Zobacz pełną wersję : Praca LR i PS na monitorze 15'6 3840x2160 pod Win
Czy ktoś z kolegów ma doświadczenie z pracą na 15 calowym monitorze o rozdzielczości 3840x2160 ?
Interesują mnie głównie kłopoty ze skalowaniem liter oraz wszelkie inne możliwe problemy o których nawet nie mam pojęcia , że mogą wystąpic.
Pracowałem przez parę godzin na 24 calowym monitorze 4k i powiem tak - poniżej 27 cali chyba nie ma sensu schodzić przy tej rozdzielczości...a co dopiero 15". Jakoś sobie tego nie wyobrażam.
Jestem identycznego zdania jak SerU. To nie rozdzielczość do tak małych ekranów.
A co do pracy - W8 i W10 radzą sobie z takimi rozdzielczościami bez problemów. Wielkość UI można sobie ustawiać.
Co do PS'a - od CC są w nim opcje, które odpowiednio skalują UI, z LR jest nieco gorzej - brak możliwości powiększenia UI, jedynie możesz ustawić wielkość czcionki.
Ale skalowanie UI to nie jest specjalnie duży problem... większym jest znacznie wolniejsza praca niż przy monitorach FHD większości programów, gdyż trzeba renderować 4x większą rozdzielczość.
PS CC ma opcję skalowania interfejsu pod win, można ustawić 200% i wtedy rozmiar programu, przycisków itp będzie taki jak na zwykłym monitorze FHD 15". Czcionki w interfejsie też można powiększyć. Lr sobie sprawdźcie, powinno być podobnie w najnowszej wersji. Także to już nie jest problem jak za czasów CS5/6.
Owszem i LR i PS mają taką opcję (do 250% wielkości), ale nie tylko tych aplikacji człowiek używa. Nie wszystkie programy mają taką możliwość. Poza tym praca w 4K na 15 calach będzie męcząca dla oczu. Tak, jak mówiłem - dla mnie rozsądną wielkością minimalną dla tej rozdzielczości jest 27" i więcej. Na pewno nie mniej po moich doświadczeniach z monitorem 24" (jakiś Dell - nie znam symbolu, ale to akurat nie ma znaczenia). Do tego dochodzi problem renderowania 4x większej ilości pikseli, o której wspomniał Gonzo, co przekłada się na czas jeśli sam hardware nie jest przystosowany do ogarnięcia zaawansowanej obróbki graficznej w tej rozdzielczości.
A przypadkiem w tytule wątku gość nie napisał na jakich programach chce pracować?
Borat1979
06-10-2015, 19:16
A przypadkiem w tytule wątku gość nie napisał na jakich programach chce pracować?
Na jakich by programach nie pracował na 15 calach wygodne to nie będzie.
No to napiszę: w PSCC jest nawet dobrze po wykorzystaniu opcji skalowania, ale w PS6 nawet przy 31,1" w rozdielczości 4096 x 2160 trzeba użyć lupy żeby zobaczyć co jest napisane na belce narzędziowej. Nie wyobrażam sobie 15" i taką rozdzielczość :(.
No chyba że do oglądania filmów - których brak :(, bo na pewno nie do pracy.
Najprostszym rozwiązaniem jest zmiana rozdzielczości na 1920x1080. Wtedy wszystkie programy będą pracowały poprawnie.
Trzeba tylko wyłączyć Clear Type, bo zapewne się pogubi.
Najprostszym rozwiązaniem jest zmiana rozdzielczości na 1920x1080. Wtedy wszystkie programy będą pracowały poprawnie.
Proste, ale w tym nie o to chodzi ;)