PDA

Zobacz pełną wersję : Mały ciemny kościół - help

valdes
08-10-2015, 17:56
Witam,
może trochę późno na takie pytania ale co tam, kto pyta nie błądzi ;)
Pytanie do doświadczonych strzelców ślubnych :
Jest do sfocenia ślub w małym, ciemnym kościele, okienka małe, sufit w odwrócone "V" drewniany, ściany niby ciemne nie są, ale suma sumarum i tak światła niewiele ...
I teraz sprzęt jaki posiadam : D750 + D610 , szkła : N 28mm 1.8 , N 70-200 2.8 VR II i N 24-85 3,5-4.5 .
Czy mając na uwadze powyższe nie sądzicie, że ten zoom w tej sytuacji jest zbędny? Biorąc pod uwagę naprawdę mały kościół? Może lepiej skombinować 50tkę 1.4 na jedno body a na drugie te szerokie które mam czyli 28mm...
Wiem, dla większości z Was to głupie pytanie, ale każdy z Was robił kiedyś pierwszy raz ślub, więc wykażcie trochę cierpliwości dla żółtodzioba i doradźcie please :) Mam plan założyć lampy na oba body, ale tu zdania są podzielone - tym bardziej, że dysponuję w miarę dobrymi korpusami z których idzie zrobić foty z wysokim ISO....

smogg9
08-10-2015, 20:17
Wg mnie zdecydowanie załatw sobie 50mm, 1.8G będzię ok.

madebyzosiek
08-10-2015, 20:29
28, 50 i 70-200, plus lampy i dasz radę nawet jak będzie ciemno :-)

valdes
08-10-2015, 22:09
Chciałem uniknąć odpinania obiektywów od korpusów podczas mszy, dlatego zastanawiam się czy właśnie zamiast 70-200 2.8 nie zapiąć na jednym 50tki - ale chyba wolałbym jeśli już kupić tę jaśniejszą... a na drugim 28mm do szerokich i już... tylko zastanawia mnie obraz na wysokim ISO z tego kościoła, chyba jutro pójdę na mszę na zwiady z 28mm i strzelę parę w ramach rekonesansu...

sl011
09-10-2015, 10:20
tylko zastanawia mnie obraz na wysokim ISO z tego kościoła, chyba jutro pójdę na mszę na zwiady z 28mm i strzelę parę w ramach rekonesansu...
Jeśli możesz, to jest najlepsze wyjście. W praktyce najlepiej upewnisz się co do ogniskowych, przysłon, czasów i co do ISO też.

karad
09-10-2015, 11:51
Nie wiem jak D750 ,ale ja z D610 używam w takich warunkach 50 1,8 i 35 1,8. Auto WB (jeśli jest czas to ustawiam ręcznie ) blokada ISO 5000 ,czas 1/100 ,f 1,8 lub 2,0 i korekta EV do dobrego naświetlenia. Lampy nigdy nie używam w kościele, bo zabija klimat . Także jeśli masz możliwość to zapnij na jedno body 50 a na drugie szerszą stalke w zależności ile będziesz miał miejsca do focenia .W małych kościołach jest różnie . Zooma bym odstawił .Powodzenia

valdes
09-10-2015, 13:15
No wlasnie jadę kupić tę 50tkę, wezmę jednak tę 1.4, wyczytałem w mądrym necie, że pod fx'a jest niby lepsza...
Dzięki za sugestie, może faktycznie spróbuję bez lampy..tylko trochę się boję czy przy f1.8 albo f2.0 nie będzie za płytka GO;-)

karad
09-10-2015, 16:07
Z tego co słyszałem ( bo nie mam ) 50 1.4 jest wolna w słabych warunkach , a moja 50 1,8 jest najszybszym moim szkłem wielokrotnie sprawdzonym w boju . A tak na marginesie 1.4 ma chyba jeszcze mniejszą GO niż 1,8 :)

valdes
09-10-2015, 16:22
No fakt faktem, że nie jest demonem prędkości B-) tym bardziej, że od dłuższego czasu używałem tandemu d750 z zapiętym 70-200 nikona...w sklepie się trochę przeraziłem, do tego ostrość nie taka, w domu zapiąłem tę 50tkę na d750 i się jakoś lepiej dogadała niż z D610. Muszę powiedzieć, że ładne bokehy maluje i w miarę ostry też jest, trochę szybszy niż na d610 ale do wypasa 70-200 to mu dalekoooo...nic, zobaczymy jak się jutro sprawdzą te dwa zestawy w tej ciemnicy. ;-)

valdes
09-10-2015, 19:00
Dwie fotki z rekonesansu - biorąc pod uwagę fakt, że więcej zdjęć będę robił z przodu, bliżej ołtarza gdzie jest widać jaśniej chyba faktycznie lampy zepsuły by klimat:

1.D750 + 50 1.4 f/1.4

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/DSC5138jp_sheqpre-1.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/DSC5138jp_sheqpre.jpg)

2.D610 + 28 1.8 f/1.8

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/DSC4655jp_sheqpnr-1.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/DSC4655jp_sheqpnr.jpg)

2pompony
09-10-2015, 20:06
Ale WB to byś mógł ustawić dobre.

valdes
09-10-2015, 20:26
Myślisz o nastawie na żarowe? Kurcze nie wiem, czy dużo by odbiegało - zdjęcie przedstawia taki klimat, takie kolory jakie faktycznie widziałem... nie chcę się kłócić, bo błędów to ja popełniam dużo i wciąż się uczę ale w tym przypadku... hmmm - chociaż RAWa mam , mogę się pobawić :) - jeśli chce się Tobie trochę czasu poświęcić podaj proszę na pw maila wyślę RAWy dwa , z których pochodzą powyższe jpegi :)
Dziękuję za uwagę, właśnie takie, konstruktywne są potrzebne :)

Cholerka, chyba masz rację, ale moja pamięć, choć ostatnio zawodna podpowiada mi, że było tam właśnie jak na tych pierwszych jpeg, ustawiłem w Camera Raw teraz auto WB :

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/DSC5138jp_sheqehp-1.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/DSC5138jp_sheqehp.jpg)

2pompony
09-10-2015, 20:53
Myślisz o nastawie na żarowe? Kurcze nie wiem, czy dużo by odbiegało

Nie wiem jakie, czy żarowe czy inne (ja to robię podczas wywoływania RAWów pipetą) - ma być po prostu dobre. Czy będzie dużo odbiegać? Nie nie dużo. Będzie odbiegać gigantycznie dużo, taka będzie poprawna odpowiedź. Po prostu wszystkie białe rzeczy - które teraz są wściekle żółte - będą na powrót białe, lub w ostatczności nei tak wściekle żółte.

Co do maila, to załatwmy to inaczej. Powieś RAWy w jakiejś chmurze, na googlu czy gdzieś i podeślij mi linka na privie, to sobie ściągnę.

- - - - kolejny post - - - - - -

No, i dałeś sobie radę sam. :) Jak dla mnie jeszcze trochę żółtaczki zostało, ale przynajmniej widzisz w czym problem. Jakbym jako klient dostałtakie żółte jak w pierwszym podejściu, to bym gościa zabił śmiechem.

valdes
09-10-2015, 21:00
No nie wątpię, że byś go posłał ...hmmm... ;) ale co do zażółconych bieli - akurat biele na sukmanach ministrantów w pierwszej wersji są białe - zobacz proszę... w drugiej wersji idą w ... niebieskie?

2pompony
09-10-2015, 21:50
A może i są, dla mnie ważne, że jest wszechobecna żółtaczka, którą koniecznie, naprawdę koniecznie trzeba poprawić, bo będzie popelina. Jak przy poprawie coś pójdzie nie tak (np. sukmany pójdą za bardzo w stronę niebieskiego), to tym też trzeba się będzie zająć.

Nikt nie obiecywał, że to jest lekki chleb. :)

SerU
10-10-2015, 01:00
No nie wątpię, że byś go posłał ...hmmm... ;) ale co do zażółconych bieli - akurat biele na sukmanach ministrantów w pierwszej wersji są białe - zobacz proszę... w drugiej wersji idą w ... niebieskie?
I niech sobie idą w niebieskie (widać to po ławkach po lewej). W tych warunkach albo minimalnie rozjaśniasz niebieski, albo zmniejszasz jego saturację i jeśli masz poprawnie ustawiony WB nic nie stracisz, a wiele zyskasz ;)

karad
10-10-2015, 01:27
Zawsze poprawne WB ustawiam na pierwszy plan a nie na tło. Jeśli panna młoda będzie miała suknię żółtą lub ekri ,a ty powiesz że ministrant ma komżę białą i jest ok to cię udusi :-o

enkipenki
10-10-2015, 12:01
Oke, dzięki Wam wszystkim za pomoc :-)
Powiedzcie mi jeszcze jakie ustawienia autofokusa preferujecie na mszy/weselu? Af-s czy af-c? Sesja to już af-s sobie ustawię, ale waham się co do kościoła i wesela...

Kurde, piszę przez tapatalka i widzę, że wskoczył mój stary login ale to sem ja valdes ;-)

kurczeblade
10-10-2015, 12:28
Balans bieli mocno do poprawy... :) Ja bym dorzucił do takiego małego kościoła 20mm/ ew. 24mm + na drugim body 35mm. Po zdjęciu widać że przy ołtarzu, przy Parze Młodej jest zwężenie - może być mało miejsca, pewnie będziesz pchać tyłkiem ścianę, robiąc fote od strony Panny Młodej. Zamiast tej 50tki było szukać jakiejś używanej sigmy 20mm do takich zleceń, a później sobie dokupić tanią dobrą 50mm 1.8.

Nikodemo
10-10-2015, 14:36
Dziwi mnie że masz taki sprzęt, robisz wesele a nie potrafisz ustawić poprawnie balansu bieli.

enkipenki
10-10-2015, 19:10
Dziwi mnie że masz taki sprzęt, robisz wesele a nie potrafisz ustawić poprawnie balansu bieli.
BW na zdjęciach, które wkleilem mialo drugorzędne znaczenie, ja tych fotek nie obrabiałem, chciałem tylko pokazac wnętrze kościoła, jakie jest małe i ciemne...

pioterkow
11-10-2015, 08:58
Dwie fotki z rekonesansu - biorąc pod uwagę fakt, że więcej zdjęć będę robił z przodu, bliżej ołtarza gdzie jest widać jaśniej chyba faktycznie lampy zepsuły by klimat:
Jeśli to jest dla Ciebie "ciemny kościół" to jesteś pesymistą... ;)
Wystarczająco dużo światła żeby robić bez lampy, zwłaszcza na 28/1,8 i 50/1,4 nawet zakładając przymknięcie obiektywu.

JK
11-10-2015, 10:08
Z tym ustawianiem WB to lepiej uważaj. Często jest tak: ustawiasz pipetą na białym i wydaje się, że białe jest OK, tylko reszta jest do bani. A to dlatego, że masz totalnie przejarany jeden z kanałów, np. czerwony kanał - jak na twoim przykładzie. Czyli to, co wydaje ci się białe, wcale nie jest białe, tylko przepalone i dlatego wygląda jak białe. WB można ustawiać pipetą, ale tylko na tych obszarach, które przepalone nie są. Inaczej nic z tego nie wyjdzie.

pasynki
11-10-2015, 10:17
ciemny to może być; fotograf i obiektyw. Przecież można dać sobie z tym radę. Ma fotkach widać , z tyłu więcej światła idzie i ten przedni plan taki sie robi. Lampę bym dobrą zamontował.

- - - - kolejny post - - - - - -

a balans bieli ?

WALOD
11-10-2015, 11:30
Kościół w Swarzędzu przy ulicy Poznańskiej (przedstawiony na zdjęciu) nie jest ani mały, ani ciemny. Dodatkowo ksiądz jest na tyle wyrozumiały, że pozwala fotografowi poruszać się po prezbiterium. Do wykonania porządnego reportażu wystarczą stare, poczciwe D300, D700 i obiektywy o jasności 2.8. Jeśli osoba fotografująca takie uroczystości ma wątpliwości co do poprawności wykonanie zlecenia, to powinien zrezygnować z takiego zajęcia.

pioterkow
11-10-2015, 15:58
Jeśli osoba fotografująca takie uroczystości ma wątpliwości co do poprawności wykonanie zlecenia, to powinien zrezygnować z takiego zajęcia.
Chyba jesteś trochę za ostry dla kolegi.
Dlaczego ma zrezygnować? Idąc Twoim tokiem rozumowania to większość tzw. "ślubopstryków" powinna zrezygnować z tego zajęcia i nigdy nie brać aparatu do ręki.
Każdy z nas robił coś w życiu po raz pierwszy. Dobrze o autorze wątku świadczy to że pyta, zainwestował w obiektyw i udał się na rekonesans miejsca akcji.
Widać że zależy mu aby pracę wykonać jak najlepiej - popieram takie podejście do sprawy. Jeśli nawet nie ma jeszcze doświadczenia (jak sam uczciwie napisał) to przynajmniej się stara.
Praktyki i profesjonalizmu nabywa się z czasem.
Życzę autorowi udanych zdjęć w tym JASNYM kościele ;)
Pozdrawiam. Piotrek

manfred
11-10-2015, 16:16
Jeśli osoba fotografująca takie uroczystości ma wątpliwości co do poprawności wykonanie zlecenia, to powinien zrezygnować z takiego zajęcia.

Tia i powinna wynająć profesjonalistę a najlepiej Ciebie.