Zobacz pełną wersję : Czyszczenie sensora AF - D700
Od pewnego czasu zauważyłem pogorszenie w pracy AF w D700, gubi się czasem nawet w dobrych warunkach. Podejrzewam, że trzebaby go przeczyścić, w związku z tym dwa pytania:
- w którym miejscu dokładnie znajdują się czujniki AF (poniżej lustra?)
- czym je potraktować? Podejrzewam, że grucha na początek. Jeżeli nie da rady, to co dalej? ;)
cezary-k
06-10-2015, 14:50
To nie koniecznie musi być kwestia brudu. Mechanizm naciągu lustra też może mieć wpływ na kłopoty z AF.
To nie koniecznie musi być kwestia brudu. Mechanizm naciągu lustra też może mieć wpływ na kłopoty z AF.
Pewnie i tak, ale łatwiej mi będzie wyczyścić czujnik AF niż wysyłać puszkęna serwis w celu sprawdzenia mechanizmu naciągu lustra. Poza tym moja pucha jest w stanie idealnym i nie ma dużego przebiegu mimo swojego wieku, więc mam nadzieję, że to jednak syf na czujniku :-P
robin102
08-10-2015, 22:59
Grucha do lewatywy z dłuższa gumowa końcówka, oczywiście tak czysta w środku. Końcówkę gruchy zginasz prze pomocy gumki recepturki tak po kątem prosty. Aparat uniesionym lustrem mocujesz porządnie na statywie no i dymasz w takie szczelinki umieszczone na dole komory lustra, które widać po uniesieniu lustra. Stabilizujesz rękę drugą ręka albo trzecia aby nie dziubnąć końcówka gruchy w odsłonięta matryce. Akumulator do tego zabiegu na max musi być naładowany. Powodzenia
Bezpieczniej jest użyć funkcji Mup. Wtedy lustro się podnosi, a migawka nie. Tylko po kilkunastu sekundach lustro opadnie.
Ja myślę, że zdecydowanie MUP, w przeciwnym razie można sobie pięknie wydmuchać syf z czujnika AF na matrycę.
Bezpieczniej jest użyć funkcji Mup. Wtedy lustro się podnosi, a migawka nie. Tylko po kilkunastu sekundach lustro opadnie.
A funkcja Mup ile trzyma. 30 sek ?
A funkcja Mup ile trzyma. 30 sek ?
W D700 30 sekund, podejrzewam, że w pozostałych modelach jest tak samo.
robin102
09-10-2015, 14:12
Brudna matryca to pikuś przy zasyfiałych czujnikach. One tam siedzą w najgorszym miejscu z możliwych. W komorze lustra panują huragany i zamiecie rzucając cały syf na te czujniki. Brudzą się jak cholera i najskuteczniejsze to jest ich mycie, a nie dmuchanie które może nic nie dać.
Studio5s
10-10-2015, 12:03
I tak ciężko będzie wyczyścić tobie czujnik af ponieważ zasłania go metalowa blenfa . Czyjnika AF nie wyczyscisz tylko soczewkę. Pamietaj o tym ze jest ona plastikowa i juz nie jeden klient ją porysował. Czesto zdarzalo się tak ze zanieczyszczenia dostawały sie pomiedzy czujnik a soczewkę. Tylko demontaż wtedy pomagał.
robin102
15-10-2015, 18:56
I tak ciężko będzie wyczyścić tobie czujnik af ponieważ zasłania go metalowa blenfa . Czyjnika AF nie wyczyscisz tylko soczewkę....
Dzięki, dzięki. Oblukałem sobie te soczeweczki dawno temu takim miniaturowym lustereczkiem stomatologicznym.Aby to wyczyścić gruchą trzeba to robić systematycznie czyli od nowego aparatu co czas jakiś aby nie dopuścić do totalnego zasyfienia tych czujników , bo potem tylko na mokro.
bialogardzianin
21-06-2018, 11:56
Brudna matryca to pikuś przy zasyfiałych czujnikach. One tam siedzą w najgorszym miejscu z możliwych. W komorze lustra panują huragany i zamiecie rzucając cały syf na te czujniki. Brudzą się jak cholera i najskuteczniejsze to jest ich mycie, a nie dmuchanie które może nic nie dać.
W innym wątku zalecasz przedmuch czujników, czy wg tamtego tutorialu myjesz IPA czujniki?