Zobacz pełną wersję : Photoshop - Problem z klawiszem alt
Witam,
proszę o szybkie rozwiązanie, podpięłam inną klawiaturę do komputera - i photoshop nie reaguje na skrót alt+shift+ctrl+s (zapisz dla web), ale generalnie alt działa we wszystkich innych funkcjach, m. in. stempel. Mowa tutaj o alcie lewym, alt prawy również działa bez zarzutów (polskie znaki). Gdzie może tkwić problem? Skróty sprawdzałam i są przypisane prawidłowo, dla śmieszności skrót: alt+shift+ctr+k (shortcuts) - działa bez zarzutu... :) Pomocy bo żesz się pracować nie da! :(
A czy ta klawiatura nie ma przypadkiem wbudowanego touchpada? Jeśli ma, to go wyłącz.
Możesz też spróbować podczas odpalania PS'a (na splashu) nacisnąć Alt+Ctrl+Shift - ale to zresetuje także Twoje indywidualne ustawienia PS'a, jeśli je masz.
Zwykła klawiaturka, bez udziwnień, dlatego sama się dziwię, że coś jest nie tak. Sterowniki też już przeinstalowałam i dalej to samo. A w PS-ie mam ustawienia indywidualne.. wolałabym ich nie stracić, bo się potem nie odnajdę przez trochę i znowu czas!:(
Ale dziękuję za sugestię.
thekrycha
07-10-2015, 11:16
Pewnie rypły się ustawienia w ułatwieniach dostępu ... jak musisz szybko to przywróć system do ostatniego punktu kontrolnego. Powinno pomóc.
A czy ta klawiatura nie ma jakiegoś swojego softu, który nadpisał skrót PS'a i używa go "do swoich celów". Sprawdź w windowsie w skrótach klawiaturowych, czy coś tam się pod tą kombinacją nie znalazło jako bonus od życia ;)
Ok, zauważyłam zależność, - konflikt następuje przy kombinacji klawiszy Alt + shift + S (alt+s działa, i tworzy ś) (shift + s działa i daje nam duże S), ale Alt z Shiftem i S, aby mieć duże ś, to już się nie da. Może jakieś nowe pomysły? Grzebałam w ustawieniach i nic się nie zmienia, żadne cuda się tam nie podziały.
- - - - kolejny post - - - - - -
Podłączyłam poprzednią klawiaturkę i wszystko Śmiga jak powinno.. Defekt nowej klawiatury? Może klawiatura mieć blokadę na kombinację tych klawiszy?
Lewy Alt daje Ci polskie znaki?? To jakiego układu klawiatury używasz?
Standardowego ;) Konflikt występuje przy prawym i lewym alcie (w kombinacji alt+shift+s), podłączałam klawiaturę do dwóch innych komputerów i występuje ten sam problem. Także wszystko wskazuje na to, że problem tkwi w nowej klawiaturze..
Przełącz na polski programisty. Pamiętaj, że kombinacja lewy Alt i Shift zmienia układ klawiatury jeśli masz kilka zainstalowanych.
wiem, zawsze używam polskiego programisty. A układ klawiszy zmieniam pod innym skrótem (pod tyldą), przełączanie języków tradycyjnie ctrl+shift. Zapewniam, że tutaj wszystko mam po kontrolą.
To jakim cudem masz polskie znaki pod lewym altem? Zawsze tak miałaś?
Przecież na pisała, że Ś ma pod prawym. A konflikt występuje przy użyciu dowolnego Alt - Shift -S
...photoshop nie reaguje na skrót alt+shift+ctrl+s (zapisz dla web), ale generalnie alt działa we wszystkich innych funkcjach, m. in. stempel. Mowa tutaj o alcie lewym
I dalej:
Ok, zauważyłam zależność, - konflikt następuje przy kombinacji klawiszy Alt + shift + S (alt+s działa, i tworzy ś) (shift + s działa i daje nam duże S), ale Alt z Shiftem i S, aby mieć duże ś, to już się nie da. Może jakieś nowe pomysły? Grzebałam w ustawieniach i nic się nie zmienia, żadne cuda się tam nie podziały.
Czyli jednak wygląda na to, że pod lewym altem są polskie znaki ;)
Poza tym dwa razy o to pytałem i dwa razy nie było zaprzeczenia :mrgreen:
Czyli jednak wygląda na to, że pod lewym altem są polskie znaki ;)
Poza tym dwa razy o to pytałem i dwa razy nie było zaprzeczenia :mrgreen:
Standardowego ;) Konflikt występuje przy prawym i lewym alcie (w kombinacji alt+shift+s), podłączałam klawiaturę do dwóch innych komputerów i występuje ten sam problem. Także wszystko wskazuje na to, że problem tkwi w nowej klawiaturze..
ech, czytanie ze zrozumieniem.
To może tak: ;)
Czy jest tu gdzieś zaprzeczenie, że pod lewym altem nie ma polskich znaków? ;)
- - - - kolejny post - - - - - -
Akurat pod s mamy znak diakrytyczny, pod przytoczonym wcześniej skrótem z "k" ten konflikt nie występuje, bo nie ma "k" zamknięte, albo z ogonkiem ;) Dlatego najpierw chciałem wyjaśnić, co robi lewy alt, a to nie jest do końca jasne na tym etapie.
Proponuję zrobić taki test: zainstaluj angielski układ klawiatury i zobacz, czy nadal skrót z "s" nie działa ;)
tak, nawet teraz nie działa :)
SerU - TOP67 dobrze zrozumiał moje problemy altowe ;) dla konieczności zaprzeczam, aby pod altem lewym tworzyły mi się znaki diakrytyczne ;) wszystkie ogonki Tworzą się prawidłowo pod altem prawym, a konflikt następuje przy obu altach w połączeniu z shiftem i klawiszem S - czyli zarówno nie potrafię użyć skrótu w PS-ie "alt (lewy)+shift+ctrl+S" jako save for web , ani wykonać dużej litery ś za pomocą kombinacji: "alt (prawy) + shift + S" - wniosek: alt w połączeniu z shiftem i literką S odmawia swojej funkcjonalności. Paradoksalnie, podłączając starą klawiaturkę - problem znika i wszystko działa jak powinno. Stąd moje wnioski, że z klawiaturą jest coś nie tak.
Zatem wygląda na to, ze Twoje wnioski są całkowicie słuszne i dobrze, że problem lewego alt został rozwikłany ;)
Chyba tak.. zamieniłam się klawiaturą z osobą, która nie używa takich kombinacji skrótowych :D Aczkolwiek dziwna sprawa.. dziwna.. trochę klawiatur przeszło przez moje palce, a z takim problemem się jeszcze nigdy nie spotkałam :) Dzięki za wsparcie, pozdrawiam ;>