PDA

Zobacz pełną wersję : VisibleDust*Arctic Butterfly 724

zeberek1
07-10-2015, 08:56
Witam! Czy ktoś może posiada i używa ten lub podobny z pędzelków czyszczących i może sie wypowiedzieć o ich skuteczności? Chodzi mi o odkurzanie matrycy.

tomisiek
07-10-2015, 09:17
Sądząc po nazwie są to pędzelki do czyszczenia luster słonecznych w stacji orbitalnej MIR ;) aaaaa.... zobaczyłem jeszcze ich cenę na Amazonie ;) tak własnie się robi biznes. Bierze się pędzelek, dokłada do niego dwie diodki świecące, pakuje w pudełeczko i sprzedaje za 110 USD. Coś co jest warte pewnie z 5 USD. Odkurzanie matrycy (czy może lepiej - czyszczenie) - najlepszym znanym ludzkości sposobem jest przedmuchiwanie sprężonym powietrzem wytworzonym gruszką gumową (do nabycia w aptece). Jeśli to nie pomoże (zabrudzenia są "przyklejone" do matrycy - wtedy może być skuteczne czyszczenie na mokro szpatułkami). Taki Dust-Star-Arctic-Shadow to moim skromnym zdaniem wywalanie kasy.

zeberek1
07-10-2015, 09:32
Ilu ludzi tyle opini... dmuchniecie gruszka tylko "zamiata pod dywan" ten syf co jest w komorze lustra i osiada potem na matrycy. Fakt, tanie to to nie jest dlatego tez wszelkie inne sposoby mile widziane. Czyszczenke na mokro juz opanowalem ale ile mozna... na sucho przegarnianie szpatulka niewiele daje. Niestety D3 jest fajnym sprzetem jednakze brak systemu czyszczenia to jego minusik. Mam te D700 i w nim nie ma az tak tej biedy a uzywane sa pramtycznie razem i tak samo w identyvznych warunkach.

tomisiek
07-10-2015, 12:42
Ilu ludzi tyle opini... dmuchniecie gruszka tylko "zamiata pod dywan" ten syf co jest w komorze lustra i osiada potem na matrycy. Fakt, tanie to to nie jest dlatego tez wszelkie inne sposoby mile widziane. Czyszczenke na mokro juz opanowalem ale ile mozna... na sucho przegarnianie szpatulka niewiele daje. Niestety D3 jest fajnym sprzetem jednakze brak systemu czyszczenia to jego minusik. Mam te D700 i w nim nie ma az tak tej biedy a uzywane sa pramtycznie razem i tak samo w identyvznych warunkach.

ja w d3 może ze dwa razy w życiu (czyli na 150 tys kłapnięć) czyściłem. A dmuchniecie nie zamiata pod dywan - wystarczy puszkę trzymać "do góry nogami" lustrem do dołu. Ale - jak mówi przysłowie - kto bogatemu zabroni ;))) ja swego czasu miałem okazję używać kilka razy systemu wciągania brudków (nie pamiętam nazwy - z powietrzem sprężonym w puszce - taki niby odkurzacz). I wiesz co - wielka ściema. Niby siła ssąca jakaś była. Ale to musiałby paproch być większy i nie naelektryzowany. Jak dla mnie - szkoda kasy. Jak widzę jakiś większy syfek to biorę nawet patyczek do uszu (nowka oczywiście ;)) i zbieram syfka. a jak jużjest bagienko to na mokro.

tomisiek

zeberek1
07-10-2015, 12:46
No ta musze miec w swoim jakis "syndrom D600"...

RomanZWrocławia
07-10-2015, 21:45
Gruszki z apteki mogą być konserwowane talkiem. Nie dmuchałbym taką w matrycę.

tomisiek
08-10-2015, 08:30
Tak. Gruszka jest w talku. Należy ją umyć dokładnie, wysuszyć i używać. Ja tak robię od 10 lat.

markB
08-10-2015, 22:52
Witam! Czy ktoś może posiada i używa ten lub podobny z pędzelków czyszczących i może sie wypowiedzieć o ich skuteczności? Chodzi mi o odkurzanie matrycy.

Mam ten pędzelek, a konkretnie jest on w zestawie SD800 Pro Kit. Ostatni raz użyłem jakieś dwa lata temu. Bo, niestety, ma on tendencje do rozszerzania się w czasie "odwirowywania" kurzu. I właśnie w tamtym czasie podczas czyszczenia matrycy dotknąłem fragmentem włosia smaru na boku matrycy i potem musiałem ją czyścić na mokro. Od tej pory jakoś nie mogę się przemóc, żeby go użyć, chociaż przed tym incydentem kilkukrotnie czyściłem pędzelkiem 724 sensor, z średnim skutkiem. Zbierał trochę kurzu, ale kurz przylepiony nie poddawał się. Często też "udawało" mi się zgarniać kurz na boki matrycy.

zeberek1
09-10-2015, 00:39
I to jest odpowiedz jakiej oczekiwalem. Konkretnie i na temat z własnej praktyki. Podziękowania kolego markB!