Zobacz pełną wersję : Mikołaj
czarny30
04-10-2015, 22:13
Witam.
Mój model stracił uzębienie i źle się czuje z tym faktem dlatego mina mówi sama za siebie :-)
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/mikolaj21024-2.jpg
źródło (http://1.bp.blogspot.com/-evL4fuVnCxQ/VhGGzNK6wzI/AAAAAAAAAVk/U5a2OSFHr_Y/s1024/mikolaj21024.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/mikolaj31024-2.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/-7jq6omC7cts/VhGGzVLMBbI/AAAAAAAAAVo/00tpcnIp6bE/s1024/mikolaj31024.jpg)
3.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/mikolaj41024-2.jpg
źródło (http://2.bp.blogspot.com/-f1yj3QFEiNY/VhGGz2Zk9UI/AAAAAAAAAVw/5U5F6jm4pIc/s850/mikolaj41024.jpg)
Co o tym sądzicie.
To ja może zanim zdecyduję się cokolwiek napisać zapytam - dlaczego zamieściłeś akurat te zdjęcia?
czarny30
05-10-2015, 07:31
Bo to moje poczatki i licze na krytyke.
Bo zdjecie nr 3 podoba mi sie najbadziej.
Bo to moj syn.
Bo chce sie dowiedziec co robie zle.
Tez głosuje na 3 . :-)
Do autora - zastanów się sam czemu, pomyśl o technice, bo teraz to .... Powiedzmy że wyglada na przypadkowy klik-klak. Czy takim jest zależy tylko od Ciebie.
Niestety mam podobne odczucia jak kri-kri, a mianowicie widzę tu dużo przypadku.
Jak sam napisałeś, te zdjęcia pokazują Twojego syna, dla Ciebie mają więc dodatkową wartość. Dla przeciętnego odbiorcy niestety nie dzieje się tu nic na tyle przykuwającego uwagę, żeby chciało się zatrzymać na dłużej.
Jakie wskazówki można dać na początek?
1. Dobra kompozycja jest wtedy, kiedy nie tyle nie można niczego dodać, co nie można już niczego odjąć. A ja bym trochę odjęła na 1 - czy nie lepiej model prezentowałby się, gdyby z pleców nie wystawał mu ten kawałek drewna? :) Temat do przemyślenia - warto rozejrzeć się po kadrze przed naciśnięciem smustu migawki i zastanowić się, czy nie można czegoś uprościć albo wyeliminować.
2. Warto zadbać o tło i generalnie o to, co dzieje się na około modela. Dla mnie 2 to straszny chaos. Liście, bardzo "agresywna" gra cieni, w tle jakaś siatka, garaż - nie wiadomo, na czym zawiesić wzrok. Warto poćwiczyć temat, jak wyizolować modela z tła, a jeżeli tło już chcesz zawrzeć, warto to zrobić tak, aby grało kontekstem. Dużo rzeczy można zrobić w tym temacie, od kadrowania po modyfikowanie głębii ostrości. Kolejny temat do przećwiczenia.
3. Cienie na twarzy... zazwyczaj zaleca się, aby w takich warunkach, jakie Ty miałeś, wykorzystać tak zwany "otwarty cień", zasady oczywiście można jednak naginać i wykorzystać ciekawie padający cień w kreatywny sposób (ja na 3 mam trochę skojarzenie z maską superbohatera :D), ale niestety tutaj chyba tego nie kontrolowałeś, jest bardzo przypadkowo, chłopiec ma na twarzy ciemno-białe plamy. Moim skromnym zdaniem nie pomaga to w odbiorze.
4. Napisałeś, że syn nie był w humorze po problemach z zębami. Warto się zastanowić, czy jeżeli chcemy zrobić ładnie wyglądający portret pod krawatem na tle zieleni, to... może warto wybrać moment, kiedy młody ma na to ochotę? :) Od modela wiele zależy.
Nie jestem fanką rad na zasadzie "poczytaj mądre książki", ale Tobie zdecydowanie na początek poleciłabym zagłębić się w temat kompozycji.
czarny30
05-10-2015, 11:00
No fakt rybuuu ze fotka 1i 2 nie jest trafna zwlaszcza ze model ma zacisniete usta ze wzgledu na brak garnituru :-)
Co do fotki 3 cienie faktycznie tu sie troche porozbiegaly po obiekcie ale wydaje mi sie ze jest jak na amatora fajna.
Dalem 3 rozne fotki do oceny po to by dowiedziec sie co zrabalem a co wyszlo fajnie i czy potrafie dobrze ocenic to co zrobilem.
Faktycznie oceniam 1 na zle 2 na moglo by byc ale.. 3 calkiem niezle wyszlo.
Absolutnie tu sie nie tlumacze przyjmuje uwagi na klate. :-)
Oj Rybuuu, Rybuuu, rybko.......
Z tą matematyka w kompozycji to można by, a pewnie i trzeba dyskutować. Powiedzmy że gdybyś miała racje, to dużą ilośc dzieł malarstwa europejskiego trzeba by wysłać na śmietnik, a moim zdaniem trochę szkoda ..
Ja chciałem tylko zachęcić autora do refleksji i pracy. Czasami "przypadkowy" "pstryk" jest dobrym punktem wyjścia.
Jak myśli że ma coś do powiedzenia to lepiej niech szuka własnej drogi. A jak nie, to też dobrze.
kri-kri, proszę, bo zaraz zawołam bombla i on Ci powie, że znowu zaczynasz generalizować. :D
Pisząc o odejmowaniu nie miałam na myśli dosłownego matematycznego odejmowania, a pisząc o kompozycji nie mam na myśli "użyj trójpodziału wszędzie tam, gdzie się da". Chodzi mi o subiektywne spojrzenie na zdjęcie i zastanowienie się, czy coś, co na nim jest, jest serio potrzebne. W reportażu może nie zawsze ma to sens, ale w portrecie, będącym kreacją - jak najbardziej. Nie wiem, co masz na myśli z malarstwem europejskim i w jaki sposób moje podejście do tematu miałoby ją zdyskwalifikować, ale nie uważasz, że powoływanie się na nią w tym temacie jest nieco na wyrost? :)
"Ja chciałem tylko zachęcić autora" - ja również. Starałam się napisać wszystko, co mi się rzuca w oczy bez żadnych osobistych wycieczek, jak to często ma to miejsce tutaj, a od kolegi zależy, czy moje rady potraktuje poważnie czy nie. Nie musi, bo jakimś zdjęciowym guru nie jestem.
Też uważam, że przypadek jest dobrym punktem wyjścia, ważne, żeby nie zostawał punktem wejścia dla każdej kolejnej sytuacji.
Ja generalizowac ? Powiedzmy że staram się inaczej naswietlac problem.
Jak to piszesz "bombelka" lubię i cenie, ale jakoś strachu nieczuje. W wątku o książkach pomógł mi zrozumieć kilka spraw "formalnych" i dużo mi to dało :-)
Fragment o malarstwie - proszę bardzo. Nawet znalazłem po polsku.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Panny_dworskie
Jak usuniesz wszystkie zbędne elementy z portretu będącego kreacja to daj znać.
Że komentarz jest " na wyrost" ?
Bo to dział "albumowy" ?
Czemu mam traktować autora jak dziecko, czy idiotę ? Dla mnie to by oznaczało np. brak szacunku do niego. Jak napisałem zrobi jak będzie chciał.
Ych... kri-kri, wybacz, ale spasuję, nie dlatego, że się ze mną nie zgadzasz (nie zgadzaj się na zdrowie). Z Tobą się po prostu nie da rozmawiać, wyolbrzymiasz wszyściusieńko - szukasz straszenia tam, gdzie ktoś Ci puszcza oko, łapiesz za słówka i sam je interpretujesz, zanim dasz się komuś wytlumaczyc (tutaj akurat analiza mojego "na wyrost") i tak dalej.
Na swoje usprawiedliwienie w temacie kompozycji powiem tyle, że podświadomie chyba większość z nas bardziej zwraca uwagę na 3, bo w porównaniu do 2 jest dużo bardziej klarowna w odbiorze. Ilość elementów, która się na nie składa jest zminimalizowana (nie ma juz siatki i garazu), chociaz dziecko stoi w dokladnie tym samym miejscu. To mialam na mysli przez minimalizowanie. Nie zas 'ogranicz liczbe elementow do...' - serio, naprawde nie uwazam, ze matematyka jest sposobem na dobre zdjecie.
Autorowi życzę wielu kolejnych ciekawych okazji do fotografowania!
(w polowie przestaly mi dzialac polskie znaki, przepraszam, ale nie mam sily z tym walczyc :D)
Spokojnie, nie wyolbrzymiam, ale jak widać polskie (forumowe) słowo pisane mnie przerasta. I to kolejny raz. Myślałem że :-) załatwi sprawę. :-) Ale trudno . Też miał być żart ...
Dodam tylko że 3 zwróciła moja uwagę z zupełnie innych powodów. A posta napisałem bo zinterpretowałas moją wypowiedz ""opacznie" a przynajmniej tak mi się wydawało..... No i te porady były trochę "dyskusyjne", ale pewnie tylko dla mnie. Jednym słowem milkne.
czarny30
05-10-2015, 15:13
Brak polskich znakow to ctr+shift.
Prosze sie nie kłócić bo nie ma o co.
Moje zdjecia nie sa tego warte :-) a moze sa? :-)
Powaznie to wlasnie potrzebuje wytykania bledow od a do z bo jezeli mam cos robic to wole robic to dobrze.
Moze nastepne zdjecia beda lepsze jak poszukam modelki ktora bedzie miala lepszy dzien niz moj model :-)
Ktoś się kłóci ??? ;-) oj, oj niegrzeczni ludzie opamietajcie się. :-)
Tak technicznie, to jak sam pewnie wiesz podstawy do ugruntowania. Jakaś dobra książka to zawsze dobry pomysł żeby to sobie uporządkować. W jednym z wątków w dziale portret koledzy wymienili już kilka. O tutaj
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=265773
A jezeli chodzi o sprawy "portretowe" to przed następna sesja obejrzyj zdjecia, czy obrazy, grafiki. Tylko tak bardziej analitycznie. Zwróć uwagę na "pozy", grę planów, kolory, itd. Zainspiroj sie. Wyobraz sobie te swoje przyszłe zdjecia i do dzieła. Jak zrobisz to pomyśl co się udało zrealizować a co nie i czemu. I zrob jeszcze raz i jeszcze raz aż sobie powiesz "teraz jest jak chciałem" " to jest mój syn, tak go widzę ". Staraj się pokierować modelem, pamiętaj że to on jest najważniejszy. Pomysl jak bys chciał go przedstawic. Niesłuchaj rad w stylu np. "Och zaostre światło " "co za straszne cienie" itd. Jak takie lubisz to tak rób ! Wszystkim i tak się nigdy niespodoba, a zdjecia maja być Twoje.
Dobrych zdjęć.
czarny30
05-10-2015, 18:25
kri-kri woow dzieki wielkie za pomoc i przynajmniej ukierunkowanie.
Coz zostaje mi tylko powiedziec do dziela.