Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Coś dla tych, którzy nie lubią żółtego zafarbu na nocnych fotkach.

SerU
05-10-2015, 15:58
Witajcie!

Takie coś mam dla Was :mrgreen:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/zachpreset1-2.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/zachpreset1.jpg)

Preset do LR mojego autorstwa, który robi nieco porządku z żółtym zafarbem na zdjęciach architektury tuż po zachodzie słońca i w nocy.

Więcej informacji i plik do pobrania -TUATJ- (http://rydosz.com/preset-lr-dla-tych-ktorzy-nie-lubia-zoltych-latarni/)

Mam nadzieję, że komuś się przyda :mrgreen:

6868
05-10-2015, 16:59
Mz. nieco przesadzone, zanikl poniekad klimat wieczoru czy nocy.
Poza tym, presety maja to do siebie, ze jednym fot. pomagaja a niektore wrecz dewastuja ;-)

SerU
05-10-2015, 17:40
Dlatego napisałem, że jeśli komuś pasuje, to niech sobie używa ;) Nikogo nie zmuszam :mrgreen:

2pompony
05-10-2015, 20:08
Brawo SerU, dobrze, że się dzielisz, to trzeba pochwalić. Cieszy mnie to. Dziękuję w imieniu i tak dalej. :)

Ściagnąłem, wciągnąłem do LRa - i mogę Ci podpowiedzieć, że zamiast robić jeden skomplikowany preset, z mojego punktu widzenia lepiej zrobić cztery prostsze, odpowiednio posegregowane. Przykładowo, w Twoim presecie jest edycja (kolejno od góry): WB, expozycji, nasyceń (presence) i HSL (Hue, Saturation, Luminance). W sumie daje to dość duży efekt zmian, ale słusznie mówi 6868, że nie do wszystkich zdjęć tak spore zmiany będą pasować. Niekiedy taki skomplikowany preset potrafi zdjęcie zdewastować, a gdyby zamiast jednego skomplikowanego zrobić 4 prostsze, można by było pokombinować: na przykład użyć części WB i HSL, które ograniczają żółtaczkę, ale nie aplikować części dotyczącej expozycji, która do innego zdjęcia może być sporo inna.

Oczywiście znawca sobie weźmie Twój preset i powyłącza odpowiednie partie preseta, ale ktoś mniej obyty weźmie i powie, że preset nie działa, bo nie zdoła zauważyć, że żółtaczka została skorygowana... Zanim to zauważy zobaczy, że po całym presecie zdjęcie nei wygląda dobrze, bo jest na przykład za jaskrawe.

A w ogóle ja na światło sodowe mam inny preset: dwa czy trzy suwaki jako preset plus pipeta WB jako drugie kliknięcie, a potem to już normalnie...

JK
05-10-2015, 21:00
Preset, presetem, jeden, albo cztery, ale ja chciałbym zapytać, jaki jest sens robienia z przyzwoitej nocy, takiego dziwacznego niby-dnia?

SerU
05-10-2015, 22:03
Bombel - racja - to pierwszy preset, który udostępniłem publicznie, więc w sumie raczkuję w tej tematyce. Następny będzie dostosowany do Twoich uwag, a resztę pozostawię użyszkodnikom :mrgreen:

A jeśli chodzi o robienie z nocy dnia, to akurat to zdjęcie nie było robione w nocy, tylko tuż po zachodzie słońca, więc nie było zupełnie ciemno, a celem tego presetu było rozprawienie się z żółtym zafarbem od lamp ulicznych, a nie robienie dnia z nocy ;) Jeśli ktoś tak to odebrał, to przepraszam ;)

2pompony
05-10-2015, 22:11
Ja też raczkuję, bo ja ani jednego nie udostępniłem publicznie. Wychodzi na to, że jesteśmy równie raczkujący, z tym ze Ty jakby już bardziej dojrzalszy - w końcu jeden opublikowany preset na koncie jest, a u mnie nawet jednego nie ma...

SerU
05-10-2015, 22:22
Wychodzi na to, że jesteśmy równie raczkujący, z tym ze Ty jakby już bardziej dojrzalszy...

...taaa - ja już powoli zaczynam stawać przy stole :mrgreen:

2pompony
05-10-2015, 22:32
Widzisz. Ja już za to samodzielnie siadam, jak mnie oprą o ścianę. :)

Seś@
08-10-2015, 05:48
Gdzie mogę go (ten preset) sobie wsadzić ? :-) Znaczy się, gdzie go przenieść żeby LR go widział ?

SerU
08-10-2015, 08:09
Wsadź go do katalogu c:\users\Twój user\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Develop Presets\User Presets

Teraz na moim blogu są dwie wersje: pierwsza oryginalna i druga, w której zmienione są tylko ustawienia HSL bez ruszania WB, ekspozycji itp.

2pompony
08-10-2015, 12:20
Wsadź go do katalogu c:\users\Twój user\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Develop Presets\User Presets

Tak naprawdę to nie wystarczy. Owszem, preset będzie sobie przebywać z innymi presetami, ale LR go jeszcze nei pokaże na liście. Trzeba go zaimportować do LRa: kliknąć prawym na liście presetów i wybrać Import.

Taka uwaga - preset zostanie zaimportowany do tego folderu/grupy presetów, na której kliknęliśmy prawym. Można sobie pogrupować własne czy zaimportowane presety w różne grupy, jakby ktoś miał ich dużo i chciał utrzymać jakiś porządek.

zoom2
08-10-2015, 12:50
Docencie dobry człeku ze Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa.
Bądź tak uprzejmy i napisz artykulik o optymalnym sprzęcie do LR i do PS.
W które komponenty kompa należy inwestować bo ma to sens a w które nie bo , żyłowanie tych parametrów i tak nie wpływa na poprawienie pracy tych programów. Itepe , itede.
Proszą włościanie z kongresówki.

2pompony
08-10-2015, 13:18
Ja się na sprzęcie nei znam, i to nei jest kokieteria, mówię to poważnie.

Ja się na sprzęcie świetnei znałem jak na tapecie były komputery DX486 - 16 mega RAMu to był wypas, dysk 20 mega był fajny, a 40 to była już rozpusta; wtedy wszystko było proste. Teraz znam parę podstaw, w kolejności dowolnej:

1. Monitor kalibrowany sprzętowo, nei musi być wyczyn w ilości złotych, nie musi być 4k, nei musi być na całą ścianę, ale kalibrowany być musi. Najlepiej szerokogamutowy, tylko trzeba go wtedy kalibrować znawcą, a nie sobą. :) Wróć, zawsze trzeba kalibrować znawcą, tak będzie lepiej. Dodam jeszcze, że nie jest ważne jak monitor moze być jasny, co podają w rubryczkach (dzisiaj wszystkie są jasne jak cholera). Ważne a nawet bardzo ważne jest, jak monitor może być ciemny, a jeszce dobrze pokazywać - to jest istotne, ale ten parametr znają tylko wyjadacze, bo tego się w zwykłych tabelkach nei podaje.

2. Do LRa najszybszy i najwydajniejszy procesor. Nie ma zmiłuj, najszybciej jak się da - ja to traktuję jak aksjomat. RAMu wbrew pozorom nie trzeba tak dużo, mnie przy pracy w LRze na zegarze pokazuje, że RAMu starcza, a procesor zawsze na maksa robi - stąd wyciągam taki wniosek.

3. RAMu do LRa co prawda nei potrzeba dużo, ale do PSa i owszem - tu sytuacja jest odwrotna. Procesor czasem kręci się leniwie, a RAMu zaczyna brakować, co skutkuje tym, że PS zaczyna ruszać dyskiem i operacje się wydłużają. To zresztą zależy od pracy: jeśli się robi rzeczy internetowe (małe obrazki), to nie przesadzajmy z tym RAMem, ale jeśli ktoś robi rzeczy papierowe i bardziej wymagające (duże publikacje, duże obrazy), wymagania PSa na RAM są duże.

Zatem LR i PS ma nieco sprzeczne wymagania: pierwszy potrzebuje najszybszego na jakiego nas stać procka, drugi (jeśli są takie potrzeby, bo taka jest praca) wymaga dużo RAMu, nawet kosztem wolniejszego procesora. I teraz każdy może spokojnie ocenić ile czasu spędza przy którym programie i jakie prace wykonuje PSem. Bo może się okazać, że robiąc większość pod LRem, w dodatku pracując dla internetu - duża ilość RAMu nie jest niezbędna i można na niej zaoszczędzić, kupując szybszego proca. Może też być tak, że pracy pod LRem jest mało (selekcja, keywordy, cropy i eksport), a reszta roboty idzie w PSie - więc proporcje RAM/procesor będą inne.

I to jest mniej więcej wszystko, co mogę powiedzieć, bo reszta - jakie płyty głowne, karty graficzne, duperele - to tego nei rozumiem.

Seś@
08-10-2015, 15:01

Teraz na moim blogu są dwie wersje: pierwsza oryginalna i druga, w której zmienione są tylko ustawienia HSL bez ruszania WB, ekspozycji itp.
Dzięki. Zawsze mi się zapomina gdzie co wsadzić (jakkolwiek by to nie zabrzmiało ) :-) Też szukałem kiedyś, gdzie wsadzić preset korekcji obiektywu Samyang 14 :-)

Tak naprawdę to nie wystarczy. Owszem, preset będzie sobie przebywać z innymi presetami, ale LR go jeszcze nei pokaże na liście. Trzeba go zaimportować do LRa: kliknąć prawym na liście presetów i wybrać Import.

Taka uwaga - preset zostanie zaimportowany do tego folderu/grupy presetów, na której kliknęliśmy prawym. Można sobie pogrupować własne czy zaimportowane presety w różne grupy, jakby ktoś miał ich dużo i chciał utrzymać jakiś porządek.

U mnie, od razu LR ,,widzi'' ten preset. I nawet działa :-)

2pompony
08-10-2015, 15:12
No widzisz, nawet nie wiedziałem, że to usprawnili. U mnie samo wrzucenie w folder na dysku nie działa - masz fajniej, bo odpada jedno kliknięcie! :)

zoom2
08-10-2015, 15:25
THX pompon,
ty ty pewnie i ChiWritera pamietasz na monitorze Amber (gold)

2pompony
08-10-2015, 16:20
Ja pamiętam nawet maszyny do pisania! :twisted:

2pompony
08-10-2015, 17:28
I karteczki FORTRANu. :)

Seś@
08-10-2015, 17:29
Ja pamiętam nawet maszyny do pisania! :twisted:
Matuzalem ? ;-)

2pompony
08-10-2015, 17:31
Matuzalem ? ;-)

Ten szczyl mówił do mnie 'proszę pana'.

Seś@
08-10-2015, 17:32
Ten szczyl mówił do mnie 'proszę pana'.
[emoji1]

zoom2
08-10-2015, 18:19
karteczki FORTRANU jako kartki do notatek to był szpan nad szpany

2pompony
08-10-2015, 18:37
O to to! Pozwolę sobie nawet na takie porównanie (to dla dzieci, żeby wiedziały o czym mowa), że karty Fortranu dawały kiedyś taki towarzyski boost, jak dziś ajfon 8, penthouse w szpanerskiej dzielnicy albo picie do kolacji oryginalnych Channel Nr 5...

zoom2
08-10-2015, 18:40
Pompon , chyba załozymy koło ZBOWIDu . Ty zostaniesz prezesem.
Dzieci nie qmają tego o czym piszesz.

2pompony
08-10-2015, 18:48
Pozostając w tematyce - te biedne niekumate dzieci myślą, ze Odra to rzeka...

Załamka...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/headinhands-1.jpg
źródło (http://www.mooreadamsoncraig.co.uk/wp/wp-content/uploads/2012/10/head-in-hands.jpg)

maniak666
09-10-2015, 21:13
Docencie- a pamiętacie inkaust, kałamarze,stalówki,obsadki,itd...? O liczydłach nie wspominam:)
To już nie koło ZBOWID-u się kłania, raczej kółko żywych skamielin:twisted:

JK
21-10-2015, 18:09
I karteczki FORTRANu. :)
No. Ale to już był znaczny postęp. Jak się człowiek pomylił, to wymieniał jedną, czy drugą kartę i było po sprawie.
Wcześniej były taśmy perforowane. Żeby zmienić jedną literkę trzeba było na nowo perforować całość. Chyba, że ktoś miał "chińczyka" - takie cudo do poprawiania tych taśm. :)