdej z tych lamp (po poznaniu pewnych podstaw pracy z lampą), i to na długo. Oczywiście lampa producenta aparatu będzie "najzgodniejsza", ale Metz to także bardzo dobra lampa (sprawdź tylko sposób sterowania, czy Ci odpowiada). Niewykluczone, że nie wykorzystasz możliwości sb700/Metza, ale nie chodzi o to, która lampa ma dłuższą listę "wodotrysków", tylko o pewność i powtarzalność wyników, a pod tym względem lampy "firmowe" i Metz są uznawane za najlepsze.
Wiele osób poleca także lampy Yongnuo, w tym także wspominaną przez Ciebie 565ex. Myślę, że jeśli interesuje Cię ta lampa, to wyszukałeś informacje na jej temat, m.in. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198922 - jakie są Twoje wnioski po lekturze tego wątku? ;)

witux
10-10-2015, 12:38
........jakie są Twoje wnioski po lekturze tego wątku? ;)

Hmmm, ta lampę mogę mieć za 300zł już z wysyłką z Chin. Z opisu wynika, że nie jest to "tragedia" możliwe, że na moje potrzeby zupełnie starczy. Nie wiem teraz .... muszę się zastanowić. Dzięki za poradę.

r_m
10-10-2015, 14:38
Zwróć uwagę, że kilka osób pisało o problemach, mieli pecha i trafili na lampy "uszkodzone fabrycznie".
Jeśli liczysz tylko koszt zakupu i wysyłki (tylko warto dopłacić za jakąś rejestrowana, najczęściej w cenie jest nierejestrowana), to dolicz jeszcze VAT (jest niezerowa szansa na to, że zatrzymają na cle) i uwzględnij zwrot do sprzedawcy, jeśli będzie uszkodzona.
Biorąc pod uwagę polskie ceny (chyba do 600zł), ryzyko może być warte rozważenia, jednak trzeba sobie z tego zdawać sprawę.
Jak interesuje Cię "chińszczyzna", to sprawdź też informacje o lampach Shanny SN600n (i SN600sn), można znaleźć w sieci opinie zadowolonych użytkowników jak np. http://www.martincphotography.co.uk/shanny-sn600n-flash-review/

nikoniarz
10-10-2015, 16:35
Witam.

Proszę mi doradzić jaką lampę mam sobie kupić do D5300?
Nie jestem wymagający, a potrzebuję lampy do robienia fotek w domu i na zewnątrz.
Dużo zdjęć nie robię i nie lubię się zagłębiać w zaawansowane funkcje. Oby miała pełny TTL, była mocna, nie droga i bezawaryjnie współpracująca z Nikonem.

1. TRIOPO TR-586EX
2. Meike MK-910
3. YONGNUO YN560 IV
4. Yongnuo YN565EX

Osobiście wybieralbym miedzy 565EX a SB-700. Tej drugiej w pewnych kwestiach nie , z drugiej strony nie wiem jak kompatybilność tej pierwszej z Twoim korpusem... Warto sobie szczerze odpowiedzieć jakie funkcje/opcje/parametry maja być najistotniejsze, priorytetowe. Precyzując oczekiwania sprawa sie wyklaruje.

witux
10-10-2015, 17:11
https://www.youtube.com/watch?v=bi8wdmEF31A - no tu wygrywa SHANNY. Można ją kupić na allegro za 465 zł z 12 miesięczną gwarancją. Lampa całkiem nie zła.

GonzoG
10-10-2015, 18:34
Ten test jest nic nie warty.
Różnica 1 EV w mocy takich lamp jest potężna, nie ma szans, aby normalnie działająca YN568EX była aż tyle słabsza.

witux
10-10-2015, 20:03
I jak to człowiek zdurniał szybko ;). Już sam nie wiem co wybrać.

tede2
16-10-2015, 16:55
używki wchodzą w rachubę? SB-600 kupisz do 500 zł.

JakubR
24-10-2015, 22:18

1. TRIOPO TR-586EX
2. Meike MK-910
3. YONGNUO YN560 IV
4. Yongnuo YN565EX

nr 4, chyba, że chcesz żeby ludzie myśleli, że masz prawdziwą Sabinę :) to 2

Przyznaję nie mam żadnej z tych lamp POZA YN565EX

NR 3 to raczej lampa manualna.

Cokolwiek z ITTL i będziesz zachwycony, serio.

ksh
25-10-2015, 00:31
Masa podobnych tematów na forum i powtarzam się, używam ze znajomymi łącznie pięć sztuk Triopo TR-982II N, kosztują 65$, TTL HSS mster/slave i działają od 1,5 roku.
Nie polecam triopo z allegro, nie wiem skąd je mają ale to inne serie i jakość mizerna.
Nawet jak celnik będzie nadgorliwy to wyjdzie 300zł za sztuke.

marga
26-10-2015, 12:45
Ja też przymierzam się do zakupu pierwszej lampy i stad moje pytanie troszkę odbiegajace od tematu. Sprzedawcy oferują lampy z podstawkami z gwintami 3/4 cala lub 1/4 cala - czyn to się rozni i do czego te gwinty??

GonzoG
26-10-2015, 14:17
Różni się średnicą, a są to przykręcenia podstawki.

Vargas
06-11-2015, 10:40
Mam takie pytanko a mianowicie czy mając lampę z TTL można tę funkcję wyłączyć i regulować manualnie siłę błysku?

Andrzej1974
06-11-2015, 11:25
W lampie, którą mam...istnieje taka możliwość...

JakubR
09-11-2015, 22:23
W lampie, którą mam...istnieje taka możliwość...

w mojej sb900 też można.... a także w YN565 też... :) niezły ficzer

nikoniarz
12-11-2015, 21:28
W 568EX i 468-II tez można.

Borat1979
12-11-2015, 23:10
https://www.youtube.com/watch?v=bi8wdmEF31A - no tu wygrywa SHANNY. Można ją kupić na allegro za 465 zł z 12 miesięczną gwarancją. Lampa całkiem nie zła.

Jak dla mnie zakup jakiegoś chińskiego dziadostwa za pięć stów to jest kompletny idiotyzm. Zamiast kupić raz a dobrze niektórzy wolą bawić się w jakieś gówna byle zaoszczędzić 100 czy 200 zł a później bujają się z tym gównem po serwisach zamiast kupić za podobną kwotę sprawdzone lampy Metz, Nissin czy używaną systemówke.