Zobacz pełną wersję : Jakie parametry zdjęć ślubnych
Mam pytanie dot wielkości zdjęć ślubnych jakie robicie. Zakład foto, w którym robię odbitki mówi, że moje foty są za duże, mają ok 4MB i polecił mi robić z 300dpi i rozmiar jak odbitek, co jest chyba logiczne czyli 15x21cm. Robię to w LR i zdjęcie wg ich parametrów wychodzi dość małe, tak mi się przynajmniej wydaje, a mianowicie ok 1,2MB. Czy jakość odbitek będzie jakoś lekko zauważalnie gorsza czy ta wielkość w MB jest ok jeżeli chodzi o jakość odbitki?
Jeśli lab nie radzi sobie ze skalowaniem, to trzeba zmienić lab...
z tym mam problem, bo w mojej okolicy ten jeden jest całkiem ok pod względem cen i jakości. Możesz polecić jakiś internetowy, ale sprawdzony :-)
Z materiałów 1.2 MB robiłem bardzo dobre wydruki A2 lub płótna 40x60cm, więc myślę, że do odbitki 15x21 cm jak najbardziej się nadają. Inna sprawa to fakt, że możesz przecież zamówić kilka sztuk i zobaczyć, jak to wygląda - majątku nie pochłonie ;)
Z materiałów 1.2 MB robiłem bardzo dobre wydruki A2 lub płótna 40x60cm, więc myślę, że do odbitki 15x21 cm jak najbardziej się nadają. Inna sprawa to fakt, że możesz przecież zamówić kilka sztuk i zobaczyć, jak to wygląda - majątku nie pochłonie ;)
dzięki, tak też myślałem zrobić :-)
Zgadzam się. Najlepszym wyjściem będzie zamówienie kilku sztuk "do wglądu".
2pompony
07-10-2015, 15:40
Kiedy się nauczycie, że waga pliku to mały wyznacznik jakości, bo waga jpga jest zależna od jego treści. Niedowiarkom polecam takie doświadczenie:
1. Stwórzcie pusty plik o wielkości 3000 x 2000 pixeli.
2. Wypełnijcie go w całości białym kolorem.
3. Zapiszcie taki pusty, biały obrazek jako białe.jpg
4. Teraz cały obrazek wypełnijcie szumem Gaussowskim ustawionym powiedzmy na 50%
5. Zapiszcie taki obrazek z szumem jako szum.jpg (z takim samym stopniem kompresji jak poprzednie zdjęcie)
A potem porównajcie sobie wagi tych obrazków. Obrazków, które mają identyczne wymiary i identyczną rozdzielczość, a tylko różną zawartość. Mnie wyszło tak:
plik biały: 191 kB (kompresja 10) lub 411 kB (kompresja 12)
plik szum: 4,8 MegaB (komp.10) lub 7,1 MegaB (komp. 12) - czyli ważą kilkanaście/kilkadziesiąt razy więcej tylko z powodu zawartości.
Jak widać może być obrazek o dużych wymiarach, sporej rozdzielczości w ważyć 1,2 mega (tylko ma mało szczegółów i dużo płaskich niezaszumionych powierzchni), a równie dobrze może być obrazek o małych wymiarach, słabej rozdzielczości i ogólnie marnych parametrach - i tez ważyć 1,2 mega, bo jest zaszumiony, albo ma dużo szczegółów i mało płaskich powierzchni koloru.
Najbezpieczniej porównywać wymiary obrazków w pixelach, bo są po pierwsze niezależne od rozdzielczości, po drugie nie ma na nie wpływu zawartość obrazka, szumy i inne takie, po trzecie wymiary w pixelach są łatwe do sprawdzenia czy ustawienia na każdym etapie produkcji komputerowych.
Idź do labu i niech Ci podadzą ile zdjęcie ma mieć pixeli wzdłuż i wszerz i po sprawie, nie będą pyskować, że za duże czy za małe.
Tak Bombel - wszystko prawda ;) Może ja się niejasno wyraziłem : to ja drukowałem na swoim wielkim formacie z plików dostarczonych przez klientów zdjęcia/płótna o wymiarach, które podałem wyżej. Czasem to były pliki po 800kb i też trzeba było jakoś wyjść z twarzą, bo się klient uparł :mrgreen:
2pompony
07-10-2015, 16:48
No pewnie, zwłaszcza jak klient uparty! :)
Ale wracając do sprawy, mówienie, że pliki jpg przygotowane do labu mają ważyć tyle a tyle, to dla mnie jest kompletnie nieporozumienie. To tak, jakby przy wyścigach motocyklowych nie robić klas: do 50 cm3, do 150 cm3 czy 500 - tylko klasa motorów pomalowanych na czerwono, a osobna dla tych pomalowanych w paseczki zielono-żółte. :)
robin102
08-10-2015, 20:36
Pracownik LAB-u miał zapewne na myśli Twoje przygotowanie plików pod ich konkretny rozmiar papieru i tak np. ja do swojego labu kadruje plik pod rozmiar 22,8x15,2 cm w 300 DPI 100% jakości używając do tego LR 3.6 Pliki ważą 2-3 MB. Przygotowuj pliki pod rozmiar papieru na jakim LAB pracuje i nie będzie problemu.