Zobacz pełną wersję : Czy to padl zasilacz komputera?
Bardzo dziwna sytuacja bo wszystko dzialo sie, gdy komputer byl wylaczony.
Uslyszalem halas podobny do dzwieku takiej malej petard (takiej wielkosci zapalki). Po jakichs 2 minutach drugi huk.
Myslalem, ze to moze lampka podpieta pod te sama listwe, ale okazalo sie, ze nie.
Efekt jest taki, ze computer sie nie wlacza wcale. Zadne lampki, wentylatory nie dzialaja. W mojej ocenie to padl zasilacz, ale czemu to sie stalo, gdy computer byl wylaczony?
Zasilacz markowy - Enermax modu 87+ 700W. Pracowal idealnie przez 5 lat. Po tych wystrzalach zasilacz byl cieply, wiec moze poszly jakies kondensory?
Teraz pytanie jak sprawdzic czy to zasilacz padl? Dodam, ze nie mam mozliwosci podlaczenia innego zasilacza I nie mam miernika zeby sprawdzic napiecia.
Pozostaje mi zakup przez internet nowego - tylko jaki bysci polecili? Thermaltake sa warte uwagi?
zbyszekD7000
04-10-2015, 21:06
To że komp był wyłączony wcale nie znaczy że zasilacz nie był w 'czuwaniu'. Tylko jak masz wyłączone na listwie możesz być pewien że zasilacz nie pracował - listwa z wyłącznikiem. Czyli mógł paść jak najbardziej.
wlasnie tak samo pomyslalem.
zamawiam zatem nowy. wybralem Corsair CP-9020073-EU Professional Platinum Series HX850i lub HX1000i.
Brac 850W czy 1000W?
Do tej pory mialem 700W i smigalo dobrze. Mam 2 karty graficzne polaczone do kupy, wiec troche to pradu pewnie bierze.
madebyzosiek
04-10-2015, 21:23
Ja bym zaczął od sprawdzenia kabla do zasilacza... Rozebrałem kiedyś taki kabel i okazało się, że jest przerdzewiały... Robił zwarcie i zasilacz nie odpalał kompa...
juz kabelek podpialem inny (od monitora) I zero reakcji a monitor chodzi na tym kablu.
boje sie tylko, ze to mogla pasc plyta glowna, ale wtedy by chyba jakies diody od napedow sie na chwile zaswiecily?
madebyzosiek
04-10-2015, 21:33
Przy awarii płyty głównej też nic nie żyje... Sprawdź zasilacz zanim kupisz nowy, znajdź kumpla z kompem, wykręć, podepnij tylko kable, 10 minut roboty i masz pewność :-)
...Dodam, ze nie mam mozliwosci podlaczenia innego zasilacza I nie mam miernika zeby sprawdzic napiecia...
Zasilacz podaje napięcie stałe 3,3V, 5V i 12V. Przewód czarny to masa /GND/, czerwony 5V, żółty 12V. Dwa kabelki, żarówka z latarki, albo zapas z auta. Dalej sobie poradzisz.
niestety nie mam mozliwosci podpiecia innego zasilacza. nie mam tu nikogo z desktopem. dlatego kupilem na amazonie bo w razie potrzeby zwrotu zalatwie to bezproblemowo.
- - - - kolejny post - - - - - -
Zasilacz podaje napięcie stałe 3,3V, 5V i 12V. Przewód czarny to masa /GND/, czerwony 5V, żółty 12V. Dwa kabelki, żarówka z latarki, albo zapas z auta. Dalej sobie poradzisz.
jutro bede musial sprawdzic jakas zarowke z auta. moze to mnie przyblizy do znalezienia awarii. oby to nie plyta padla. mam nadzieje jednak, ze zasilacz tej klasy skutecznie zabezpieczyl inne komponenty przed uszkodzeniem.
Borat1979
04-10-2015, 22:25
Przy awarii płyty głównej też nic nie żyje...
Rzadko zaraża taka awaria płyty aby nic nie działało. Zazwyczaj nawet przy awarii płyty po włączeniu świecą kontrolki, odpalają napędy i wentylatory a komp nie startuje.
jutro bede musial sprawdzic jakas zarowke z auta. moze to mnie przyblizy do znalezienia awarii. oby to nie plyta padla. mam nadzieje jednak, ze zasilacz tej klasy skutecznie zabezpieczyl inne komponenty przed uszkodzeniem.
Enermax to tanie badziewie a więc nie wiem o jakiej klasie zasilacza mówisz.
Ciekawe, jakby poszły kondensatory to powinno śmierdzieć. Miałem tak w pracy.
I za kimś wcześniej, wyłączony system nie oznacza wyłączonego zasilacza. Jak masz wyłącznik z tylu to go używaj albo listwę wyłączaj.
Pracowal idealnie przez 5 lat.
Zasilacze wymienia się profilaktycznie co 2-3 latka... Dorzynanie ich (zwłaszcza tanich modeli) to proszenie się o kłopoty.
Co więcej - na płycie ATX zawsze jest napięcie, o ile do zasilacza jest wpięta faza.
Kompa bym olał, bo to pewnie padaka (tani zasilacz to i tania reszta) a zainteresowałbym się czy dyski są całe. Zasilacz możesz sobie rozebrać w 5 minut i sprawdzić samemu cewki i kondensatory zamiast dopytywać się na forum. Tak samo możesz sobie obejrzeć płytę główną - scalaki i kondensatory.
Zasilacze wymienia się profilaktycznie co 2-3 latka... Dorzynanie ich (zwłaszcza tanich modeli) to proszenie się o kłopoty.
Nieprawda. Kupuje się dobre zasilacze, które spokojnie pracują 5-7 lat.
Polecam sprawdzić zasilacz żarówką albo diodą. Oględziny PRZED ponownym podłączeniem do prądu byłyby wskazane. Aby włączyć zasilacz bez podpinania go do płyty głównej należy zewrzeć dwa kable, koloru nie chcę źle podać, a to łatwo znaleźć w Internecie - poszukaj.
Tak, zazwyczaj jak pękają kondensatory to czuć w całym pokoju, czasem pojawia się też dym.
Co więcej - na płycie ATX zawsze jest napięcie, o ile do zasilacza jest wpięta faza.
Kompa bym olał, bo to pewnie padaka (tani zasilacz to i tania reszta)
A skad Ty za przeproszeniem wiesz, ze moj komp to padaka?
Nie uwazam zeby i7 Intela, Radeony R9 270x, Dyski SSD Samsunga, 32GB markowego ramu czy emu 1212m to byly slabe komponenty.
Daruj, wiec sobie te glupie wnioski.
Tak sie sklada, ze ten zasilacz, gdy go kupowalem to zbieral bardzo dobre recenzje w niemal wszystkich testach zagranicznych I placilem za niego ponad 750zl.
Tak samo glupia jest opinia o wymianie zasilaczy co 2-3 lata.
Borat1979
05-10-2015, 02:14
Aby włączyć zasilacz bez podpinania go do płyty głównej należy zewrzeć dwa kable, koloru nie chcę źle podać, a to łatwo znaleźć w Internecie - poszukaj.
Zielony z dowolnym czarnym.
Zasilacze wymienia się profilaktycznie co 2-3 latka...
Kto ci takich bajek naopowiadał?
Enermax modu 87+ 700W
Tak swoją drogą, to nie jest "padaka". Ja bym go nie kupił, ale nie jest to tani zasilacz z marketu.
Dobry zasilacz spokojnie pociagnie 5-8 lat. Dokladnie 7 lat pracowal bez zajakniecia, bez zadnych oznak slabosci moj swietej pamieci Tagan 530W :) Padl nagle, wylaczajac kompa poszedl dymek z zasilacza i na tym sie skonczylo.
Po rozebraniu go nie widzialem jakichs sladow, ktore by wskazywaly na awarie, kondensatory nie spuchniete, nie wylane.
Aktualnie mam Be Quieta PowerZone 750W, proc krecony (jak zawsze zreszta) i od 2 lat juz smiga bez problemu. Mam nadzieje, ze jeszcze z 5 lat pochodzi :P
Sam mam 750w bequiet dark power p7 chyba. Jakos 6 rok mu leci.
Przeszedl kilka configuracji od sli 9800gtx+ do gtx'a 770. Pracowal na kilku plytach glownych i chyba 3 prockach.
Jesli chcesz kupic dobra zasilke kup bequieta.
kupilem juz tego Corsaira HX850i z tego wzgledu, ze wydaje sie byc dobry i sprzedaje go Amazon, wiec gdyby bylo cos nie tak to oddam go bezproblemowo. Zobaczymy jak dojdzie. Mam tylko nadzieje, ze mi sie nie spalila plyta i 6 dyskow twardych.
Wydaja sie dobre wszystkie. Czasem warto poczytac rzetelne dokladne testy. Nie pamietam gdzie, ale na ktoryms z portali mozna chyba nawet znalezc takie info jak producent wiatraka czy poszczegolnych komponentow zasilacza wraz z ich ocena czy sa dobre, czy warto taki brac czy lepiej kupic cos innego lepszej produkcji.
Corsair HX850i dotarl. Na szczescie wszystko inne dziala idelanie i komp wrocil do zycia. Zasilacz zrobiony bardzo porzadnie. Do tego 7 lat gwarancji. Przy odpalonym Crysisie 3 zasilacz nadal pracuje w trybie pasywnym, wiec jest idealnie cichy.