Zobacz pełną wersję : 2x D750 czy jeden D4s
Witam,
wątek zakładam w imieniu koleżanki - obecnie pracuje ona na D600 + N24-70. Tym zestawem robi 80-90% zdjęć na ślubach. Oprócz ślubniaków bawi się w portret i sesje dziecięce/noworodkowe - tutaj często używa 50/1.4.
Jako, że stara się o dofinansowanie planuje wymianę body (D600 już 2 razy zawiódł na zleceniu więc idzie na sprzedaż, na szczęście w torbie był D300s). Początkowo stawiała tylko na D4s z racji niezawodności, ale pomysł z dwoma D750 głupi nie jest bo usprawni jej pracę (na jednym może mieć podpiętą stałkę a na drugim zoom). Dodatkowo w cenie D4s zmieści 2 body i 85/1.4. Z drugiej strony i tak rzadko kiedy korzysta z czegoś innego niż ten standardowy 24-70, a wiadomo że bardziej profesjonalnie wygląda on przypięty do D4s :lol:
Prosiłbym o porady
coldphate
07-10-2015, 10:33
Robisz śluby jednym body??
Robisz śluby jednym body??
1. to nie ja robię śluby
2. w zapasie ma D300s, który już jej tyłek uratował
Cóż można powiedzieć? Wg mnie dwa korpusy są lepsze niż jeden. Tak jak napisałeś - jeden korpus z 24-70, drugi z jasną stałką. W zależności co koleżanka lubi, można nawet się pokusić o zestaw D610 (bo taniej), D750, 85/1.4, sprzedać D300s i dokupić jeszcze jedno jasne szkło.
Nie przejmowałbym się profesjonalnym wyglądem D4s, niech dokupi grip do D750 i będzie prawie to samo ;P
Pawel Pawlak
07-10-2015, 11:37
Poza różnicą w cenie warto wziąć pod uwagę wagę - 2xd750 ważą pewnie tyle ile jedno d4s. To dla wielu może mieć znacznie.
Ja krótko miałem przyjemność bawić się D750 - fajne body ale po d700, d800, d4 robi trochę zabawkowe wrażenie, dlatego mimo wagi wolałbym d4s-a (czysto subiektywny wybór nie wynikający ze statystyka awaryjności, przydatności itp)
Mimo topowego wykonania i trwałości d4s, jakiś zapas trzeba by mieć - choćby na początek tego d300s.
To zalezy czy dziewczyna ma chęć pracować na 2 body. Bo tu sa 2 szkoły. A masa sprzetu dla kobiety na znaczenie. Więc sugerowałbym świetną maszynę jaką jest sD4. Tylko że on swoje też waży.
Ja bym wybrał 1 szt D4s. Ale ona niech oceni czy da rade pracować takim zestawem (z 24-70 - też swoje wagowo dokłada).
To zalezy czy dziewczyna ma chęć pracować na 2 body. Bo tu sa 2 szkoły. A masa sprzetu dla kobiety na znaczenie. Więc sugerowałbym świetną maszynę jaką jest sD4. Tylko że on swoje też waży.
Ja bym wybrał 1 szt D4s. Ale ona niech oceni czy da rade pracować takim zestawem (z 24-70 - też swoje wagowo dokłada).
Niby waga jej nie straszna - sam też tak mówiłem dopóki nie musiałem ganiać cały dzień za żydkami z D700 zagripionym na szyi. Ale znając charakterystykę jej pracy to drugie body wyjmie dopiero jak pierwsze odmówi posłuszeństwa.
siwyozzman
07-10-2015, 12:29
Właśnie - system pracy. Jak dwa body to raczej dwie stałki na nich. Obwiesi się kobieta D750+24-70 + D750+85/1.4 to Jej szyja albo ramiona odpadną, bardzo łatwo będzie uszkodzić sprzęt... Są dwie filozofie i raczej innej drogi nie ma. Dwa korpusy ze stałkami albo jeden z zoomem + zapas w torbie. Odpowie na pytanie jak ma zamiar pracować będzie znała odpowiedź na tytułowe pytanie wątku.
Los_Pablos
07-10-2015, 13:57
Lucek92, a tak poza tematem napisz proszę z którego programu chce uzyskać dofinansowanie na sprzęt pracując czy też mając założoną działalność? No chyba, że zdjęcia robi zarobkowo w jakiś inny sposób.
No i się zaczyna...
Rozmawiajmy tu o sprzęcie a nie jak "obejść" system.
Pawel Pawlak
07-10-2015, 16:20
jak to obejść system ? dofinansowanie to chyba nie żadne obejście - podziel się proszę wiedzą na ten temat, tak samo jak inni dzielą się swoimi doświadczeniami " co wybrać".
Przejście z D600 na D750 jest dużo łatwiejsze niż z D700. Obsługa prawie identyczna + lepszy AF i szybkość. Do ślubów nic innego nie potrzeba.
Ale jeśli kasa nie gra roli, to można się zastanowić nad D4s. Jeśli koleżanka pracuja na D600+grip, to D4s wcale nie będzie większe.
Odnośnie dofinansowań to informację można znaleźć na stronie programu dofinansowań unijnych na lata 2015-2020.
Koleżanka bez gripa fotografuje, na jej łapki to d750 jest idealny
A co jeśli porównamy same matryce, 16mp vs 24mp? Zdaje się, że d750 ma większy DR przy niższych czułościach.
Pawel Pawlak
09-10-2015, 12:53
Takie informacje znajdziesz na stronach laboratoriów robiących pomiary matryc.
To może inaczej...
Czy przesiadka z 24mp na 16mp nie będzie bolesna? Głównie chodzi o możliwości w post procesie.
To może inaczej...
Czy przesiadka z 24mp na 16mp nie będzie bolesna? Głównie chodzi o możliwości w post procesie.
Moim zdaniem taka przesiadka zupełnie nie będzie bolała, pod warunkiem, że dużo nie cropuje. Możliwości w postprocesie nie zależą od rozdzielczości.
Enyłejs - na miejscu twojej koleżanki brałbym zdecydowanie 2xD750, chociaż wiem jak D4s może kusić. Sam się ostatnio wahałem między D810 a D4, który Paweł Pawlak wystawił na forum :mrgreen: