Zobacz pełną wersję : Rozmyte zdjęcia - Coolpix p520 !
Pabloescobare
08-10-2015, 15:33
Witam!
Wykonując zdjęcia aparatem Nikon Coolpix p520, jeśli występuje jakikolwiek ruch, nawet najmniejszy to w miejscu występowania ruchu, zdjęcia wychodzą rozmazane. Chcąc zrobić dziecku zdjęcie aparatem każe mu stać jak mumia, w bezruchu żeby zdjęcie wyszło. Szczerze mówiąc to lepsze zdjęcia wychodzą mi robiąc zdjęcia telefonem niż tym aparatem. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś kto posiada ten aparat spotkał się z tym problemem i poradził sobie , bo może problem tkwi w ustawieniach. Próbowałem coś ustawiać, wgrywać nowy soft ale skończyło się bez większych efektów Dodatkowo powiem że znajomy tez ma ten sam model i tak samo boryka się z tym problemem. Tak się zastanawiam że, może wszyscy go mają ale nikt o tym nie pisze.
Coolpixy p520 są przez większość chwalone, ja z tym na razie nie mogę się zgodzić.
Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Poruszenie wynika ze zbyt długiego czasu naświetlania. Skrócić go można na kilka sposobów:
- robić zdjęcia w dobrych warunkach świetlnych
- podnosząc iso (utrata jakości)
- otwierając przysłonę (mniejsza głębia ostrości)
- robiąc zdjęcia z lampą (cienie)
Pabloescobare
08-10-2015, 15:47
Powiem tak w biały dzień o godzi 13.00 jak światło jest idealne to fotki też są rozmyte. Z lampą wychodzą dużo lepiej ale bez sensu używać lampy w biały dzień. W telefonie lampa nie miga a zdjęcia się nie rozmywają. Coś jest nie tak, ale nie wiem co? Mam pytanie co oznacza "otwierając przysłonę" i jak zwiększyć iso w tym aparacie?
Nie znam tego aparatu w ogóle, natomiast jak zwiększyć iso napewno jest napisane w instrukcji.
Poza tym ten aparat na pewno ma też różne tryby robienia zdjęć - przeczytaj w instrukcji, którego użyć do dynamicznych scen. No i najlepiej pokaż tu te rozmyte zdjęcia, może coś poradzimy.
Pabloescobare
08-10-2015, 16:05
Ok. Postaram się lekko dokształcić z tych ustawień, a wieczorem dodam kilka fotek. Jutro się odezwę, a jeśli chodzi o tryby to rzekomo powinienem robić sceny dynamiczne trybem sportowym, ale to tez nic nie daje - testowałem. Dzięki za rade i pozdrawiam.
Borat1979
08-10-2015, 18:15
Wrzuć jedno z takich zdjęć to na podstawie danych EXIF można będzie powiedzieć dokładnie co źle ustawiłeś.
Mam pytanie co oznacza "otwierając przysłonę" i jak zwiększyć iso w tym aparacie?
To parametr oznaczony literką f. Twoje obiektyw ma zakres od f/3.0 do f/5.9
Jak ruch wychodzi rozmyty, to znaczy, że masz złe parametry ekspozycji.
Przestaw aparat na tryb "S", włącz auto-ISO i w zależności od szybkości ruchu obiektu w kadrze ustawiaj odpowiedni czas. Może to być 1/30s, jak i 1/2000s.
Jak to zbyt skomplikowane, to przełącz na program tematyczny "Sport".
GonzoG, przecież pisał, że robi na trybie sportowym.
Bez pokazania zdjęcia nic nie wymyślimy. Przede wszystkim interesuje mnie ogniskowa i oczywiście czas.
Pabloescobare
19-11-2015, 11:17
Witam,
Po długiej pauzie spowodowanej min. wyjazdem w końcu udostępniam zdjęcia, poniżej linki :
Wszystkie zdjęcia są w rozdzielczości 300 dpi / Wymiarach 3264x2448 / Jednostka przysłony F/3 natomiast
- Foto 2143 : ISO - 80 , Czas ekspozycji 40s
- Foto 2285 : ISO - 720 , Czas ekspozycji 8s
- Foto 2299 : ISO - 250 , Czas ekspozycji 30s
Proszę o ocenę co robię źle jeśli wie oczywiście :|
Pozdrawiam
- - - - kolejny post - - - - - -
A zapomniałem o linkach:
http://naforum.zapodaj.net/2e4b798c2ed2.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/1834ad2c0e6c.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/0d5e14633e91.jpg.html
Nie wiem jak innym, ale mnie się linki do zdjęć nie wyświetlają.
Jesteś pewny tych czasów ekspozycji? Czy może zamiast 40s jest 1/40s?
Edit: teraz się wyświetlają :)
Czasy (pomimo tego, że to jednak 1/40 itd) za długie jak zdjęcia z poruszającymi się obiektami.
Tryb "sport" z tego co widzę nie wpływa na czas otwarcia migawki, więc faktycznie nie pomaga.
Pozostaje podbijać ISO z menu w tego typu sytuacjach patrząc jakie czasy dobiera aparat.
Pabloescobare
19-11-2015, 11:33
Dane zdjęć odczytałem nie z aparatu lecz z zakładki właściwości/ szczegóły. Jeśli chodzi o fotki to mi się otwierają, jak coś to mogę wysłać na emalia. Potrzebuje tylko adresu :-o
Normalne zdjęcia (poza ostrością), kamień leży nieporuszony, samochód też.
Na brykające dzieci - zbyt długi czas ekspozycji.
Ostrość w zasadzie nie wiadomo gdzie.
Pabloescobare
19-11-2015, 13:31
Dla mnie te zdjęcia nie są normalne. Przecież widać gołym okiem że są rozmyte. Nie rozumiem o co chodzi z tym czasem ekspozycji bo zdjęcia wychodzą źle przy krótkim czasie 8s ( foto 2) i przy długim 40s (foto1). Podeśle jeszcze 2 fotki: Pierwsza robiona moim P520 a druga Canonem ( oczywiście dużo lepszym). W pierwszym zdjęciu byłoby idealnie jakby nie lekko rozmyta ręka mojej pociechy: ISO 450, Czas ekspozycji 30s, jednostka przysłony F/3 , natomiast drugie jest idealne bez żadnych zamazywań: ISO 200, czas ekspozycji 125s, jednostka przysłony f/14. Kiedyś miałem jakiś malutki kompakcik Sony i powiem że w trybie automat robił naprawdę dobre fotki, a ten p520 jakoś w automacie sobie nie radzi. Jakościowo są ładna ale w większości rozmyte.Może coś jest uszkodzone, lub włączona bądź wyłączona jakaś funkcja? Kiedyś mi się wydawało że w trybie automat robił ładne zdjęcia ale ręki sobie nie dam uciąć.? Pobawię się jeszcze z ISO. Dzięki za odpowiedz.
http://naforum.zapodaj.net/629b118a3ae4.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/06a4f1b16342.jpg.html
Sam sobie odpowiedziałeś.
Do robienia zdjęć dzieciom czas 1/125 sekundy to maks.
Maks znaczy jest to 1 dzielone przez 125.
1/30 to 1 dzielone przez 30 czyli większy czas niż 1/125.
z czasem 1/30 to można fotografować krajobrazy i ludzi którzy się nie ruszają (albo z lampą).
Przy krótszym czasie ekspozycji (większy mianownik, zdjęcia mniej poruszone) trzeba użyć większego otworu przysłony (mniejsza liczba f, mniejsza głębia ostrości) i większej czułości ISO (większe szumy).
I poczytać sobie o trybach P,S,A,M
Te czasy (1/8s i 1/40 - przy czasie 40s to te dzieciaki zdążyłyby parę centymetrów podrosnąć ;) ) to nie są krótkie czasy i są zbyt długie do zamrożenia ruchu. Podbij ISO tak, żeby mieć przynajmniej 1/200 przy szybszym ruchu i zdjęcie będzie ostre.
Co do dwóch kolejnych zdjęć - pierwsze to ta sama sytuacja.
Drugie zostało zrobione z użyciem lamp studyjnych które zamroziły ruch (a raczej zamroziłyby, gdyby taki tam był ;) ).
Borat1979
19-11-2015, 14:01
Nie rozumiem o co chodzi z tym czasem ekspozycji bo zdjęcia wychodzą źle przy krótkim czasie 8s ( foto 2)
Człowieku z czasem 8s to się robi zdjęcia budynków wieczorem ze statywu. Zdjęcia "latających" dzieciaków to się na 1/500 robi.
I właśnie został obalony kolejny mit. Żeby zdjęcie było rozmyte już nie potrzeba szybkiej i drogiej szklarni.
Borat1979
19-11-2015, 14:19
Może coś jest uszkodzone, lub włączona bądź wyłączona jakaś funkcja?]
Funkcja "fotograf" działa niewłaściwie :grin:
Po prostu nie potrafisz posługiwać się aparatem i tyle.
Pabloescobare
19-11-2015, 14:34
Tylko zastanawia mnie jedna rzecz jeśli nie umiem posługiwać się aparatem ( co nie powiem że to nie prawda):razz: to powinien wyręczyć mnie w tym tryb automatyczny. A tak wcale nie jest (chyba że w atumacie przypisane są na stałe złe parametry, bo ruchy są zamazane)
Ale nieważne, po otrzymaniu od was newsów strzele kilka sesji, korzystając z waszych rad i się odezwę. Nikoniarze dzięki za pomoc, miejmy nadzieje ze to pomoże!
Borat1979
19-11-2015, 14:55
Tylko zastanawia mnie jedna rzecz jeśli nie umiem posługiwać się aparatem ( co nie powiem że to nie prawda):razz: to powinien wyręczyć mnie w tym tryb automatyczny. A tak wcale nie jest (chyba że w atumacie przypisane są na stałe złe parametry, bo ruchy są zamazane)
Jasne i to pewnie aparat sam ustawił przysłonę f/14 w trybie sport? ;)
natomiast drugie jest idealne bez żadnych zamazywań: ISO 200, czas ekspozycji 125s, jednostka przysłony f/14. Kiedyś miałem jakiś malutki kompakcik Sony i powiem że w trybie automat robił naprawdę dobre fotki, a ten p520 jakoś w automacie sobie nie radzi.
Pabloescobare
19-11-2015, 15:17
Ostatnie foto z przysłoną F/14 to nie foto z mojego P520 tylko z Canona - robione przez fotografa. Moje fotki to te rozmazane. Pozdrawiam
Borat1979
19-11-2015, 16:03
Temu fotografowi, który obiektywem 50/1.8 robi portrety przy przysłonie f/14 to też należałby pogratulować fantazji :razz:
Temu fotografowi, który obiektywem 50/1.8 robi portrety przy przysłonie f/14 to też należałby pogratulować fantazji :razz:
Łatwiej pokręcić kółkiem niż biegać do lamp ;)