Zobacz pełną wersję : Luźny Tamron 28-75 f2.8
No jest bardzo luźny w porownaniu z sigma czy nikorem - tzn. pod wplywem grawitacji i lekkich ruchow reki, przy opuszczonym dziobie w dol wysuwa sie stopniowo (tzn. nie spada od razu ale po paru chwilach jak sie zagapie jest wysuniety). Zreszta chodzi strasznie lekko - za lekko bym powiedzial i zastanawiam sie czy to nie wplywu na foty (tzn. czasem mam wrazenia ze przez to mydli). Ja sie czepiam czy ten typ tak ma?
ten typ tak nie ma, chodzi normalnie z oporem, nie wysuwa sie sam
No to nie dobrze... Chyba musze dac to komus do pomacania, albo samemu gdzies pomaca inny egzemplarz bo sprzet jest nowy (max 2 miechy) a mam wrazenie, ze jest jakis strasznie rozklekotany. A przeciez kupiony u cichego...
Ten typ tak ma i nie ma. Są mniej klekoczące i bardziej klekoczące, mniej i bardziej ostre... mam w tej chwili na stanie 2 sztuki pod nikona, jeden w dół się wysuwa lekko, drugi też ale z oporem. W każdym razie zawsze można reklamować.
Wszystkie, które miałem do tej pory w macaniu (3 sztuki) miały tak, że powieszone na karku dziobem w dół przy lekkich nawet wstrząsach się wysuwały - lekko, +/- do połowy, ale przy samym tylko wiszeniu zostawały na miejscu. Nie bez powodu jest w nich LOCK.
No własnie, po to jest przełącznik LOCK. Zupełnie o nim zapomniałem, choć przyznam szczerze, że jego wykonanie pozostawia wiele do życzenia i ja nigdy go nie przełączałem (ani w Sigmie, ani tamronie). Ale jak widać wysuwanie się ryłka w Tamronie przy zwisie jest powszechniejsze, niż myślałeś :)
kurcze mialem pare w reku i nigdy sie nie wysuwaly... no coz, tak trafilem
pzdr
Być może nie zwracało się na to uwagi i nie trzęsło szkłem skierowanym w dół. Niech się wypowiedzą inni posiadacze.
Pytanie - jakie ffunkcję aparatu (d70s) nie będę działać w przypadku podpięcia tego Tamrona?
Pozdrawiam
Odpowiem pytaniem.
dlaczego jakieś funkcje mają nie działać po podpięciu tego tamrona?
Prorok78
18-05-2007, 15:52
no wlasnie ??:) z jakiej racji cos mialo by nie dzialac ?:) chociaz.... moze.... nie bedzie dzialalo samoczynne kadrowanie i samoczynne wyzwalanie migawki wtedy kiedy obiektyw tego chce bo widzi dobre ujecie... :)
A na powaznie - wszystko bedzie dzialac:)
Jacek Wrzesińsk
18-05-2007, 18:19
Mój się wysuwa,więc chyba ten typ tak ma,a jest spasowany idealnie.
Mój się nie wysuwa, co model to inny:) Podstawa żeby był ostry i trafiał AF reszta do przeżycia:)
Jacek Wrzesińsk
18-05-2007, 18:31
Mój się nie wysuwa, co model to inny:) Podstawa żeby był ostry i trafiał AF reszta do przeżycia:)
No jasne!
No więc jednak się wysuwają. Najlepiej polegać na kilku opiniach, nie na jednej ..
No to sie troche uspokoilem. Nie jest to specjalnie upierdliwe, troche tez klekocze ale nie mam czasu na *******y i robie zdjecia ;] "Lock" wykorzystuje i jest git.
Ale musze powiedziec, ze o ile w dobrym swietle nie ma problemow z ostroscia, to w ciemnych pomieszczeniach potrafi bolesnie mydlic... Juz nie mowie, ze przy zlym swietle to mozna zapomniec o 2,8 ;]
ryszardl
23-05-2007, 19:25
Tamron 28-75 f2.8 + D80 - działa wszystko a jakość zdjęć porownywalna z Nikkor'em 80-200 2.8 !
Byłem bardzo miło zaskoczony
Obiektyw mam 2 miesiące - lekko sie wysuwa przy marszu - LOCK i po sprawie
Moj sie wysuwa i byl w regulacji u Tamrona.
fraktal-im
29-05-2007, 11:00
Cześć.
Nie mam zastrzeżeń co do mechaniki, choć obiektyw się wysuwa. Nie powiem, że jest luźny - po prostu jest ciężki i się wysuwa. Koncentruję się raczej na jakości zdjęć i radziłbym na to zwrócić uwagę.
Pierwszą sztukę wymieniłem - bo choć w centrum i po lewej była ostra, po prawej stronie ewidentnie obraz się rozmywał.
Powiem szczerze, że przy tak dużym rozrzucie jakościowym tego obiektywu, nie mam pojęcia jak zweryfikować czy mój egzemplarz jest "tym ideałem".
Może macie jakiś pomysł na "obiektywny" test możliwy do zastosowania w warunkach amatorskich (szczególnie ostrość na brzegach obrazu).
co do ostrości w centrum porównywałem go ze stałkami M42 (Mir, Jupiter, Helios), ale to było raczej bez sensu bo Tamron bije je na głowę.
Pozdrawiam