Zobacz pełną wersję : D-80 obracanie zdjęć jpg
netfinity
04-10-2015, 14:07
Witam,
jak ustawic i czy się da by D-80 obracał automatycznie zdjęcia w pionie w formacie jpg.
W menu Ustawienia (4 pozycja) jest włączone - Auto. obrót zdjęć ON
a po sciągnięciu na komputer trzeba je obracać.
Bo to... aparat do podglądu obraca fotki. Gdyby miał obracać je faktycznie, to by musiał je ponownie zapisać /obrócone/ na karcie.
netfinity
04-10-2015, 14:22
OK, w menu jest opcja podglądu na wyświetlaczu tam mam ON i w ustawieniech jest opcja i też mam ON. Wiec po co ta druga opcja w ustawieniech ?
Użyj na komputerze normalnej przeglądarki do zdjęć, albo włącz automatyczne obracanie, to zdjęcie będą się wyświetlały poprawnie. To twoja przeglądarka nie wyświetla poprawnie zdjęć, a nie problem z aparatem.
OK, w menu jest opcja podglądu na wyświetlaczu tam mam ON i w ustawieniech jest opcja i też mam ON. Wiec po co ta druga opcja w ustawieniech ?
Opcja w ustawieniach oznacza że:
Zdjęcia wykonane z aktywną opcją Włączony (ustawienie domyślne) zawierają
informacje o ułożeniu (orientacji) aparatu, co pozwala na ich automatyczne obracanie
podczas odtwarzania lub podczas wyświetlania w programie ViewNX lub
Capture NX 2.
Zapisywane są następujące informacje o orientacji aparatu, pozioma, aparat obrócony o 90 stopni w prawo, aparat obrócony o 90 stopni w lewo.
netfinity
04-10-2015, 15:31
OK dzieki, niestety nie mam oprogramowania do Nikona, to aparta kupiony dla dziecka by sobie popstrykała dobre fotki w jpg. Córka przegląda sobie zdjęcia w windosowej przeglądarce.
W menu USTAWIENIA (kluczyk), ustaw obracanie na ON. To odpowiada za zarejestrowanie pozycji aparatu podczas robienia zdjęcia.
W menu odtwarzania ustawia się tylko czy podgląd w aparacie ma być obracany. Osobiście mam to wyłączone, bo wtedy podgląd zajmuje mniej niż połowę wyświetlacza. Wolę obrócić aparat.
netfinity
04-10-2015, 16:27
W menu USTAWIENIA (kluczyk), ustaw obracanie na ON.
Tak jest ustawione ale przeglądarka windosowa nie obraca zdjęć.
Spróbuj darmowy FastStone Image Viewer.
netfinity
05-10-2015, 07:43
Była kiedyś taka przeglądarka (chyba darmowa) która pokazywała z boku też exif, czy ta pokazuje ?
I pytanie dodatkowe czy da się ustawić w aparacie np. autor zdjęć na sztywno, ja tak mam w moich 5mk2 i 50d (za pomoca EOSinfo).
madebyzosiek
05-10-2015, 08:04
Faststone ma taką opcję. Jak pojedziesz kursorem w prawo to masz exif.
Jeśli chodzi o D80 to chyba ma tak jak D90, czyli jak chcesz umieścić info o autorze, to musisz ustawić komentarz.
Nie prościej przekartkować instrukcję?
netfinity
05-10-2015, 09:58
Jeśli chodzi o D80 to chyba ma tak jak D90, czyli jak chcesz umieścić info o autorze, to musisz ustawić komentarz.
A gdzie ta opcja ?
ps. amirez
nie mam instrukcji, jak pisałem odkupiłem ten telefon dla córki. Mam wszystko oprócz instrukcji.
Instrukcja D80 (http://download.nikonimglib.com/archive2/JJzHQ00DlDlt01xvkTx44jviQh17/D80_EU%28Pl%2906.pdf)
netfinity
05-10-2015, 10:25
Ok dzieki.
A gdzie ta opcja ?
ps. amirez
nie mam instrukcji, jak pisałem odkupiłem ten telefon dla córki. Mam wszystko oprócz instrukcji.
Menu USTAWIENIA > KOMENTARZ DO ZDJĘCIA > ON, trzeba wpisać sobie treść komemtarza.
netfinity
05-10-2015, 16:24
ok dzieki.