Zobacz pełną wersję : Balans bieli i noc z piorunami
arutrek2-
15-05-2007, 21:57
Witam wszystkich!
Mam pytanie. Robiłem ostatnio zdjęcia błyskawic (30s, f11, ISO100) i miałem problem z balansem bieli. Na co powinienem go ustawić? Światło słoneczne daje liche efekty... W końcu zrezygnowany włączyłem auto i nawet ok wyszło. Ale chyba automatyczny wybór to nie jest wyjście;)
Z góry dzięki za pomoc!
Rób NEFy. Dopasujesz sobie WB po fakcie i wedle upodobań.
arutrek2-
15-05-2007, 22:03
Ale wiesz, ja wyznaje taką konserwatywną zasadę - nie upiększam zdjęć na kompie. Jedyne na co sobie pozwalam to kadrowanie;) I dlatego chciałbym dostosować to już w aparacie...
Ale wiesz, ja wyznaje taką konserwatywną zasadę - nie upiększam zdjęć na kompie. Jedyne na co sobie pozwalam to kadrowanie;) I dlatego chciałbym dostosować to już w aparacie...
NEF = RAW , a w kompie nie upiększasz tyko wywołujesz bo to cyfrowe negatywy ;)
a może spróbuj z auto WB tak wielu użytkowników korzysta z tego i ufa automatyce.
Pozdrawiam,
Wobec tego:
1. Zrób jedno zdjęcie błyskawic w NEFie (jak pisali poprzednicy - to RAW, czyli "cyfrowy negatyw")
2. Otwórz w jakimś programie do obróbki RAW
3. Ustaw balans bieli tak, żeby było dobrze.
4. Zapamiętaj wybraną temperaturę bieli
5. Przełącz sobie z powrotem na JPG (skoro nie chcesz obrabiać zdjęć post factum).
6. Ustaw WB na tę zapamiętaną temperaturę (w D80 można ustawiać WB w Kelwinach).
7. Od tego czasu powinieneś mieć odpowiednie WB, bez "upiększania na kompie" - upiększy za Ciebie aparat.
arutrek2-
15-05-2007, 22:21
O, to już jest jakieś rozwiązanie:) Tak, w D80 mogę ustawić temperaturę, tu nie ma problemu. Może nie upiększy za mnie, ale zrobi tak, jak chce żeby zrobił:) Dzieki za pomysł:)
Al Bundy
15-05-2007, 22:24
hahahahaha :) Rozwaliłeś mnie :)
Jeśli sądzisz że surówka z body odda klimat tak jak może to zrobić choćby minimalna obróbka to powodzenia ;)
arutrek2-
15-05-2007, 22:31
Jednak czasem się udaje;] Na kliszakach się udawało to czemu tu nie. Wystarczy tylko poświęcić trochę czasu i chęci... Pozdrowienia:)
Al Bundy
15-05-2007, 22:33
eee... nie porównujmy matrycy do kliszy... do tego kliszę też należało porawnie wywołać...
Wal w NEFach - same zalety...
bukowy dziad
15-05-2007, 22:34
jak rozumiem na kliszaku robiles tylko na slajdach?:) bo chyba nie wierzysz, ze kazda odbitka wychodzila ladnie bez ingerencji laboluda?:)
dobra - EOT - kazdy poki sie nie nauczy bawic suwaczkami uzasadnia to konserwatyzmem;)
a u mnie za oknem brzmi wlasnie, tylko jakos nie chca naprzeciwko okna pioruny naginac:D
arutrek2-
15-05-2007, 22:36
Oj wy cyfrowe potwory!:P Bądź cierpliwy, to może jakieś piorunki do Ciebie przylecą:P
[...]Może nie upiększy za mnie, ale zrobi tak, jak chce żeby zrobił:) [...]
No właśnie tu tkwi szkopuł - że zrobi to tak, jak jemu się spodoba. Podkręci kontrast, podbije nasycenie barw, odszumi i podostrzy wedle własnego widzi-mi-się. A raczej (żeby być precyzyjnym) tak, jak mu inżynierowie nikonowscy ustawili...
I tutaj przejawia się wyższości NEFów (czyli RAWów, jak ogólnie się takie formaty określa). Tutaj aparat zapisze to, co pojawi się na matrycy. Czyli - każdy z milionów sensorów tworzących matrycę zapisze to, co sobie odczytał. Teraz możesz sobie z tym zrobić to, co zechcesz. W szczególności dokładnie to, co zrobiłby za Ciebie soft aparatu, tworząc JPGa w oparciu o dane z matrycy. Ale także - wyostrzyć, jak chcesz, nasycić, jak chcesz, ustawić kontrast wedle kaprysu. Analogowo - robił to przeważnie za Ciebie laborant (oczywiście, mogłeś wpłynąć na ostateczny wygląd wkładając inny film). Cyfrowo - albo robisz to samemu (NEF), albo robi to za Ciebie aparat (JPG). I tyle.
arutrek2-
15-05-2007, 22:40
Hm... No dobra, rzeczywiście dałeś trochę do myślenia... No to będę myślał;] Dzięki!