Zobacz pełną wersję : D750 i... ? Jaki sprzęt pozwoli mi zrobić takie zdjęcia?
kanabrusz
05-10-2015, 18:48
Cześć,
na początku nadmienię, że nie jestem fotografką. Dużo podróżuję po świecie i ze swoich wypraw przywożę zdjęcia, które cykam iPhonem i Lumixem LX7. Ale kurczę chyba już czas doinwestować w sprzęt i zacząć robić fotografie, a nie pstryki. Jako, że niedługo wybieram się na Islandię, to jest ku temu okazja. Chcę robić zdjęcia takie, jak pod koniec tego filmu z Woodstocku
https://youtu.be/Xz3buEjJLDE?t=3m38s
Trudno mi określić ten efekt... hm... 'komiksowe'? Po zdjęciach widzę, że 5sposobowy fotograf ma Nikona d750. Teraz pytanie, czy ten aparat w zestawie razem z obiektywem http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/14030943?gclid=CKWW36raq8gCFcECcwoddz4MQA da mi takie obrazy, czy potrzebuję innego obiektywu? I co to są profile obrazu w aparacie o których gdzieś pisali w komentarzach pod filmem? Są One w zestawie z aparatem, czy dokupuje się oddzielnie?
Tzn mają to być mocno nasycone kolorem HDRy?
kanabrusz
05-10-2015, 19:53
Tak, mocno kolorowe i takie hm... 'kontrastowe'? I jeszcze ten efekt przerysowań, że to co bliżej jest większe.
Przerysowania? Miałem właśnie napisać, że było pewnie coś pokroju 14-24mm lub 16-28mm :)
sprawdziło się jak poczytałem komentarze:
"zdjęcia zostały wykonane pełnoklatkowymi aparatami obu wiodących producentów (C i N). Na efekt który widzicie składa się sprzęt - dobre aparaty i obiektywy szerokokątne (35%), odpowiednie naświetlenie kadrów i użycie lampy błyskowej (45%) i ustawienie profilu picture control lub (w naszym przypadku) wywołanie plików RAW tak, aby wyciągnąć cienie i podbić lekko nasycenie kolorów. Te bardziej kolorowe pliki pochodzą z mojego Nikona, ale na Canonie też mogliśmy uzyskać taki efekt. ;)"
"to N D750+14-24/2.8 (bardziej kolorowe) i C 6D + 16-35/2.8. Na efekt który widzicie składa się sprzęt - dobre aparaty i obiektywy szerokokątne (35%), odpowiednie naświetlenie kadrów i użycie lampy błyskowej (45%) i ustawienie profilu picture control lub (w naszym przypadku) wywołanie plików RAW tak, aby wyciągnąć cienie i podbić lekko nasycenie kolorów. Te bardziej kolorowe pliki pochodzą z mojego Nikona, ale na Canonie też mogliśmy uzyskać taki efekt. ;)"
tomisiek
05-10-2015, 20:13
Efekt przerysowania - to "zasługa" obiektywu - bardzo szerokokątnego (może nawet fisz - nie przyglądałem się dokładnie). "kontrastowe" to właśnie efekt "prawie HDR" z podkręconymi kolorami. Ale niestety - podejrzewam, ze ten zestaw nie pomoże Ci zostać fotografem ;) to znaczy nie spodziewaj się, że kupisz aparat, który zrobi wszystko sam za Ciebie. Tu jest trochę obróbki, trochę sprzętu no i umiejętności w czasie samego robienia zdjęć. Na pewno sporo musisz poczytać / pooglądać / poćwiczyć. Życzę powodzenia.
stachmuszel
05-10-2015, 20:17
To nie jest kwestia aparatu, tylko umiejętności i obróbki.
Aparatu może nie, ale bez UWA to mogło by być trudno coś takiego uzyskać ;)
B_Marcin
05-10-2015, 20:49
Ja dodam od siebie, że takie fotografie może i wyglądają fajnie, ale prawda jest taka, ze jak zaczniesz zajmować się fotografią to szybko się znudzi taki obrazek :-)
kanabrusz
05-10-2015, 21:24
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi,
ten obiektyw jest straaaasznie drogi. I powiedzmy, że 10 tysięcy mogę wydać na zestaw, to 14 tysięcy to już troszkę poza moim budżetem. Rozumiem, że potrzebuję 'pełną klatkę' i obiektyw UWA, tak? Da radę coś w tej cenie ?
Zdaję sobie sprawę, że sprzęt nie zrobi za mnie zdjęć. Ale to tak jak w turystyce - nie da się wspinać bez lin i całego sprzętu, choć są One dopiero bazą do wielu godzin treningów krok po kroku, jak zaliczy się pierwszą skałkę. :)
D610 + Tokina 16-28mm f/2.8
B_Marcin
05-10-2015, 21:39
Posiadam to co kolega wyżej zaproponował i MZ takie światło nie jest tutaj potrzebne. Wolałbym coś lżejszego: N18-35, N16-35.
A tak w ogóle to bym się zastanowił czy FX to jedyna słuszna droga w tym przypadku :-)
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi,
ten obiektyw jest straaaasznie drogi. I powiedzmy, że 10 tysięcy mogę wydać na zestaw, to 14 tysięcy to już troszkę poza moim budżetem. Rozumiem, że potrzebuję 'pełną klatkę' i obiektyw UWA, tak? Da radę coś w tej cenie ?
Zdecydowanie nie potrzebujesz pełnej klatki. Jeszcze większe przerysowania uzyskasz na DX + Sigma 8-16. Nie ma tak szerokiego i ostrego szkła na FX (w systemie Nikona). Tylko jeśli będzie ciemno to zyskasz na ISO i jasności FX + 14-24. Ale to ma być do repo czy turystyki?
kanabrusz
05-10-2015, 22:11
Dziękuję,
tak chyba zrobię. A do edycji plików RAW i profili picture control wystarczy Nikon NX-D, czy muszę dokupić jakieś oprogramowanie?
- - - - kolejny post - - - - - -
Zdecydowanie nie potrzebujesz pełnej klatki. Jeszcze większe przerysowania uzyskasz na DX + Sigma 8-16. Nie ma tak szerokiego i ostrego szkła na FX (w systemie Nikona). Tylko jeśli będzie ciemno to zyskasz na ISO i jasności FX + 14-24. Ale to ma być do repo czy turystyki?
Turystyka, ale raczej na zasadzie reportaż z wyjazdu [śmieszne sytuacje, wspinaczka ludzi, odpoczynek, trasa,itp] plus dodatkowo jakieś krajobrazy. Czyli proponujesz np. Nikon d7200 + ten obiektyw? Taki zestaw pozwoli na robienie podobnych pod względem technicznym zdjęć?
Turystyka, ale raczej na zasadzie reportaż z wyjazdu [śmieszne sytuacje, wspinaczka ludzi, odpoczynek, trasa,itp] plus dodatkowo jakieś krajobrazy. Czyli proponujesz np. Nikon d7200 + ten obiektyw? Taki zestaw pozwoli na robienie podobnych pod względem technicznym zdjęć?
W takim razie D7200 + 10-24 mm f/3.5-4.5G ED + 50mm f/1.8G :)
W takim razie D7200 + 10-24 mm f/3.5-4.5G ED + 50mm f/1.8G :)
Dwa obiektywy raczej nie wchodzą w grę, ponieważ ich zmiana podczas wspinaczki może być mocno kłopotliwa, wiem bo sam próbowałem ;). A teraz może kilka słów na temat samych zdjęć: zrobiłem je d750 + 14-24/2.8 + SB-800 + wołanie rawów w Lightroom. Kluczowy jest tutaj szeroki kąt, istotne użycie lampy błyskowej i samo podbicie kolorów i wyciąganie z cieni. Myślę, że d7200 spokojnie sobie z tym poradzi. 10-24 to bardzo dobry obiektyw, choć sam bałbym zaryzykować. Szkło nie ma stałego światła, co daje kolejną zmienną o której należy pamiętać podczas fotografowania. Z tym, że chyba nie ma fajnego, budżetowego UWA do DX ze stałym światłem, prawda koledzy? ;)
Nie zastanawiaj się zbyt długo, kup aparat i rób zdjęcia! To, co pokazujemy w tej relacji to taki fotograficzny McDonalds - działa to automatycznie (na zasadzie know-how w fastfoodzie - nie ważne czy osoba na kuchni ma lepszy, czy gorszy dzień, posiłek smakuje tak samo) i ogląda się to szybko, łatwo i przyjemnie. Nie ma w tym dużej filozofii wierzę, że wraz z kolejnymi wyprawami uda Ci się dojść do zadowalającego poziomu.
Jako fan podróży dodam ze swojej strony, że raczej rzadko podróżuję z lustrzanką, raczej na takie wyprawy zabieram Sony NEX + 16/2.8, który może dać Ci dość podobne rezultaty.
(...)Chcę robić zdjęcia takie, jak pod koniec tego filmu z Woodstocku
(...)
tak sobie czytam i czytam porady forumowiczow i nie wierze w to co czytam :) nadeszly teraz takie czasy ze aby zrobic jakiekolwiek zdjecie to trzeba miec sprzet klasy d750, d810, d4 i szka n14-24 2.8 n24-70 2.8 i inne koniecznie 2.8 i na dodatek do zrobienia zdjecia na ktorym jest mocno podciagniety kontrast i mocno podbite nasycenie to trzeba robic tylko pelnoklatkowym profesjonalnym aparatem :D przeciez takie zdjecia wypluje kundelek d3100 baa!! stary d90 a nawet d50 + sigma 10-20 ktorakolwiek by to nie była i wcale nie trzeba wydawac iluśnastu tam tysiecy ciezko zarobionych złotych aby zrobic takie wcale nie wymagajace duzych umiejetnosci zdjecia!
nie mam racji? :)
Moim zdaniem do tego typu reportażu to lepiej sprawdzi się puszka DX chociażby ze względu na większą głębię, a do tego np. Tokina 11-16/2.8 lub nowsza 11-20/2.8
Lortek, nikt na siłę przecież FX nie doradza. Wielu poleca także DX.
stachmuszel
06-10-2015, 07:43
Ja od siebie dodam, że wystarczy Sony A5000/5100/6000+Samyang 12/2. Idealny zestaw do turystyki w trudniejszych warunkach. Mały, lekki, świetny obrazek, porównywalny z D7100/7200.
tak sobie czytam i czytam porady forumowiczow i nie wierze w to co czytam :) nadeszly teraz takie czasy ze aby zrobic jakiekolwiek zdjecie to trzeba miec sprzet klasy d750, d810, d4 i szka n14-24 2.8 n24-70 2.8 i inne koniecznie 2.8 i na dodatek do zrobienia zdjecia na ktorym jest mocno podciagniety kontrast i mocno podbite nasycenie to trzeba robic tylko pelnoklatkowym profesjonalnym aparatem :D przeciez takie zdjecia wypluje kundelek d3100 baa!! stary d90 a nawet d50 + sigma 10-20 ktorakolwiek by to nie była i wcale nie trzeba wydawac iluśnastu tam tysiecy ciezko zarobionych złotych aby zrobic takie wcale nie wymagajace duzych umiejetnosci zdjecia!
nie mam racji? :)
Nigdzie nie powiedziałem, że do takich zdjęć potrzebne jest d750;) Zrobiłem je takim aparatem, bo taki posiadam - taki potrzebny jest mi do pracy i zapewnia komfortową pewność, że przywiozę dla klienta dobry materiał. Co nie znaczy, że nie da się zrobić tego innym sprzętem, ale z d90, czy d50 nie przesadzajmy... Wiem o czym piszę, bo pracowałem na tych aparatach, a także zrobiłem zdjęcia, o których jest dyskusja w tym wątku. I powiem Ci, że przy mojej obróbce (kilka sekund na każde ze zdjęć) wyciągnięcie takiej ilości cieni i świateł z NEF-ów jak na tych fotach ze starszych aparatów jest niemożliwe. Zgadzam się, że nie potrzeba do tego pełnej klatki, bo takie zdjęcia można zrobić choćby NEX-em, ale potrzeba do tego współczesnej, elastycznej matrycy ;)
fotouśmieszek
18-10-2015, 19:30
To dokup samyanga
14 mm f/2.8 ED AS IF UMC i strzelisz kazdą fote tego typu :-) jakość porownywalna z nikkorami,cena przyjazna, powodzenia...
Maciek N
20-10-2015, 13:58
ja uważam że decydująca jest szybka reakcja sprzętu. Te zdjęcia oprócz specyficznej obróbki mają w sobie mnóstwo emocji. Czym tańszy sprzęt tym bardziej mułowaty. W takich zdjęciach liczą się sekundy a czasem ułamki sekund. Powinieneś kupić mądrze, ale z jak najwyższej półki stosownie do budżetu.
Z tym, że chyba nie ma fajnego, budżetowego UWA do DX ze stałym światłem, prawda koledzy? ;)
Jest Sigma 10-20 f/3.5